Farizon Auto waagt de sprong naar de Benelux

Farizon SuperVAN

De Europese markt voor elektrische voertuigen breidt zich steeds verder uit. Niet alleen op het gebied van personenwagens, er zijn ook steeds meer elektrische bedrijfswagens. Dan hebben we het niet alleen over nieuwe modellen, maar ook over nieuwe merken. Zo mogen we met Farizon Auto een nieuwe speler in dit segment verwelkomen.

Onderdeel van Geely

Farizon Auto is een Chinese fabrikant van elektrische bedrijfswagen en onderdeel van Geely Holding Group, het concern waar ook Volvo, Polestar en Zeekr onder vallen. We hadden al eerder geschreven dat Farizon ook naar Europa zal komen, en dat gaat nu dus inderdaad gebeuren. Het merk wil zich richten op het veroveren van een substantieel deel van de Benelux-markt en heeft daarom Beherman Motors aangesteld als officiële Benelux-importeur.

Farizon Auto zet in op een breed scala aan elektrische voertuigen, van compacte bestelwagens tot zware, autonoom rijdende vrachtwagens. Die zijn overigens ook verkrijgbaar met brandstofcellen op methanol. De focus ligt op functionaliteit, innovatie en betrouwbaarheid, uiteraard met oog voor de specifieke behoeften van de Europese markt. Farizon’s elektrische modellen bieden naar eigen zeggen een aantrekkelijke oplossing voor professionals en particulieren die op zoek zijn naar een emissievrije en duurzame manier van transport.

Farizon SuperVAN

Farizon SuperVAN

In de Benelux richt Farizon zich voorlopig op de introductie van de SuperVAN, een veelzijdige elektrische bestelwagen met een focus op functionaliteit. Een aantal kenmerken van de SuperVAN:

  • Bruto massa: 3,5 ton
  • Accukeuzes: 90 kWh, 135 kWh of 200 kWh
  • Actieradius: tot wel 1000 km (volgens de zeer optimistische CLTC-norm)
  • Laadvolume: 11 m3
  • Maximum laadvermogen: 1 ton
  • Lage laaddrempel van slechts 550 mm
  • Unieke toegang aan de zijkant door het ontbreken van een B-stijl.
  • Vanafprijs: €40.000 (geschat, en excl. BTW)

Verder onderscheidt de SuperVAN zich door tal van innovatieve technologieën zoals draadloze updates (OTA), by-wire technologie voor digitaal rijden (sturen en remmen) en milieuvriendelijke biomaterialen in het interieur. Ook de flexibele inzetbaarheid, van pakketbezorging tot koeltransport, is volgens Farizon een sterk punt. Verder zal het grote accupakket de SuperVAN mogelijk ook tot een aantrekkelijk basisvoertuig voor buscampers maken.

Farizon SuperVAN

Beherman Motors

Beherman Motors, met vestigingen in België en Nederland, is een ervaren en gerenommeerde speler in de Europese automotive sector. Het bedrijf zal verantwoordelijk zijn voor de import, verkoop, distributie en aftersales van Farizon-voertuigen in de Benelux. Op dit moment verzorgt Beherman Motors ook al de distributie van de bedrijfswagens van Fuso, Piaggio en Mitsubishi. Beherman Motors zal fors in de uitbreiding van haar dealernetwerk investeren om Farizon-klanten optimale service te kunnen bieden.

De officiële introductie van Farizon in de Benelux staat gepland voor eind 2024, met de eerste leveringen van de SuperVAN in begin 2025.

Ambities

Uiteraard heeft Farizon Auto de ambitie om een belangrijke speler te worden in de Europese markt voor elektrische bedrijfsvoertuigen. De focus op innovatie, kwaliteit en betrouwbaarheid, gecombineerd met de kracht van Beherman Motors als importeur, moet Farizon een solide basis voor een succesvolle intrede in de Benelux zorgen.

De concurrentie is echter hevig, met gevestigde Europese merken die ook fors investeren in elektrische mobiliteit. Het succes van Farizon in de Benelux hangt af van een combinatie van factoren, waaronder prijs, prestaties, betrouwbaarheid, en de ontwikkeling van een sterk dealernetwerk. De komende jaren zullen uitwijzen of Farizon haar ambities kan waarmaken.

Vorig artikelRivian introduceert ook compactere SUV’s en breidt uit naar Europa
Volgend artikelChinese EV’s veroveren de markt in Brazilië

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in