woensdag, 7 december, 2022
Homee-NieuwsKia EV6 komt er ook als sportieve, krachtige GT met 430 kW

Kia EV6 komt er ook als sportieve, krachtige GT met 430 kW

Vanochtend presenteerde Kia de EV6, de eerste elektrische auto die Kia op basis van het E-GMP-platform gaat bouwen. Hij gaat komende zomer in productie, de eerste leveringen verwacht men vanaf september. Er komen versies met achter- en vierwielaandrijving en een systeemvermogen tot 430 kW.

E-GMP architectuur

De Kia E-Niro en E-Soul waren nog geëlektrificeerde versies van auto’s die oorspronkelijk voor een verbrandingsmotor waren ontwikkeld. Dat stond het succes van de Kia E-Niro overigens allesbehalve in de weg. Deze auto behoorde regelmatig tot de best verkochte elektrische auto’s. De nieuwe, grotere en krachtigere Kia EV6 is wel gebaseerd op een platform dat is ontwikkeld voor een  elektrische aandrijving. De samen het Hyundai ontwikkelde E-GMP (Electric-Global Modular Platform), schaalbare architectuur is ontworpen voor voertuigen met een plug-in hybride-, waterstof- en volledig elektrische aandrijflijn. De EV6 is de eerste elektrische Kia die verkrijgbaar is met achterwiel- of vierwielaandrijving.

Kia vertelde tijdens de persconferentie dat men in totaal elf elektrische auto’s op de planning heeft staan, waarvan zeven op de E-GMP architectuur. Vier modellen wil men van bestaande modellen afleiden. Ook komen er modellen die geschikt zijn voor deelgebruik. Naast het nu gepresenteerde model komen er nog meer modellen in de EV-serie. Kia noemde EV1 t/m EV9. Overigens staan ook de nieuwe Hyundai Ioniq 5 en de Genesis GV60 op het nieuwe platform.

Kia EV6

Laden met 800 volt

De nieuwe architectuur onderscheidt zich onder anderen door de 800 volt laadtechniek. Hiermee heeft de auto aan de hiervoor geschikte DC-snelladers aanzienlijk kortere laadtijden. Kia heeft het over een laadtijd van 18 minuten om de EV6 tot 80% op te laden. Omdat je eigenlijk bijna nooit met een volledig ontladen accu bij de snellader aankomt, is de accu in de praktijk in een kwartiertje opgeladen. Wil je alleen maar wat bijladen om op je bestemming aan te kunnen komen: je kunt in 4,5 minuten voor 100 kilometer laden.

Rijbereik

De EV6 biedt kopers de keuze uit verschillende configuraties en accupakketten van 58 kWh en 77,4 kWh. In Nederland zullen de sportieve GT en GT-line alleen verkrijgbaar zijn met het grote accupakket. De EV6 met 77,4 kWh accu en achterwielaandrijving heeft een WLTP-bereik van meer dan 510 kilometer.

De warmtepomp moet ook bij lage temperaturen nog 80 procent van het normale bereik bij 25 graden Celcius garanderen. Uiteraard is er ook een regeneratiesysteem voor de remenergie. De bestuurder kan dat bedienen via peddels op het stuurwiel en op die manier kiezen tussen zes recuperatieniveaus. Ook kan de bestuurder via het gaspedaal op de motor(en) afremmen tot hij tot stilstand komt.

Prestaties

Het basismodel met 58 kWh accu heeft een 125 kW elektromotor met een koppel van 350 Nm die de achterwielen aandrijft. Daarboven komt de versie met 77,4 kWh accu en een 168 kW elektromotor, eveneens met een koppel van 350 Nm. De EV6 (en de GT-Line) met vierwielaandrijving heeft uiteraard twee elektromotoren. Deze leveren een systeemvermogen van maximaal 239 kW en een maximumkoppel van 605 Nm. Deze AWD-versie kan in slechts 5,2 seconden van 0 tot 100 km/u accelereren. De GT met een vermogen van 430 kW en een koppel van 740 Nm doet daar met 3,5 seconden en een top van 260 km/u nog een schepje bovenop. Verder mag de EV6 een aanhanger van maximaal 1.600 kilo trekken.

Kia EV6

Afmetingen

Kia baseerde het ontwerp van het exterieur van de Kia EV6 voor een deel op de ‘Imagine by Kia’ concept car die we op de laatste Autosalon van Genève konden zien. Maar men nam het toenmalige design niet helemaal over. De afmetingen wijken ook wat af, hij is wat kleiner geworden. De Kia EV6 heeft een lengte van 4,68 meter, een breedte van 1,88 meter en is 1,55 meter hoog. De EV6 heeft een wielbasis van 2,90 meter. De GT en GT-Line uitvoeringen zijn overigens een fractie langer, breder en lager. De kofferbak heeft een inhoud van 520 liter (met neergeklapte achterbank 1300 liter) en voorin is ook nog een bagageruimte. Die frunk heeft bij de 2WD-versie een inhoud van 52 liter, door de elektromotor voorin is de frunk van de 4WD met 20 liter een stuk kleiner.

Design

Het design van de EV6 is het resultaat van een samenwerking tussen de drie ontwerpstudio’s van Kia in Korea, Duitsland en de VS. Karim Habib is als hoofd design verantwoordelijk voor het uiterlijk van de EV6. De nieuwe ontwerpfilosofie die de EV6 symboliseert heet ‘Opposites United’ en is geïnspireerd op de contrasten in de natuur en de mensheid.

De cross-over heeft een flink gewelfde motorkap en een coupé-achtige daklijn. De lijn van de motorkap doet ons een klein beetje aan de Ford Mustang Mach-E denken, en daar is natuurlijk niets mis mee. Bij de eerdere preview hadden wij overigens wat moeite met de achterzijde met die opvallende, uitstekende rand. Maar daar zijn we wat meer aan gewend. Het is natuurlijk wel een mooie manier om een speciale lichtsignatuur mogelijk te maken, en de achterlichtstrip en richtingaanwijzers in te verwerken.

De zijden van de Kia EV6 zijn glooiend, met afgeronde wielkasten en een krachtig voorkomen. De onderste raamlijn loopt naar achteren toe sterk op. Door de zwarte stijlen en de schijnbaar opengewerkte C-stijl lijkt het dak als het ware te zweven. Het front wordt gedomineerd door de smalle LED-koplampen, het nagenoeg ontbreken van een traditionele grille en de motorkap die flink naar beneden doorloopt. Deze versie van de ‘tiger nose’ die het front van de Kia’s kenmerkt, heet de ‘Digital Tiger Face’.

Kia EV6

Interieur

Het interieur is, dankzij de vlakke bodem van de nieuwe architectuur, uitzonderlijk ruim. Het wordt vooraan gedomineerd door een dashboard dat onderaan vrij vlak is en vervolgens nagenoeg verticaal omhoog loopt.

In de hogere deel bevinden zich twee grote displays die zich over nagenoeg de gehele breedte uitstrekken. Het display voor de bestuurder functioneert als een digitaal instrumentenpaneel dat alle informatie toont die relevant is voor het rijden. Het aanraakscherm in het midden vertegenwoordigt het infotainmentsysteem. De strook onder de brede ventilatieroosters bevat haptische schakelaars voor de bediening van de ventilatie en airconditioning. Boven het instrumentenpaneel bevindt zich ook een  augmented reality (AR) head-up display. De bestuurder beschikt over een groot tweespaaks stuurwiel met bedieningselementen rechts en links.

Tussen de voorstoelen bevindt zich een forse, ‘zwevende’ middenconsole met armsteun, bekerhouders, start-stopknop en de bekende draaiknop voor het selecteren van de versnellingen van de aandrijflijn. Onder de vooruitstekende console bevindt zich de nodige extra bergruimte. De bestuurder en voorpassagier zitten op sterk gevormde, uitgebreid verstelbare stoelen waarvan de bekleding is vervaardigd  gerecycled kunststof of vegan leder.

Uiteraard heeft de bestuurder de beschikking over een breed scala aan veiligheids-, connectiviteits- en infotainmentsystemen. Het UVO connected systeem voorziet de bestuurder van alle mogelijke informatie over oplaadpunten en de oplaadstatus van de auto. Het UVO-systeem kan ook een oplaadplan maken en de actieradius controleren. Het Meridian audiosysteem omvat maar liefst 14 luidsprekers.

“De EV6 is de belichaming van het nieuwe Kia. Hij is ontworpen om tijdens elke reis te inspireren, met zijn gedurfde design, innovatieve technologieën en opwindende elektrische prestaties”, zegt Ho Sung Song, President en CEO van Kia. “De EV6 markeert ook de start van het nieuwe commitment van Kia aan duurzame mobiliteit, niet alleen door een snelle transitie naar emissievrije aandrijflijnen, maar ook een duurzamere productie en materiaalgebruik.”

Levering nog dit jaar

Kia bouwt de EV6 voorlopig alleen in Zuid-Korea. De productie start waarschijnlijk in juli en we mogen de eerste leveringen in september verwachten. De verkoop start naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar. Reserveren kan vanaf morgen. Door het maken van een reservering krijgt men als één van de eersten de mogelijkheid om een bestelling te plaatsen wanneer alle prijzen bekend zijn. Op dit moment is alleen een “vanafprijs van € 44.500,-” bekend.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

Stem op de EV van het jaar 2023 en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed

Kies de auto waarvan jij vindt dat dit de meest interessante nieuwe EV is, per segment. Je mag er een onderbouwing bijleveren. Uit alle inzendingen verloten wij weer € 1.000 gratis laadtegoed. Dat is zo'n 15.000 tot 20.000 km gratis elektrisch rijden - afhankelijk van laadtarieven en verbruik.

e-Videos