Homee-NieuwsSubaru Solterra vertoont veel overeenkomsten met Toyota bZ4X

Subaru Solterra vertoont veel overeenkomsten met Toyota bZ4X

Uit de samenwerking tussen Subaru en Toyota konden we laatst al het eerste resultaat zien, de Toyota bZ4X. Maar nu presenteert ook Subaru zijn eerste volledig elektrische auto, de Solterra. Ook die komt volgend jaar op de weg. Uiteraard lijkt hij nogal op de Toyota bZ4X maar er zijn ook verschillen.

Overeenkomsten

Het is natuurlijk ook niet zo gek dat hij op de Toyota bZ4X lijkt. De Japanse autofabrikanten hebben hun krachten immers gebundeld om samen een elektrisch platform te ontwikkelen, dat de basis voor de eerste elektrische auto voor allebei de merken moet vormen. Dan is het wel zo eenvoudig om niet alleen op het gebied van dat platform samen te werken, maar ook voor de rest van de auto.

De Subaru Solterra is een compacte elektrische SUV in het C-segment. De Solterra is 4690 millimeter lang, 1860 millimeter breed en 1650 millimeter hoog. Binnenin biedt de Solterra, die ongeveer twee ton weegt, plaats aan vijf personen.

De basis van het design is ruwweg hetzelfde als de bZ4X. Hij heeft wel een andere grille, afwijkende verlichting en ook bij andere details zien we de nodige verschillen. Wel hebben de EV’s van beide merken overeenkomstige zwarte kunststof sierstrips op de flanken. Hoewel de Solterra dus veel gemeen heeft met de Toyota Bz4x, wil men toch een auto aanbieden waarmee bestaande klanten zich “als echte Subaru-klanten” kunnen voelen.

De nieuwe elektrische architectuur moet de Solterra een “superieure rijdynamiek” geven, met een hoge stabiliteit en een directe reactie op de stuurbewegingen van de bestuurder. Het accupakket, dat als onderdeel van de voertuigstructuur onder de vloer is geplaatst, zorgt voor een laag zwaartepunt en uitmuntende stijfheid van de carrosserie.

Off-road capaciteiten?

De Solterra is dus het eerste voertuig van de Japanse autofabrikant dat is gebaseerd op het “e-Subaru Global Platform for Battery Electric Vehicles”. Volgens Subaru moet de nieuwe Solterra de hoeksteen van de toekomstige elektrische modellen van het Japanse merk worden.

Subaru’s nieuwe elektrische SUV is voorzien van een elektrische aandrijflijn die de voor- en achterwielen aandrijft met afzonderlijke motoren. “Dankzij Subaru’s jarenlange ervaring met de precieze besturing van de vier wielen, de wendbare respons van de elektromotoren en de flexibele vermogensverdeling tussen de voor- en achterwielen, profiteert de Solterra optimaal van de grip van de vier wielen en biedt hij een veilige en ontspannen rijervaring”, aldus de fabrikant. Daarom is de Solterra, net als bijvoorbeeld de Forrester, uitgerust met het “X-Mode AWD Control System”, dat ontworpen is om meer veiligheid te bieden op ruwe wegen. Voor zover we kunnen zien geeft Subaru de Solterra daadwerkelijk off-road capaciteiten, al moet je daar natuurlijk ook weer niet te veel van verwachten. In een video laat Subaru de Solterra in ieder geval over de nodige hindernissen rijden. Volgens Subaru zorgt de nieuwe “Grip Control”-functie ervoor dat het voertuig met een constante snelheid en een hoge stabiliteit kan rijden, zelfs op oneffen wegen.

Subaru Solterra

Actieradius tot 530 kilometer

Het model zal overigens niet alleen met vierwielaandrijving, maar ook met voorwielaandrijving verkrijgbaar zijn. Het systeemvermogen bedraagt afhankelijk van de uitvoering maximaal 160 kW. Het accupakket heeft net als bij de Toyota bZ4X een capaciteit van 71,4 kWh. Hiermee krijgt de versie met voorwielaandrijving een geschatte actieradius van 530 kilometer volgens de Japanse WLTC-norm. Met vierwielaandrijving bedraagt de actieradius dan 460 kilometer. Daarmee is Subaru zo’n 10 procent optimistischer dan Toyota.

Bij het AC-laden laat Subaru helaas een steekje vallen. Hierbij geeft men een laadvermogen van 6,6 kW op, terwijl we 11 kW toch wel als de standaard mogen beschouwen. Aan de DC-snellader heeft Subaru het met een laadvermogen van 150 kW gelukkig beter voor elkaar. Hiermee kun je de accu in ongeveer een haf uur opladen tot 80 procent van de capaciteit.

Het interieur van de Solterra biedt zo te zien niet veel verrassingen. Zoals gebruikelijk bij moderne auto’s wordt het dashboard gedomineerd door een groot, horizontaal georiënteerd touchscreen met daaronder de nodige fysieke bedieningselementen.

Het is nog niet duidelijk wanneer Subaru de nieuwe Solterra precies zal lanceren, behalve dan het ‘volgend jaar’. Ook over de prijs van de elektrische SUV tasten we nog in het duister.

Subaru Solterra

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

Xpeng komt daadwerkelijk naar Nederland

Xpeng maakte zijn Europese debuut in Noorwegen, waar inmiddels al aardig wat elektrische auto’s van de Chinese autofabrikant rijden. Het Chinese merk wil zijn auto’s volgend jaar ook aan gaan bieden in Zweden, Denemarken én Nederland.

e-Videos