Tesla Cybertruck

De Tesla Cybertruck zal nooit every man’s werkpaard worden

Er is ontzettend veel te doen geweest over de nieuwe pick-up van Tesla, die zojuist is onthuld. De community heeft talloze schetsen gemaakt waarin duidelijk werd gemaakt hoe men zich zo’n auto voorstelde. Nu de Tesla Cybertruck is onthuld zijn we toch enigszins onthutst door het ontwerp en het feit dat het geen echt werkpaard is.

De meest prachtige ontwerpen hebben de ronde gedaan, en dan krijg je bij de presentatie een ontzettend basic model te zien dat op geen enkele manier aansluit bij de andere modellen van Tesla. Is Elon Musk misschien een beetje doorgeschoten in zijn cybermania? Zoals een van zijn Twitter-volgers al zei: “Until the last second I hoped this was a joke”. Een andere volger zegt “Are you telling me that you built a #Cybertruck… out of a #Delorean?” Ook een poll op Twitter geeft aan dat de meningen behoorlijk verdeeld zijn.

Minder dan 40.000 dollar

Wat wél duidelijk is, is dat Musk zich aan zijn woord heeft gehouden over de prijs. Hij had het over een vanafprijs van 50.000 dollar. Welnu, de basisversie zal in de V.S. zelfs voor minder dan 40.000 dollar verkrijgbaar zijn. De duurste versie – met drie motoren – is er vanaf 70.000 dollar terwijl de tweemotorige versie net geen 50.000 dollar kost. Als jij hem wél mooi vindt, kun je hem alvast voorbestellen. Daar hoef je slechts 100 euro voor aan te betalen. Zodra de Tesla Cybertruck in productie gaat – eind 2021 – kun je de configuratie voltooien. Dan zijn nog lang niet alle versies verkrijgbaar. De Tri Motor All-Wheel Drive zal bijvoorbeeld pas eind 2022 in productie gaan.

Tesla Cybertruck komt in drie varianten

Er zullen vooralsnog drie varianten van de Tesla Cybertruck worden gebouwd: de Single Motor Rear-Wheel Drive, Dual Motor All-Wheel Drive en Tri Motor All-Wheel Drive. Al deze uitvoeringen zijn tegen een meerprijs van 6400 euro verkrijgbaar met de “Full Self Driving”-optie. De drie Cybertruck-varianten van Tesla verschillen niet alleen in hun motorisering maar ook in hun bereik en trekkracht. De Cybertruck is standaard uitgerust met een adaptieve luchtvering en hij krijgt omgevingscamera’s zijn gepland om automatisch inparkeren mogelijk te maken.

Actieradius meer dan 800 kilometer

De actieradius van de eenmotorige versie is minimaal 400 kilometer, de tweemotorige versie heeft een actieradius van 480 kilometer. De driemotorige versie doet daar met ruim 800 kilometer een flink schepje bovenop. Zoals het een echte pick-up betaamt kun je er ook een stevige aanhanger mee trekken, het trekgewicht loopt per uitvoering op van 3400 tot 6350 kilo. Het eigen gewicht van de Tesla Cybertruck ligt rond de 2700 kilo. Zoals Musk al zei, zullen de prestaties van de Cybertruck buitengewoon zijn. Dat zie je aan de acceleratie. De eenmotorige versie sprint met 6,5 seconden al redelijk snel naar de 100 km/uur, de driemotorige variant doet dat in maar 2,9 seconden.

Ontwerp

Het ontwerp is wat je noemt omstreden. Dat is natuurlijk ook een manier om het publiek te verrassen maar of dat in het geval van een pick-up handig is, is maar de vraag. Een pick-up is in de Verenigde Staten niets meer of minder dan een werkpaard, geen statussymbool. We kunnen ons toch niet voorstellen dat de gemiddelde Amerikaanse boer deze hoekige truck op zijn erf zal zetten. Die is veel te veel gewend aan een standaard pick-up, een model waar hij al tientallen jaren mee vertrouwd is. De stap naar een geëlektrificeerde variant is al enorm, laat staan dat het zo’n model is. Daar zal hij absoluut niet zomaar mee thuis kunnen komen. Jammer, want hiermee had Tesla grote stappen kunnen zetten door met deze auto niet alleen de trouwe Tesla-fans maar ook de gewone man te bereiken.

 

 

Geen echt werkpaard

Het is naar ons idee ook meer een “powertruck” dan een echt werkpaard. Wat dat betreft zal hij eerder de mensen aanspreken die een “testosteronbak” kopen, of misschien wel de Star Wars-fans. Werklui zullen het bijvoorbeeld teleurstellend vinden dat de laadback maar 1,98 meter lang is. Ieder plaat hout die je koopt is immers minimaal 2,40 meter lang. Die laadruimte is wat korter omdat de auto een tweede zitrij heeft, waardoor hij plaats biedt aan zes personen. Tesla noemt de laadruimte de “Cybertruckvault”. De bovenzijde is afgedekt maar kan worden opgerold als je hogere voorwerpen wilt vervoeren. Ook wordt de Cybertruck, zoals Musk eerder vertelde, uitgerust met ingebouwde omvormers voor de voeding van 110 en 220 volt. Hiermee kun je elektrisch gereedschap zonder dat je een draagbare generator nodig hebt. Een luchtcompressor voor het gebruik van luchtgereedschap is ook inbegrepen.

Skeletstructuur

De eenvoudige, strakke lijnen van de Tesla Cybertruck pick-up truck verbergen een geheel nieuw structuur. Er is geen sprake van een chassis, waar de truck op wordt gebouwd, of een zelfdragende carrosserie maar een skeletstructuur. Dit zou de Cybertruck extreem stabiel moeten maken. Net als de Tesla Semi wordt ook de Tesla Cybertruck uitgerust met “Tesla Armor Glass”. Het plaatwerk is van hoogwaardig RVS, wat natuurlijk erg fraai is. Volgens Musk is “De Cybertruck is uitgerust met een buitenste schil die ontworpen is voor ultieme duurzaamheid en bescherming van de inzittenden. Beginnend met een bijna ondoordringbaar exoskelet, is elk onderdeel ontworpen voor superieure sterkte en uithoudingsvermogen, van ultra-harde 30X koudgewalste roestvrijstalen structurele huid tot Tesla pantserglas.” De Cybertruck kan optioneel worden uitgerust met een volledige cabinedrukvoorziening. Dit maakt het mogelijk om als amfibisch voertuig te rijden en ook – ja, echt! – in de cyberspace te gebruiken.

Laden van de Tesla Cybertruck

Zoals alle andere Tesla’s kun je de Tesla Cybertruck overal kan worden geladen via een geschikte wallbox. Uiteraard heeft hij ook toegang tot het Tesla-netwerk met meer dan 14.000 superchargers, waaronder de superchargers met de nieuwste V3-technologie.

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven