maandag, 11 december, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsNieuwe Lexus RZ wordt zustervoertuig van de Toyota Bz4X en Subaru Solterra

  Nieuwe Lexus RZ wordt zustervoertuig van de Toyota Bz4X en Subaru Solterra

  Geen tweeling, maar een drieling. In december kondigde Lexus aan om ook een elektrische SUV op basis van de door moederbedrijf Toyota ontwikkelde e-TGNA-architectuur te gaan bouwen. Volgens de nieuwste foto’s wordt de Lexus RZ duidelijk een zustervoertuig van de EV’s van Toyota en Subaru.

  Duidelijke overeenkomst

  Dat vermoeden hadden we al maar het was op de teaserfoto’s die Lexus in december vrijgaf nog niet zo heel erg duidelijk te zien. Nu men duidelijke foto’s vrijgeeft is het echter overduidelijk. Schuin van voren valt het nog niet zo op, omdat Lexus de neus wel een beetje heeft aangepast maar bij het zijaanzicht kun je het heel goed zien. Lexus heeft voor de RZ weliswaar wat elegantere vormen en donkerdere zijruiten bedacht terwijl Toyota hier voor juist hoekige vormen heeft gekozen. Evengoed kun je direct zien dat de basisvorm van de Lexus RZ overeenkomt met die van de Toyota bZ4X en Subaru Solterra.

  Aan de achterzijde is de gelijkenis tussen de auto’s ook duidelijk. De wielkasten zijn zo herkenbaar dat het niet echt uitmaakt dat Toyota met mat plastic in een hoekige vorm afwerkt terwijl Lexus kiest voor een rondere vormen en glanzend materiaal.

  Elektrische Lexus RZ SUV

  e-TGNA platform

  Net zoals de Toyota bZ4X en de Subaru Solterra is de nieuwkomer van Lexus dus gebaseerd op het e-TNGA platform. Dan zal de nieuwe elektrische Lexus waarschijnlijk ook met het 71 kWh accupakket van de Toyota Bz4X verkrijgbar zijn, zodat we voorzichtig in kunnen schatten dat de actieradius zo’n 450 kilometer zal bedragen. En natuurlijk zal Lexus aan zijn stand verplicht zijn om de RZ ook met vierwielaandrijving te leveren, waarbij de twee motoren samen voor een systeemvermogen van 160 kw zorgen.

  Voor ons Europeanen is het goed nieuws dat we de Lexus RZ dit jaar al tegemoet kunnen zien. In Amerika moet men nog even wachten. Verder heeft men door laten schemeren dat Lexus niet voornemens is om de bestaande UX 300e met de komst van de RZ uit productie te nemen. De Amerikaanse pers noemt de nieuwe elektrisch SUV van Lexus trouwens RZ 450e terwijl Lexus Europa hem nog steeds alleen RZ noemt. We zijn benieuwd wat het uiteindelijk wordt.

  Elektrische Lexus RZ SUV

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos