Hopium Machina waterstofauto

Franse startup Hopium heeft hoge verwachtingen van Machina waterstofauto

Of we in de toekomst veel personenauto’s met brandstofcellen gaan zien, blijft onzeker. Er is voorlopig nog geen goede tankinfrastructuur en brandstofcellen zijn kostbaar. Misschien is er daarom wel een toekomst voor exclusieve auto’s met brandstofellen op waterstof, zoals deze Hopium Machina.

Hopium Machina

De hoge prijs van brandstofcellen speelt een wat minder grote rol bij trucks, omdat de aanschafprijs van de trucks zelf al veel hoger is. En trucks rijden, vooral bij de regionale distributie, vaak vanaf een centraal punt zoals een distributiecentrum. Je zou dan met een heel beperkt waterstoftankstations kunnen volstaan. Verder is men in de industrie al jaren gewend aan ‘waterstof’ zodat ook daar de drempel veel lager ligt. Bij de trucks zien we nu ook de eerste initiatieven verschijnen. Het waterstofproject van Hyundai is daar een mooi voorbeeld van. Maar bij de personenauto’s zal de hoge aanschafprijs een beletsel blijven, zeker nu de actieradius van BEV’s dankzij de voortschrijdende verbeteringen in de accutechnologie steeds groter wordt.

Maar ook als BEV’s veel betere accu’s krijgen, zal een auto met een waterstofaandrijving altijd een grotere actieradius hebben en gaat het tanken daarvan veel sneller dan het snelladen van een BEV. Daarom beweert het jonge Franse merk Hopium, opgericht door de coureur Olivier Lombard, dat er wel degelijk een markt voor auto’s met een brandstofcel is. En misschien is het over 10 of 15 jaar inderdaad zo dan een BEV ’gewoon’ is en dat de mensen ‘die iets meer’ willen, een waterstofauto kiezen.

Hopium Machina waterstof

Hopium Machina

Als we kijken naar de eerste beelden van de Machina van Hopium, zien we een uitgesproken sportieve sedan met een vloeiende stijl en een lage daklijn. De koplampen, doen een beetje aan Lexus denken maar ogen veel brutaler. Misschien wel zoals je zou hopen dat een conceptcar van Lexus eruit zou zien. Volgens Lombard heeft de Machina een vermogen van 500 pk en een actieradius van 1000 km. Om de auto in levende lijve te zien, moet we nog even geduld hebben. De conceptcar komt waarschijnlijk volgend jaar maar de serieproductie van de Hopium Machina start pas in 2026.

Ambities

De ambities van Hopium liegen er niet om. Men wil vanaf 2030 een omzet van 1 miljard euro halen. Om dat te bereiken, zou Hopium voor waterstofauto’s moeten worden wat Tesla voor BEV’s is. Maar Tesla zette al haar energie in voor een type auto waarvan duidelijk was dat daar in de toekomst een markt zou zijn. Maar of er ook een markt is voor personenauto’s met brandstofcellen, dat moeten we nog maar afwachten.

Hopium Machina waterstofauto

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven