Het heetste nieuws van de Beijing Auto Show in China. Deel 2

Smart #5 2024

De Beijing Auto Show is de grootste autoshow in China en daarmee vermoedelijk ook de grootste ter wereld, zeker nu de bestaande shows in Europa en de VS alleen maar kleiner worden of zelfs verdwijnen. Op de show in Beijing zijn meer dan 150 merken te zien, met meer dan 250 nieuwe auto’s en concept cars. Zie Deel 1 hier.

iCar V23

iCar is een merk onder Chery, gericht op jongere consumenten, met hip gelijnde SUV’s. De nieuwe iCar V23 heeft een hoog retro gehalte. iCar zegt dat het ontwerp herinneringen moet oproepen aan de originele Beijing BJ212, de Land Rover Defender en de Jeep Wrangler. Het is interessant dat Chinese merken nu elkaar gaan inspireren! Het interieur heeft verrassend veel knoppen en een perfect rond stuurwiel. Dat is bijzonder in China, waar veel nieuwe auto’s met half-vierkante en ovale stuurwielen zijn uitgerust. De wielen van de V23 staan ver op de hoeken, vooral aan de voorkant. De auto heeft een bodemvrijheid van 21 centimeter, en hij staat op brede 19-inch terreinbanden. De iCar V23 is mooi compact, met een lengte van 4.2 meter en een wielbasis van 2.7 meter. Hij staat op een nieuw EV platform met twee motoren en “iAWD” vierwielaandrijving. Lancering op de Chinese markt staat gepland voor de zomer.

M-Hero M-Hunter

M-Hero is een merk onder Dongfeng. Op dit moment maakt M-Hero maar één auto: de M-Hero 917, een 800 kW monster SUV met EV en EREV aandrijflijnen. De 917 is vooral populair bij de politie en andere overheidsdiensten, maar bij de gewone consument wil het niet echt vlotten. Daarom gaat M-Hero voor maximale aandacht met de M-Hunter. En het is geen concept maar een productiemodel. M-Hero zegt dat het idee voor de M-Hunter kwam van de Brabus 900 Crawler, een extreme variant van de Mercedes-Benz G-Klasse met een V8 onder de motorkap. De M-Hunter is echter elektrisch, met drie motoren die samen 750 kW ophoesten. Het apparaat is compleet extreem, met enorme banden en een spartaans interieur met een brede yoke als stuurwiel, twee zitplaatsen, en halfopen deuren. M-Hero zegt dat de M-Hunter over “bijna-verticale” obstakels kan klimmen. Hij gaat ongeveer 135.000 euro kosten.

Denza Z9 GT

Denza is een merk van BYD, het verkoopt een lijn van EV- en PHEV modellen. Binnen BYD’s complexe merkenstrategie staat Denza boven BYD zelf, en onder Fangcheng Bao. De Z9 GT is het nieuwe vlaggenschip van Denza. Het is een grote gestroomlijnde shooting brake met opvallend grote lampen. Shooting brakes zijn een trend in China, diverse Chinese fabrikanten ontwikkelen dit type auto. De Denza Z9 GT is een gigant, met een lengte van 5.2 meter, een wielbasis van 3.1 meter, en een (zwaar) gewicht van 3125 kilo. Dat komt deels door de aandrijving: die elektromotoren, twee achter en een voor. Samen leveren ze 710 kW, en de topsnelheid is dan ook een stevige 240 km/u. De Z9 GT krijgt een BYD Blade LFP accu van 100 kWh. De Denza Z9 GT staat vanaf deze zomer bij de dealer. Denza werkt ook aan een PHEV versie, die komt pas later op de markt.

Audi Q6L e-tron

Audi bouwt met zijn joint ventures vele modellen voor de Chinese markt die elders niet te krijgen zijn. Zoveel zelfs dat het namensysteem een beetje een rommeltje is geworden. Zo maakt het met SAIC de Audi Q6, een dikke benzine aangedreven SUV. Die heeft echter niets te maken met de nieuwe Audi Q6L die samen met FAW wordt gebouwd. De Audi Q6L e-tron is een grote volledig elektrische SUV, de wielbasis is 10.5 centimeter langer dan bij de Europese Q6, deze ruimte gaat naar de passagiers op de tweede zitrij. Onder de vloer ligt een nieuwe 107 kWh lithium-ion accu, goed voor een bereik van 700 kilometer. Hij staat op een 800v platform en Audi claimt een laadsnelheid van 270 kW. De achterwiel aangedreven versie heeft 255 kW en de vierwielaangedreven variant schopt het tot 345 kW. De Audi Q6L komt begin 2025 op de markt in China.

Nissan Epoch concept

Nissan produceert al sinds het jaar 2000 auto’s in China, en het Japanse merk is nog steeds populair. Maar dan gaat het vooral om benzinemodellen. De Nissan Sylphy is zelfs de op drie na best verkopende auto op de hele Chinese markt. EV’s zijn echter de toekomst en daar loopt Nissan net als de meeste andere Westerse merken ver achter op de Chinezen. Daarom onthulde het op de Beijing show vier nieuwe modellen: twee EV’s en twee PHEV’s. Het viertal is ontwikkeld in China voor de Chinese markt, samen met joint venture partner Dongfeng. Het internetbedrijf Baidu levert het infotainmentsysteem. De Nissan Epoch komt als eerste op de markt, begin 2025. Het is een gestroomlijnde elektrische sedan, bedoeld voor jonge consumenten “die van design en techniek houden”.

Smart #5 concept

Smart is tegenwoordig een joint venture tussen Mercedes-Benz en Geely. De Duitsers zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, het platform komt van Geely, en de productie is in China. Tot nu toe blijven de verkopen achter bij de verwachting, zowel in China als in Europa. Dus komt Smart met een extra groot model. De #5 is de derde ‘Chinese’ Smart na de #1 en #3. Het is officieel nog een concept maar het ontwerp van de productieversie zal weinig verschillen. Het is een leuke auto met weer veel typische ‘off-road’ kenmerken. Het interieur is fraai, met bruin leer en suède en twee 13-inch schermen. De #5 productieversie komt al eind dit jaar op de markt. De #5 krijgt twee elektromotoren en vierwielaandrijving. Hij staat op Geely’s SEA1 platform en krijgt een 100 kWh accu met een bereik van maximaal 700 kilometer.

Vorig artikelAlfa Romeo Junior, twee uitvoeringen met SEPP-subsidie
Volgend artikelTest Maserati GranTurismo Folgore: eerste EV-sportcoupé, en meteen een goeie

1 REACTIE

  1. ID-CODE: zeer geslaagd. Want geef toe, de hele ID-reeks tot op heden ontbreekt elk spatje esthetiek en is vooral een ode aan de banaliteit. Laat dit soort design ook maar snel de nieuwe norm worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in