zondag, 6 oktober, 2024
Meer...

    Alles over e-rijden

    100% elektrisch rijden: waar moet ik allemaal op letten?

    Overweeg jij ook de stap te maken naar een elektrische auto? Waar moet ik dan op letten? Wat zijn de nadelen eigenlijk? En hoe ver kom je met een elektrische auto? e-Drivers zet de voor- & nadelen op een rij.

    Wat kost elektrisch rijden? Doe de e-Drivers check!

    Wat kost elektrisch rijden eigenlijk? Wat is de afschrijving? En het onderhoud? Met deze handige TCO tool kun je alle kosten uitrekenen en deze vergelijken met een brandstof en hybride auto . >>lees meer

    Hoe zit het met de laadpalen, stekkers en de laadpas?

    Kan ik overal zomaar opladen? Waar staan de laadpalen? Hoe krijg ik een laadpaal bij mijn huis? En welke laadpaal moet ik nemen? Hoe werkt een laadpas? Welke stekkers heb ik nodig? >>lees meer

    De opmars van de elektrische auto

    Afgelopen jaren is veel gesproken en geschreven over het fenomeen elektrische auto (EV). Overheden zijn enthousiast en creëren allerlei voordelen, zoals belastingkortingen en parkeervoordelen. Autofabrikanten ontwikkelen in een razend tempo nieuwe elektrische auto’s en de consument accepteert de EV langzaam maar zeker als een echt alternatief. We kunnen dan ook spreken van een transitie in de autowereld, een doorbraak. Inmiddels rijden er zo’n 200.000 elektrische auto’s in Nederland. Naar mate de vraag stijgt, neemt ook het aanbod toe.

    Bijvoorbeeld ’s werelds grootste autofabrikant, de Volkswagen Group, stopt de komende jaren 34 miljard euro in de ontwikkeling van EV’s, fabrieken en batterijtechnieken. Met meer aanbod, ontstaat meer concurrentie en zakken de prijzen. Bovendien werken fabrikanten hard aan de verbetering van batterijtechnieken, wat resulteert in een lagere kostprijs en meer capaciteit. Al met al zal het de komende jaren erg hard gaan met de elektrische auto. Rond 2025 zal ruim 25 procent van de nieuwe verkochte auto’s een volledig elektrische aandrijflijn hebben. En als het aan de overheid ligt, heeft elke nieuwe auto in 2030 een emissie-loze aandrijflijn.

    Waarom elektrisch rijden?

    Een elektrische auto heeft geen uitstoot, er komen dus geen kwalijke stoffen rechtstreeks uit de auto vrij. Vooral in stadcentra heeft dit grote voordelen. Als alle auto’s in verstedelijkte gebieden elektrische zijn, zal de luchtkwaliteit significant verbeteren. Het is inmiddels ruimschoots bewezen dat een EV gedurende zijn levensduur absoluut minder CO2 uitstoot, óók als je alle mogelijke factoren zoals de productie, de recycling en het opwekken van de energie meerekent. Maar er is meer dat pleit voor de EV. Een elektrische auto is stil, er wordt tenslotte geen benzine of diesel middels een ‘explosie’ omgezet in kracht. Bij een rijdende EV ontstaat alleen rol- en rijwind-geluid. Een elektromotor werkt geruisloos én levert direct kracht. Dat heeft twee voordelen: je hoeft niet te schakelen, een EV heeft dus ook geen versnellingsbak en zodra je ‘het gaspedaal’ aanraakt, beschik je over de maximale power. Rijden in een EV is bijzonder comfortabel: omdat je niet hoeft te schakelen en omdat je kunt afremmen door het acceleratiepedaal op te laten komen.

    Op het moment dat je het pedaal lift, gaat de aandrijflijn zogenaamd regenereren, oftewel rolenergie omzetten in acculading. Dat regenereren gaat gepaard met afremmen van de auto. Je kunt een EV in veel voorkomende gevallen dan ook rijden met één pedaal, het zogenaamde one-pedal driving. Sommige EV’s kun je de mate van regenereren en dus de mate van afremmen en bijladen instellen. Rijden in verstedelijkt gebied resulteert in vaak optrekken en remmen. Dat kun je dus doen met één pedaal.

    Hoe zit het met de kosten?

    Om die vraag te kunnen beantwoorden moet je enkele feiten kennen. Bij elektrische auto’s gebruiken we de eenheden kiloWatt (kW) en kiloWattuur (kWh). Dit zijn eenheden van arbeid, oftewel, een hoeveelheid energie. Laat je een elektrische auto met een 10 kW-motor een uur werken, dan heb je 10 kWh verbruikt. Elke kWh heeft een prijs, deze verschilt echter flink. Op je werk laden kost meestal niets of iets meer dan 10 cent per kWh, thuis ligt de prijs op zo’n 20 cent en aan een openbaar laadpunt rond de 35 cent. Gemiddeld kost een elektrische auto 30 tot 50 euro per maand aan stroom, als je zo’n 25.000 kilometer per jaar rijdt. Een EV heeft lagere kilometerkosten dan een auto met een verbrandingsmotor.

    Gaan we uit van een prijs van 22 cent (een gemiddelde) voor een kWh en 7 kilometer reikwijdte (een gemiddelde) op één kWh dan kost een kilometer rijden in een EV 3 cent. Op basis van 1,75 euro (een gemiddelde) voor een liter Euro95 (benzine) en een gemiddeld brandstofverbruik van 1 op 16, dan is er 6,3 liter benzine nodig om 100 kilometer te kunnen afleggen. Da’s dus 11 cent per kilometer. Een auto met een benzinemotor heeft dus grofweg viermaal zo hoge kilometerkosten in vergelijking met een elektrische auto. Zodra je zaken als belasting en onderhoud (wat bij een EV aanzienlijk minder is dan bij een benzine of hybride auto) mee gaat rekenen, dan ontstaat er een nog groter verschil.

    Een EV heeft nagenoeg geen onderhoudskosten vanwege het ontbreken van vloeistoffen en andere (bewegende) motor onderdelen die slijtage gevoelig zijn. Hierdoor is dit verschil echt enorm, 50 euro voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt is de norm ipv honderden euro’s. Er zijn geen distributieriemen, oliefilters en andere (soortgelijke) onderdelen die snel stuk kunnen gaan of preventief om de zoveel kilometer vervangen moeten worden. Elektromotoren gaan gemakkelijk meer dan een miljoen kilometer mee, er zijn al enkele auto’s die dat gehaald hebben (wat best bijzonder is als je nagaat dat de EV slechts 7 jaar bestaat). Daarbij beperkt een EV de schade aan het milieu, wat niet in geld uit te drukken is.

    Financiële voordelen van een elektrische auto

    Rij je een elektrische auto zakelijk, en wil je deze EV meer dan 500 kilometer per jaar voor privé-gebruik inzetten, dan belast de fiscus je dit jaar (2020) voor 8% van de cataloguswaarde tot maximaal € 45.000. Als uw auto duurder is, betaalt u over dat deel 22% bijtelling. Dat betekent dat u van doen heeft met een gecombineerd bijtellingspercentage. Deze beperking geldt alleen voor nieuwe auto’s en voor auto’s die 100% elektrisch rijden. Het bijtellingspercentage geldt altijd voor een periode van 60 maanden en gaat in op de eerste dag van de maand van eerste toelating. 

    Na afloop van deze periode stelt de Belastingdienst het percentage vast volgens de regels die dan gelden.
    Daarnaast zijn de energiekosten van een EV zijn fors lager dan bij een auto die op fossiele brandstoffen draait. In vergelijking met een benzine-auto ben je zo’n 70 procent minder ‘brandstofkosten’ kwijt. De aanschafprijs van een elektrische auto ligt gemiddeld gezien hoger dan bij een conventionele auto. Voor een EV hoef je (voorlopig) geen motorrijtuigenbelasting (MRB) te betalen, zijn nieuwe EV’s vrijgesteld van BPM en hebben veel lagere onderhoudskosten.

    Financiële voordelen van een elektrische auto

    Een nadeel van de eerste elektrische auto’s was de beperkte actieradius; hoe ver kun je komen op een volle accu? Daar is het woord accustress (Range Anxiety) uit ontstaan. Toen EV’s in 2011 op de markt kwamen was een maximaal bereik van amper meer dan 100 kilometer heel gewoon. Inmiddels is het dubbele de standaard bij EV’s van de instapklasse, en ruim meer dan 400 kilometer voor de duurdere modellen zoals de Jaguar i-Pace de Tesla model S. Door de verbeterde accutechniek neemt de reikwijdte steeds verder toe. Bovendien moeten autofabrikanten sinds kort volgens een nieuwe meetmethode (de WLTP-meetmethode) de actieradius van hun producten testen. Dit levert voor de consument cijfers op die reëel zijn. De verwachting is dat de actieradius van een EV de komende jaren flink zal stijgen.

    Hoe zit het met de veiligheid?

    Het laden van een elektrische auto is hartstikke veilig. Vonken kunnen niet ontstaan en het laden start pas als de EV direct is gekoppeld aan een laadunit.

    Als je per ongeluk iets in een stopcontact stopt, kan er allerlei ellende ontstaan. Als je iets in het contact van een EV stopt, gebeurt er niks vervelends. Behalve dat er iemand onderuit kan gaan over een snoer dat is gespannen tussen een laadpaal en elektrische auto, is het laden van een elektrische auto verder volstrekt veilig.

    Hoe schoon is een elektrische auto?

    Daar valt eindeloos over te discussiëren. En dat heeft allemaal te maken met de vele variabelen. Laad je groene of zogenaamde grijze stroom, hoe lang gaat de elektrische auto mee, wat gebeurt er met de batterij als de EV is afgeschreven? Er zijn momenteel nog niet veel afgedankte batterijen van elektrische auto’s, omdat er simpelweg nog niet veel afgedankte EV’s zijn. Wel trachten tal van ondernemingen een tweede leven te ontwikkelen voor gebruikte batterijen.
    Zo heeft de Amsterdam Arena een opstellingen van gebruikte Nissan Leaf-accu’s. Bij calamiteiten kunnen deze batterijen de stroomvoorziening in het stadion overnemen. Dan is er nog zoiets als grijze en groene stroom. Grijze stroom kan opgewekt zijn in kolencentrales, waar veel C02 vrijkomt. Of in kerncentrales waar kernafval ontstaat. Groene stroom wordt opgewekt uit energiebronnen die niet opraken. Denk aan zon, wind en water.