zaterdag, 14 september, 2024
Meer...

    Alles over e-laden

    Met een EV 'tanken’ we via een laadpaal of een stroompunt aan de muur waar een stekker op past. Het gebruik van zo’n paal is heel eenvoudig. Je parkeert je elektrische auto met het stekkerpunt, zeg maar de ‘tankklep’, bij het stroompunt. Daarna sluit je de kabel aan op je auto. Vervolgens moet je de laadpas langs de lezer halen en vullen maar...

    Welk soort laadpunt?

    Je kunt laadpunten het beste opdelen in drie soorten: de oplaadpaal voor thuis, een publiek laadpunt, die veelal in de stad staan en een snellaadpaal die je voornamelijk langs de snelweg tegenkomt. Je kunt een laadpaal op eigen grond aanvragen, waarvoor je geen abonnement hoeft af te sluiten, dan betaal je alleen het stroomverbruik. Een publieke laadpaal is vaak eigendom van de gemeente. Meestal moet je hiervoor betalen, in enkele gevallen kun je hier gratis ‘stroom tappen’. Voor publieke palen en de snellaadstations zijn laadpassen noodzakelijk.

    Waar staan laadpalen?

    Nederland heeft samen met Noorwegen de grootste dichtheid van laadpalen. De meeste stroompunten om een elektrische auto te laden vind je in de grote steden. Des te verder je naar het oosten van Nederland gaat, des te minder laadpunten je tegenkomt. Wel bereidt het netwerk zich telkens en in een behoorlijk tempo verder uit. Vrijwel elke parkeergarage heeft een deel ingericht waar je laadpunten kunt vinden.

    Openbare gemeentelijke parkeerplaatsen zijn meestal ook voorzien van mogelijkheden om een elektrische auto te laden. Net als de parkeerplaatsen bij luchthavens. In sommige gevallen kun je met een elektrische auto gratis of tegen een gereduceerd tarief je EV parkeren. Een realtime overzicht met laadpalen, waar je ook meteen de beschikbaarheid kunt zien vind je door op onderstaande knop te klikken.

    Laadpaal kopen?

    Het lijkt heel eenvoudig: bestel een laadpaal aan huis, en je kunt je elektrische auto laden. Maar er komt net iets meer bij kijken. Zo moet je weten welk vermogen er beschikbaar is bij jouw huis. Sommige auto’s vragen een sterkere lader dan andere auto’s. Het type laadpaal moet je dus enigszins laten afhangen van het type elektrische auto dat je gaat rijden. Omdat je je auto meestal de hele nacht kunt laden, voldoet vaak een 3,7 kW-lader. In geval van een Tesla wordt een 11 kW-lader geadviseerd. Wil je het laadpunt voorzien van een kabel, of gebruik je liever de kabel die bij de elektrische auto hoort? Het handigste is een paal mét bijbehorende kabel. Dan hoef je de kabel die bij de auto hoort, niet te gebruiken.

    Sommige laadpunten bieden twee kabels, zodat je twee EV’s tegelijk van stroom kunt voorzien. Belangrijk is dat de thuis-laadunit op een aparte groep is aangesloten. Dit voorkomt uitval als er veel vermogen wordt gevraagd. Er zijn diverse soorten betalingsproducten rondom laadpalen. Je kunt een paal kopen, je er ook één leasen. Er zijn fabrikanten die rechtstreeks aan de consument laadpunten verkopen. De consument kan ook een laadpunt via een installatiebedrijf aanschaffen.

    De Laadpas

    Aan een laadpas, zeg maar je ‘stroomcreditkaart’, hangt een abonnement of je kan met diverse passen ook pre-paid betalen. De kosten hiervan variëren, van gratis tot een paar euro per maand. Je laadpas werkt in Nederland overal, behalve als je over de grens gaat, daar moet je even over nadenken. Belangrijk is wel dat je de app van je laadpas-aanbieder op je telefoon installeert, dan kan je filteren welke laadpunten altijd met die specifieke laadpas te gebruiken zijn. Zo kom je nooit voor verassingen te staan. Belangrijk is ook te weten hoe jouw dagelijkse rij-patroon eruit ziet. of je veel snelweg en lange afstanden reist of juist totaal niet. De meeste EV rijders gebruiken de laadpas nauwelijks omdat ze thuis of op het werk laden. Er zijn ook EV rijders die niet zonder kunnen, bijvoorbeeld als je in een appartement in de binnenstad woont zonder eigen garage.

    Het is verder goed te weten of je een pas wilt met een vast tarief bij elk laadpunt of dat je liever met variabele tarieven werkt. Gemiddeld zijn passen met variabele tarieven gunstiger geprijsd maar als je je daar niet mee bezig wilt houden kan een laadpas met vaste tariefstelling voor jou een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld bij alle laadpalen betaal je altijd €0,34 / kWh. Vrijwel alle laadpassen brengen kosten in rekening bij verbruik, tenzij dit is afgekocht met een zogenaamd ‘flat-rate’ abonnement (onbeperkt). Dan laad je voor een vast bedrag per maand onbeperkt kWh’s. Bijna alle aanbieders rekenen een tarief per kWh, maar sommigen ook een tarief per minuut. Vooral bij snelladers vindt je deze verschillen die nu nog erg groot kunnen zijn (900% of hoger). Wij vergelijken alle aanbieders van laadpassen. Kijk hiernaast voor een totaaloverzicht van alle aanbieder, inclusief kosten, dekking, gebruik in het buitenland en prijs per kWh.

    De Laadtijd

    Hoelang het duurt voordat je accu vol is, hangt er uiteraard van af hoe groot de accu is. Maar de grootste invloed heeft de stroomsterkte van de laadpaal, uitgedrukt in kilowatt (kW). Hoe meer kilowatt, hoe vlotter de accu vol is. Aan een snellader kan de accu van een elektrische auto binnen een kwartier tot 80 procent vol zitten.

    Hang je je EV middels een Schuko stekker aan een wandcontactdoos in huis, dan duurt het vele uren voordat de accu acceptabel gevuld is. (het laden aan een normaal stopcontact ongeveer met 10-12 km per uur). Deze manier van laden gebeurt met name op auto-vakantie. Bijna altijd wordt de auto ‘s-nachts geladen, waarbij er minimaal 10 uur geladen kan worden. Denk aan campings of vakantiehuisjes in het buitenland in ‘the middle of nowhere’ die (nog) geen laadpunt hebben. Deze manier van laden kan ook handig zijn als je laadpaal thuis nog niet geplaatst is. Het laden duurt dan wel lang, maar er zijn natuurlijk vele wandcontactdozen in Europa die bruikbaar zijn.

    Welke stekker?

    Net als bij mobiele telefoons, gebruiken autofabrikanten vaak verschillende stekkers. In de loop der tijd komt er een standaard stekker. Het type kabel dat je moet gebruiken, is ook afhankelijk van het type auto.

    Yazaki (Type 1)

    Dit type was er als eerst en is ontwikkeld voor het elektriciteit netwerk van Japan en US.
    Geschikt voor o.a.: Cadillac ELR, Chevrolet Spark EV, Chevrolet Volt, Citroën C-Zero, Ford Focus Electric, Honda Jazz EV, Mini Mine E, Nissan Leaf,
    Nissan E-NV200, Opel Ampera-e, Peugeot Ion, Peugeot Partner Electric, Renault Twizy,
    Renault Fluence Z.E. en Renault Kangoo Z.E.

    Mennekes (Type 2)

    Openbaar laden gebeurt eigenlijk altijd met een Type 2 stekker, de zogenaamde Mennekes-stekker, vernoemd naar de oprichter van het bedrijf deze stekker heeft ontwikkeld.
    Het elektriciteit netwerk in onze Europese huizen is zogenaamd drie fasen. Vanuit deze gedachten is de Type 2 stekker voor Europa ontwikkeld. Geschikt voor o.a.: BMW i8, BMW i3, Renault Zoe, Smart EQ Fortwo, Tesla Model S,
    Volkswagen E-up, Volkswagen E-Golf.
    Aan een laadpaal met een Type2 stopcontact kunnen alle EV’s geladen worden.

    Mennekes Type 2

    Chademo

    Met de Chademo stekker kun je in Nederland snelladen. Met deze stekker kan er tot 50 kW gelijkstroom geladen worden bij snellaadstations. Bij een snellaadstation hangt een kabel aan de laadpaal. De volgende automerken zijn o.a. geschikt voor Chademo-laden: Nissan Leaf, Peugeot iOn, Citroen C-Zero en Kia Soul EV.

    Schuko

    Een elektrische auto thuis laden via het normale stopcontact kan ook. Heel snel gaat dit niet.
    Het maximum vermogen zit zo rond de 3 kW.
    Om thuis je EV te laden middels het stopcontact heb je een Schuko-stekker nodig.

    Schulko stekker

    CCS (Combo)

    De CSS stekker/contact is een ontwikkeling van de Duitse autofabrikanten. Het Combined Charging System is in feite een Mennekes-stekker, met twee extra gaatjes. Daardoor kan er een standaard Mennekes stekker in, maar ook een CCS/Combo 2 stekker, die snelladen mogelijk maakt.
    Elektrische auto’s die o.a. geschikt zijn om CSS (Combo) snel te laden: Audi e-Tron, BMW i3, Hyundai Kona, Jaguar i-Pace, Mercedes EQC en Volkswagen e-Golf

    CCS combo lader

    Wat kost het laden?

    Om die vraag te kunnen beantwoorden moet je weten wat een kiloWattuur (kWh) is. Feitelijk is een kWh een eenheid van arbeid, oftewel, een hoeveelheid energie. Laat je een elektrische auto met een 10 kW-motor een uur werken, dan heb je 10 kWh verbruikt. Eén kW staat gelijk aan 1,36 pk. Elke kWh heeft een prijs, deze verschilt echter flink. Op je werk laden kost meestal iets meer dan 10 cent per kWh, thuis ligt de prijs op zo’n 20 cent en aan een openbaar laadpunt rond de 35 cent. Gemiddeld kost een elektrische auto 30 tot 50 euro per maand aan stroom, als je zo’n 25.000 kilometer per jaar rijdt.