Eerste Hyundai waterstoftrucks onderweg naar Zwitserland

Hyundai waterstoftrucks Zwitserland

Brandstofcellen spelen volgens Hyundai een belangrijke rol in de nabije toekomst. Het bedrijf zet op dit gebied nu een grote stap. Het transporteert de eerste tien Xcient Fuel Cell waterstoftrucks naar Zwitserland. Dit is slechts een voorbode. Uiteindelijk wil Huyndai ongeveer 1.600 van deze trucks in Zwitserland inzetten.

Hyundai is een van de weinige autofabrikanten ter wereld die alle soorten elektrische voertuigen ontwikkelt, van hybride en plug-in hybride auto’s tot pure elektrische en brandstofcelauto’s. De Zuid-Koreaanse autofabrikant is van plan om tegen 2025 ongeveer 47 miljard euro te investeren in de ontwikkeling van elektrische en autonome voertuigen.

De pilot met 1.600 waterstoftrucks in Zwitserland is daar een goed voorbeeld van. Eerder dit jaar konden we al melden dat Faurecia de komende vier jaar bezig zal zijn om Hyundai vrachtwagens uit te rusten met brandstofcelaandrijvingen. De waterstoftrucks zullen tegen 2025 worden geleverd aan Hyundai Hydrogen Mobility (HHM) in Zwitserland.

Hyundai Hydrogen Mobility

In 2019 richtten Hyundai Motor Company en het Zwitserse bedrijf H2 Energy de joint venture Hyundai Hydrogen Mobility (HHM) op. Dit bedrijf stelt de waterstoftrucks beschikbaar aan transport- en logistieke bedrijven op een pay-per-use basis. De klanten hoeven de voertuigen dus niet aan te schaffen. De lancering van dit bedrijfsmodel in Zwitserland heeft verschillende redenen. Een daarvan is de afschaffing van de belasting op zware vrachtwagens voor emissievrije bedrijfsvoertuigen. Hierdoor zijn de kosten per kilometer van een waterstoftruck vrijwel gelijk aan die van een vergelijkbaar dieseltruck.

Hyundai Hydrogen Mobility Hydrospider gingen ook een strategisch partnerschap aan om de productie en levering van waterstof te garanderen. Hydrospider is op zijn beurt een joint venture van H2 Energy, de Zwitserse energieleverancier Alpiq en de gassenspecialist The Linde Group.

Hyundai brandstofcel waterstoftrucks zwitserland

Ecosysteem

Het doel van de joint venture tussen Hyundai Hydrogen Mobility en Hydrospider is om in Zwitserland en andere Europese landen een waterstofecosysteem op te zetten met tankstationexploitanten en logistieke en handelspartners. Het bedrijfsmodel is op deze basis gebouwd, waardoor waterstofmobiliteit economisch levensvatbaar is en een bijbehorend groeipotentieel biedt. Tegelijkertijd vormt dit proces de basis voor Hyundai om de waterstofinfrastructuur in Zwitserland aan te leggen. Dit kan kosteneffectief worden bereikt door het te integreren in het bestaande netwerk van tankstations.

Enorme verschuiving

Cheol Lee, Executive Vice President en hoofd van de divisie Bedrijfsvoertuigen van Hyundai Motor: “De Xcient Fuel Cell is echt, en niet alleen een toekomstig project. Met dit baanbrekende voertuig, dat vandaag de dag klaar is voor gebruik op de weg. Hiermee zet Hyundai een mijlpaal in de geschiedenis van de bedrijfsvoertuigen en in de ontwikkeling van een waterstofmaatschappij. De creatie van een compleet waterstofecosysteem dat voldoet aan de transportbehoeften van bedrijfsvoertuigen zoals de Xcient Fuel Cell vertegenwoordigt een enorme verschuiving die het milieu zal bevrijden van de uitstoot van de auto.”

Ook Faurecia onderstreept de verklaring van Hyundai’s CEO. Deze kondigde eerder dit jaar aan dat de brandstofcel zijn weg zal vinden naar treinen, schepen en zware vrachtwagens. Parallel aan de productie van de Xcient Fuel Cell ontwikkelt Hyundai al een truck met een bereik van 1.000 km per tankvulling voor het goederenvervoer over lange afstanden.

Specificaties

Hyundai geeft nu ook meer informatie over de specificaties van de waterstoftrucks vrij. De trucks hebben een systeemvermogen van 190kW en twee 95kW brandstofcelstacks. De waterstof is opgeslagen in zeven tanks, die een totale opslagcapaciteit van 32,09 kg waterstof hebben. Met één tankvulling kunnen de zware 4×2 koelwagens, die met aanhanger een totale massa van 34 ton hebben, 400 kilometer afleggen.  De voertuigen kunnen in 8 tot 20 minuten worden bijgetankt.

Vorig artikelVerstoppertje – Column door Maarten Hachmang
Volgend artikelSubsidiepotje nu al op! Druppel op een gloeiende plaat? Column door Bas van der Weerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in