Humble One EV zonnecellen

Zonnecellen geven Humble One bijna 100 kilometer extra rijbereik

Zonnecellen in het dak van een elektrische auto zijn niet alleen voorbehouden aan Sono Motors en Lightyear. De Californische startup Humble Motors presenteerde deze week de Humble One, een cross-over met zonnecellen in het dak die de auto per dag tientallen kilometers extra rijbereik moeten geven.

Zonnecellen in het dak

Natuurlijk zijn die zonnecellen, als ze alleen in het dak zijn geplaatst, niet voldoende om in de volledige energiebehoefte van de auto te voorzien. Het is Humble Motors gelukt om in het dak zonnecellen met een oppervlakte van 7,7 vierkante meter in te bouwen. Dat is een forse oppervlakte, die men weet te realiseren door tijdens stilstand een soort van “zonnevleugels” uit te laten klappen waardoor de oppervlakte wordt vergroot. Afhankelijk van de omstandigheden (de hoeveelheid zonlicht) zouden de zonnecellen voor een extra rijbereik van 24 tot 96 kilometer per dag moeten zorgen. Voor de kleine Sono Sion, die rondom bekleed is met de zonnecellen, geeft men 34 kilometer per dag op. Dat verschil komt hoogstwaarschijnlijk door de grotere oppervlakte van de zonnecellen op de Humble One.

Humble Motors wil naar verluid ’s werelds schoonste elektrische auto’s op zonne-energie bouwen. Oprichter Dima Steesy: “Wij geloven dat zonne-energie de toekomst van mobiliteit is. Elektrische auto’s op zonne-energie zijn de duidelijke volgende stap in de aanpak van CO2-neutraliteit in het vervoer”. De startup heeft voor de ontwikkeling van de Humble One daarom de hulp van onderzoekers, ontwikkelaars en ontwerpers van gerenommeerde universiteiten uit de auto-industrie en de Formule 1 ingeroepen.

Humble One

Agressief design

De Humble One is een vierdeurs cross-ver SUV en iets meer dan vijf meter lang. Wie de Humble One voor het eerst ziet, vergeet hem niet snel. Hij heeft een ‘dik’, agressief design, waarbij vooral de fors uitgebouwde wielkasten en het agressieve front neus vallen op. Hoewel elektrische auto’s een nagenoeg geheel gesloten front hebben, lijkt wel alsof de One juist een enorme grote grille heeft. Maar volgens Humble Motors heeft de auto evengoed hele goede aerodynamische eigenschappen met een luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,25. Verder beschikt hij over een systeemvermogen van 761 kW en een (EPA?) rijbereik van meer dan 800 kilometer. Hoewel men niets over de accucapaciteit vermeldt, moge het duidelijk zijn dat die in de buurt van de 100 kWh zit.

Humble One is nu al te reserveren

De Humble One is verkrijgbaar vanaf 109.000 dollar voor belastingen (circa 92.500 euro). De productiestart is gepland voor 2024 beginnen. Men verwacht de eerste exemplaren in 2025 te leveren. Bij de meeste Amerikaanse startups zijn de eerste reserveringen en leveringen voorbehouden aan Noord-Amerikaanse klanten. Maar wie wil, kan ook in Nederland al een exemplaar van de Humble One reserveren. Volgens Humble Motors zijn er al reserveringen ter waarde van 20 miljoen dollar voor de Humble One. Dat klinkt veel, maar het komt er op neer dat er slechts 200 reserveringen met een ‘refundable’ aanbetaling van 300 dollar zijn genoteerd.

Humble One

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven