DPD onderzoekt bi-directioneel laden

DPD onderzoekt bi-directioneel laden

Ook logistiek dienstverlener DPD is druk bezig met elektrificatie. Het Duitse bedrijf heeft al een respectabel aantal elektrische bestelauto’s en vrachtauto’s in zijn wagenpark. Maar het bedrijf wil nog veel verder gaan en is daarom gestart met een onderzoek naar bi-directioneel laden.

TEC-OFF

Dit innovatieve project, genaamd TEC-OFF en gesteund door het Bundesamt für Energie, verkent de mogelijkheden om elektrische voertuigen meer te laten zijn dan alleen energieverbruikers. Deze voertuigen kunnen dienen als een mobiele energieopslag, die stroom teruggeeft aan het net wanneer dat het meest nodig is. En dan niet met de bescheiden accu’s van personen- of bestelauto’s, maar met de veel grotere accupakketten van elektrische vrachtauto’s.

DPD voert dit onderzoek uiteraard niet alleen uit. Het project brengt experts samen van de ZHAW School of Engineering en partners zoals Sun2wheel, IWB, en SBB Immobilien. Samen duiken ze in de technische uitdagingen en mogelijkheden die komen kijken bij het terugvoeren van energie vanuit de batterijen van elektrische vrachtwagens naar het net. Met accu’s die een capaciteit hebben tot 1000 kWh en dus de mogelijkheid hebben om meer dan 100 kW terug te leveren, opent dit project nieuwe wegen naar een efficiëntere en duurzamere energievoorziening.

Potentiële voordelen

De kracht van dit initiatief ligt niet alleen in de technische innovatie, maar ook in de potentiële voordelen voor het milieu en de samenleving. Door slimme laadstrategieën te ontwikkelen en een simulatiemodel voor de berekening van de totale en levenscycluskosten (TCO/LCC) te creëren, streeft TEC-OFF naar het optimaliseren van energiekosten en het stabiliseren van het elektriciteitsnetwerk.

Dit project illustreert mooi hoe de integratie van elektrische voertuigen in logistieke operaties niet alleen de CO2-voetafdruk van transport kan verlagen, maar ook kan bijdragen aan een stabieler en duurzamer energienetwerk.

Groenere toekomst

Het project TEC-OFF is een inspirerend voorbeeld van hoe technologie, samenwerking en visie samen kunnen komen om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan. DPD’s betrokkenheid bij TEC-OFF laat zien hoe het bedrijf zich inzet voor duurzaamheid en innovatie. Door de mogelijkheden van bi-directioneel laden te onderzoeken, niet alleen voor nieuwe maar ook voor second-use accu’s, wil DPD een stap vooruitzetten in het realiseren van een groenere toekomst.

Geopost, het moederbedrijf van DPD, streeft ernaar om in 2040 een “Net-Zero Emissions” bedrijf te zijn. Door voorop te lopen in het onderzoek naar en de implementatie van bi-directioneel laden, wil DPD ook aantonen dat bedrijven een belangrijke rol kunnen spelen in de transitie naar een duurzamere samenleving.

Vorig artikelTest Porsche Taycan 4S 2024 generation two
Volgend artikelRenault zet vaart achter elektrische revolutie met Twingo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in