Farizon Super Van is een nieuwe Chinese elektrische bestelbus voor 16.400 euro

Als het gaat over Chinese EV’s gaat de aandacht vooral naar personenauto’s. Maar tegelijkertijd is in China een tweede EV-revolutie aan de gang: de hele transportsector gaat elektrisch, van minivans tot zware vrachtwagens, alles gaat aan de batterij.

Een interessante nieuweling is de Horizon Super Van, die op donderdag 4 april op de Chinese markt werd gelanceerd. Farizon is een bedrijfswagen merk onder de Geely Group, het maakt een reeks volledig elektrische voertuigen, en het heeft een netwerk van swapping stations voor vrachtwagens.  De Super Van is de hipste Farizon ooit, en de auto zit eigenlijk op de grens tussen een personenauto en een bedrijfswagen.

Hij is verkrijgbaar in veel verschillende varianten: korte – en lange personenbus met of zonder hoog dak, VIP-personenbus, korte- en lange bestelbus met of zonder hoog dak, en een fraaie camper versie met de naam ‘X-Van’. Het basisformaat is 4990/1980/2080, met een wielbasis van 3000 millimeter.

Veel moderne techniek

De Super Van is technisch vooruitstrevend. Hij staat op een nieuw EV platform met een volledig vlakke vloer. De auto is drive-by-wire, ook het stuurwiel, net als bij een Tesla Cybertruck. Verder heeft de Super Van geen B-pilaar aan de rechterkant, met de deuren open ontstaat daardoor een gigantische laadopening.

De motor zit ver voorin, bijna voor de vooras, om zo veel mogelijk ruimte te creëren voor de cabine. Het vermogen is 200 kW en 343 Nm. Kopers kunnen kiezen tussen een 80 kWh accu of een 100 kWh accu. Het bereik hangt af van de versie, en ligt tussen de 340 en 560 kilometer.

Het interieur is fraai voor een busje, met mooie materialen en een 12.3-inch touchscreen. De Super Van heeft een permanente 5G internetverbinding en kan dus OTA updates ontvangen. De Super Van is volgeladen met Level 2 rij-assistentiesystemen die draaien op een dubbele Nvidia Orin chip met een rekenkracht van 500 TOPS.

Een betaalbaar busje

De Farizon Super Van is betaalbaar. De bestelbus is verkrijgbaar vanaf 16.400 euro en de personenbus vanaf 20.000 euro. De camper is met 49.000 euro veruit de duurste, en daar zit alles dan ook in, van bedden tot televisie tot een zijtent. Wit is de standaard kleur, maar daarnaast biedt Farizon ook allerlei kekke kleurtjes aan, waaronder Bamboo Cyan en Mist Blue. Farizon gaat het aantal varianten de komende tijd verder uitbreiden, en het ontwikkelt nieuwe versies met vierwielaandrijving en met een verwisselbare accu.

Farizon Super Van Camper
Vorig artikelXpeng G6: nieuwe, betaalbare cross-over richt zijn pijlen op de Model Y
Volgend artikelTest Porsche Taycan Turbo GT Weissach: misselijk makend snel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in