Test Porsche Taycan Turbo GT Weissach: misselijk makend snel

Orde op zaken. De piketpaaltjes zijn herschikt door Porsche. Deze Taycan Turbo GT met Weissach package maakt vooralsnog een einde aan de leiderschap aspiraties van Tesla, in de zin van ronde records.

Misselijk makend snel

Maar bovenal laat Porsche met deze super-EV zien dat er een autoleven is, na al het GT3 RS-geweld van de afgelopen jaren. Rijplezier, karrevrachten rijplezier, dat is wat de Turbo GT levert, en een misselijk makende hoeveelheid snelheid. Laten we het daar eerst eens over hebben. Na een stuk of tien rondjes Monteblanco kwam ik tamelijk ‘draaierig’ uit de Turbo GT. Misselijk, zoals je eigenlijk alleen door iemand anders misselijk kan worden gereden. Het zit ‘m niet eens zo zeer in de hoeveelheid voorwaartse gang, wat ongehoord is met 1108 pk in boost mode, maar vooral Porsche’s Active Ride schudt je innerlijke zintuigen zwaar door elkaar. Het systeem, als het is geactiveerd – je hebt een keuzemogelijkheid – houdt de Taycan in elke situatie volledig vlak, zowel in lengte- als in dwarsrichting. Wetende dat ik vermoedelijk meer dan een miljoen testkilometers achter de rug heb, veelal in een vlotter tempo afgelegd, in auto’s die altijd beweging hebben gehad over de lengte- en breedte-as, bleek Active Ride mijn bewustzijn opnieuw te programmeren. En dat gaat klaarblijkelijk gepaard met flink wat weeïgheid in het maaggebied. Wennen dus, laten we het daar op houden.

Uitgelopen mascara

Voor we het over mascara gaan hebben, eerst even terugkomen op die rondetijden. Porsche heeft de Turbo GT over de Nordschleife gesleurd. Daar kwam een tijd uit van 7:07.55, wat zo’n 19 seconden sneller is dan de Tesla Model S Plaid en een seconde of 18 minder snel dan een 911 GT3 RS over een rondje Groene Hel doet. Oké, da’s de Nordschleife, straks nog wat over Laguna Seca, maar laten we het eerst even over de uiterlijke aanpassingen hebben. De Taycan van Porsche is niet perse een heel goede investering. Of anders gezegd, ze schrijven wat af, deze elektrische sedans van Porsche. Maar goed, dat heeft als prettige bijzaak, voor sommigen, dat een jong gebruikte elektrische Porsche misschien wel sneller binnen bereik ligt dan je voor mogelijk had gehouden. Dat Porsche ervoor heeft gekozen het uiterlijk slechts lichtjes aan te passen, zal niet resulteren in een verdere aanslag op de waarde van de eerste generatie Taycan. Opvallend is de afwezigheid van de streep uitgelopen mascara bij generatie twee rondom de lichtunits in de neus. Het oogt wat cleaner. Verder zijn hier en daar geringe aanpassingen verricht door de designers, die vermoedelijk alleen eigenaren van een Taycan opvallen. Maar voor de rest geen rigoureuze verschillen tussen gen 1 en gen 2 van de Taycan.

Maximaal 320 kW laden

Onderhuids daarentegen zijn de aanpassingen serieus. Naar keus hangt er een 85 kWh batterij onder de Porsche, of een exemplaar van 105 kWh. De cellen komen bij LG vandaan, Porsche zet de boel zelf in elkaar, voor de montage in de auto. Het hele pakket weegt een kilo of 35 minder, laadt nu op 320 kW, in plaats van maximaal op 270 en dat scheelt in tijd. Het rijbereik steeg van 503 kilometer naar een serieuze 678 kilometer. Altijd goed, een accu die groeit in capaciteit en in maximale kracht om te laden. Doordat de in- en output van de accu significant toenam, kan Porsche ook een hoger totaal vermogen realiseren; in geval van de Turbo GT maximaal 1108 pk, in attack mode. Die stand doet het tien seconden, dan na vier seconden opnieuw tien seconden. Het is dus niet zo dat je permanent die dik 1100 pk ter beschikking hebt. Na gebruik van tien seconden moet de boel even tot rust komen.

Even snel als een McLaren Senna

Nou reden wij de Turbo GT in de buurt van Sevilla op het circuit Monteblanco. En om even in de woordspeling te blijven, dat circuit stond een dag lang blank. Zeikende regen teisterde de Porsche’s en de baan. We hebben weldegelijk de 1108 pk gebruikt, maar om eerlijk te zijn was het te veel voor de omstandigheden. De dik 900 standaard paarden waren al amper te temmen. En wat ook aan het licht kwam op het natte circuit, is dat de 2200 kilo het rijgedrag niet ernstig in de weg zitten, sterker nog, gevoelsmatig mis je er zo’n 500. Maar tijdens krachtige remacties, dook de Taycan direct in zijn ABS. Het ding remt voortreffelijk, keer op keer weer, met dank aan de keramische schijven. Maar aan alles zit een limiet, ook aan de mogelijkheden van deze remmerij om de snelheid af te schudden. Maar het moet gezegd: in normale omstandigheden is dit een pure racemachine. En dat blijkt ook wel. Op Laguna Seca, de kurkentrekker-baan in Amerika, waar Porsche zo veel kilometers heeft liggen, gaat deze Turbo GT met Weissach package exact even snel rond als een McLaren Senna. Bam, uitgepraat!

Zonder achterbank

Mocht je voor de Turbo GT gaan, dan kost je dat 249.000,- euro, maar pak voor datzelfde geld gewoon de Weissach-versie. Keramische remmen krijg je sowieso, de maximale top verschuift naar 305 km/h, er zit een knoeperd van een achterspoiler (op topsnelheid 240 kilo downforce) op het kofferdeksel, en op de koop toe mag je de achterbank inleveren. Geweldig, een Porsche Taycan zonder achterbank. In plaats van het meubilair ligt er een stevige plaat van carbon achterin; je zou er wat spullen kwijt kunnen. Het scheelt 70 kilo wagengewicht, wat op een totaal van ruim 2200 kilo tamelijk verwaarloosbaar is. Maar deze mogelijkheid vertelt eigenlijk op perfect wijze het verhaal van de über-Taycan. Van elk model levert Porsche op een goed moment een serieus snelle over-the-top versie, dus ook van een elektrische variant. Want de elektrische Porsche heeft de toekomst, of we willen of niet. Het gebeurt! En als dat dan gebeurt, laten er dan heerlijk rijmachines tussen zitten, zoals deze Turbo GT Weissach. Een elektrische auto om je hoed voor af te nemen…

Tekst: Werner Budding

Vorig artikelFarizon Super Van is een nieuwe Chinese elektrische bestelbus voor 16.400 euro
Volgend artikelMercedes-Benz legt wederom de lat hoger met flink wat upgrades voor de EQS

1 REACTIE

  1. Wow, wat een auto! Ik vond het gewoon eng af en toe en dan ik keek alleen maar naar de video! Dit is absurd snel, wat een antwoord op de Plaid zeg. En dan de uitsmijter, gewoon hilarisch! Misselijk makend snel hahaha! Briljante video weer Werner!
    Boys will be boys maar doe aub een beetje voorzichtig man, was af en toe best spannend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in