Zetta goedkope kleine elektrische auto

Een elektrische auto voor maar 6400 euro

Met de nieuwe Cybertruck laat Tesla zien dat de prijs van een grote elektrische auto best wel mee kan vallen. Bij kleinere auto’s is de hoge prijs van de accu meestal een spelbreker. Toch komen er diverse goedkope kleine elektrische auto’s op de markt. De Russische Zetta CM1 is daar een mooi voorbeeld van.

Zetta start volgend jaar met productie van goedkope kleine EV

Voluit heet hij Zetta City Module 1 en hij kost – zonder belastingen en de marge van de importeur – maar 6400 euro. Daarmee zou hij volgens ons wel eens de goedkoopste elektrische auto kunnen worden die er in Europa te koop is. Want hij komt daadwerkelijk naar Europa, vertelde de Russische Minister van Industrie Denis Mantoerov aan persbureau TASS. De productie van de Zetta CM1 moet zelfs al begin volgend jaar starten.

“Zero Emission Terra Transport Asset”

De naam Zetta is een afkorting van “Zero Emission Terra Transport Asset”. De naam wordt als merknaam gebruikt maar staat ook voor het platform waarop deze autootjes gebouwd gaan worden. Want we kunnen nog meer modellen van Zetta verwachten. De Russische start-up publiceerde vorig jaar al iets over een kleine elektrische stadsauto. De versie die nu in productie gaat, is een geëvolueerde versie. De Russen zijn afgestapt van de inductiemotoren en hebben een skateboardplatform met naafmotoren ontwikkeld. En dat biedt natuurlijk heel wat mogelijkheden. Op de website van Zetta zien we dan ook al wat schetsjes van de meest uiteenlopende modellen.

Zetta CM1

De Zetta City Module 1, die de Russen begin volgend jaar in productie nemen, is voor zover wij weten een tweepersoons EV, al zijn er alleen maar foto van amper 3 meter lang. Je zou dus bijna van een LEV (Light Electric Vehicle) kunnen spreken al is hij altijd nog langer dan een Smart. Voor lange ritten en op de snelweg lijkt hij ons minder geschikt, voor korte ritjes in en rond de stad lijkt hij ons weer ideaal.

De Zetta CM1 krijgt een 10 kWh een accupakket van 10 kWh waarmee hij een alleszins redelijke actieradius van ongeveer 200 kilometer heeft. Snelladen is niet mogelijk maar je kunt de via een 230 Volt-aansluiting in vier uur opladen. Zoals we hierboven al schreven wordt de Zetta CM1 gebouwd op een zogenaamd skateboard-platform. Hij krijgt verder vier naafmotoren die ieder maximaal 18,1 kW ontwikkelen. Dat lijkt veel maar het nominale vermogen is maar ongeveer de helft. Maar ook dat is voldoende om de Zetta CM1 vlot door het stadsverkeer te loodsen.

In onderstaande video vind je informatie over de vierpersoons-versie van de Zetta, en over de keuze voor de a-synchrone naafmotoren. De definitieve versie is overigens iets groter (3,04 x 1,60 x 1,60 m).

1 Commentaar

 • Matthieu van der Erf| 02/12/2019 bij 16:38

  Ik ben zeer enthausiast omtrent over de Zetta en ontvang graag uw nieuwsbrief waaneer deze elektrische auto op de markt komt.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven