woensdag, 7 december, 2022
Homee-NieuwsKia toont voorproefje van de EV9

Kia toont voorproefje van de EV9

Hoewel we min of meer hadden verwacht dat Kia gisterochtend de conceptauto EV9 zou onthullen, houdt de Koreaanse autofabrikant ons in spanning met wat teasers. Karim Habib, Kia’s hoofd design, onthulde dat de Concept EV9 op 17 november zijn werelddebuut zal maken op de LA Auto Show.

Uiterlijk

Tot die tijd moeten we het doen met een aantal renderings. En daarop ziet de Kia EV9 er heel aardig uit. Hoewel dit een ‘grote SUV’ moet worden waarbij we in eerste instantie aan de in de VS uitgebrachte Kia Telluride moesten denken, is het best een elegante auto. Want ook de EV9 krijgt zo te het behoorlijk gedurfd uiterlijk van Kia’s nieuwe EV-designtaal. Die begon met de EV6 en wordt door Kia zo te zien steeds verder ontwikkeld.

Kia EV9 teaser

Het interieur moet naar eigen zeggen state-of-the-art technologie bevatten. In de EV6 kon je de voorstoelen transformeren tot heuse loungestoelen. In de EV9 gaat Kia nog verder. Hier kun je het interieur ombouwen tot een loungeruimte. We hebben het hier dan wel over de conceptauto. Zoals gebruikelijk moeten de uiteindelijke productievoertuigen vaak een aantal van de gimmicks uit de conceptauto’s ontberen.

Kia omschrijft de EV9 als een “belangrijke mijlpaal” in de duurzaamheidsstrategie van Kia. Met een design dat is geïnspireerd door de natuur en diverse gerecyclede materialen die bij de constructie zijn gebruikt, “belichaamt hij Kia’s visie op het SUV-segment”.

Fraai is het studiemodel zeker, met futuristische LED-koplampen, een behoorlijk rechtopstaande voorruit en achterruit (wat minder gunstig is voor de aerodynamica), scherpe lijnen en een “zwevende dak”-effect. Bovendien lijkt de auto een behoorlijk grote bodemvrijheid te hebben. In combinatie met de kunststof carrosseriebekleding geeft dat de indruk dat de EV9 ook geschikt is om een stukje off-road te rijden.

Kia EV9 teaser

CO2-neutraal

De EV9 wordt de volgende in een reeks van de elf elektrische auto’s die Kia tegen 2025 in zijn gamma wil hebben. De Koreaanse autofabrikant beloofde vanochtend om tegen 2045 volledig koolstofneutraal te zijn. In het kader van die belofte zal Kia in Europa tegen 2035 geen voertuigen met verbrandingsmotor meer aanbieden. De West-Europese landen hebben die dan ook allang verboden, maar dat terzijde.

Verder verklaarde Zuid-Koreaanse fabrikant dat men van plan is om het productgamma en de productieprocessen volledig te herzien. Dit omdat men een “leverancier van duurzame mobiliteitsoplossingen” wil worden. De autofabrikant zal zo’n 25 miljard dollar in dit plan investeren.

Nog geen details bekend

Kia geeft verder nog weinig informatie van de EV9, net zoals Hyundai zich ook in nevelen hulde rondom de Ioniq 7 waarvan we laatst wat teasers te zien kregen. Uiteraard is wel bekend dat hij gebruik zal maken van het nieuwe E-GMP platform voor elektrische voertuigen van Hyundai Motor Group, en dus ook van de 800 V elektrische architectuur. Deze maakt snelladen tot 80 procent in minder dan 20 minuten mogelijk. Het platform ondersteunt zowel achter- als vierwielaandrijving en verschillende accucapaciteiten.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

Stem op de EV van het jaar 2023 en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed

Kies de auto waarvan jij vindt dat dit de meest interessante nieuwe EV is, per segment. Je mag er een onderbouwing bijleveren. Uit alle inzendingen verloten wij weer € 1.000 gratis laadtegoed. Dat is zo'n 15.000 tot 20.000 km gratis elektrisch rijden - afhankelijk van laadtarieven en verbruik.

e-Videos