Rondje om de Polestar 4, de auto zonder achterraam

Het lijkt een gekke gimmick, dat Polestar het achterraam heeft weggelaten in de Polestar 4, maar er zit weldegelijk een heldere filosofie achter.

Wat is de filosofie?

De ontwerpafdeling van Polestar wilde een SUV-coupé vormgeving. En wat is het flinke nadeel van een SUV-coupé body? Inderdaad, de sterk aflopende daklijn, hetgeen zo zijn negatieve consequenties heeft voor de binnenruimte op de achterbank. En dus werd gezocht naar eliminatie van de issue, wat resulteerde in het achterwege laten van het achterraam. Daardoor kon de achterklep rand met bijbehorende scharnieren verder naar achter gepositioneerd worden, zodat die dikke rand niet boven de achterhoofden is te vinden, maar achter de hoofdsteunen. En het werkt. Ik ben 1,86 meter, en zit meer dan prima op de achterbank. Beenruimte is er zat, wat logisch is met een wielbasis van  drie meter, maar aan hoofdruimte evenmin gebrek. Overigens meet de bagageruimte 526 liter. Hoe hoog je je bagage ook opstapelt, het neemt nooit het zicht door het achterraam.

Wel zicht naar achteren?

Jazeker, althans, via een binnenspiegel waar techniek van Gentex in is verwerkt. Deze club levert al jaren zicht-techniek voor onder andere de luchtvaartindustrie. We hebben natuurlijk getest hoe het zicht is, maar dit kon alleen bij stilstand. Later in mei rijdt e-Drivers.com zowel met de Polestar 3 als met deze 4. Hoe het systeem rijdend functioneert, weten we dan en zie in de bijbehorende video. Vooralsnog weten we dat je een fors blikveld hebt via de digitale binnenspiegel en ook dat verblinding niet mogelijk is. Wil je graag even naar je kids op de achterbank kijken, dan kun je de ‘binnenspiegel’ omklappen zoals dat ook gebruikelijk is bij normale binnenspiegels.

Forse actieradius?

Met een batterijcapaciteit van 100 kWh haalt de Polestar 4 580 kilometer en nog een stukje verder als je voor de versie met één motor gaat. Die ene motor levert 272 pk, de versie met allwheel aandrijving en dus twee elektromachientjes komt aan 544 pk. Laden doet de 4 aan maximaal 200 kW en optioneel aan een AC-paal op 22 kWh. Prima cijfers. Die cijfers lijken trouwens wel flink op de technische gegevens van de Zeekr 001, wat ook weer niet zo raar is; de auto’s zijn vergaand identiek. In hoeverre de Polestar 4 onderscheidend is, hoe hij rijdt en of er valt te leven met een auto zonder achterruit, dat weten we volgende maand.

Tekst: Werner Budding

Vorig artikelCitroën ë-C3 Aircross: veel ruimte, 7 zitplaatsen en een aantrekkelijke prijs
Volgend artikelRed Bull en AVL gaan lichtgewicht brandstofcelsysteem ontwikkelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in