Audi e-tron GT

Nieuwe Audi e-tron GT legt het qua prestaties af tegen Tesla Model S. Nou en?

Vanavond onthulde Audi de langverwachte e-tron GT, de sportieve variant van de inmiddels bekende e-tron. Nu gaat het niet direct om een variant want hij staat op een heel ander platform, dat hij deelt met de Porsche Taycan. Maar helaas lijkt de e-tron GT de strijd met de Tesla Model S bij voorbaat te verliezen.

Maar laten we duidelijk stellen dat het hierbij puur om de prestaties gaat. De Tesla Model S kan sneller accelereren, heeft een hogere topsnelheid en een grotere actieradius. De verschillen zijn best wel groot:

 

ModelTopsnelheidAcc. 0-100 km/uActieradius (WLTP)
Audi e-Tron GT245 km/u4,1 sec487 km
Tesla Model S Plaid322 km/u2,1 sec628 km
Audi RS e-Tron GT250 km/u3,3 sec472 km
Tesla Model S Plaid+322 km/u2,1 sec.670 km

 

Audi e-tron GT

Gelopen race?

De wereldpremière vond eerder vanavond plaats via een livestream. Markus Düssmann, CEO van Audi AG, mag ook als je bovenstaande tabel in ogenschouw neemt, met recht trots zijn op de nieuwe Audi. Want de Audi e-Tron GT en RS e-Tron GT zijn natuurlijk prachtige auto’s. Bovendien mogen we verwachten dat deze Audi’s qua kwaliteit een stukje beter zijn dan de Tesla’s.

Maar ja, je koopt niet zomaar een sportieve auto. Als je het bij een stoplicht zelfs moet afleggen tegen een ‘normale’ Model S Long Range en de Plaid-versies zelfs een flinke voorsprong ziet nemen, dan doet dat natuurlijk wel pijn. En ook de prachtige 800 Volts snellaadtechniek is natuurlijk ook heel betrekkelijk als je daar nog maar op enkele plaatsen gebruik van kunt maken, terwijl Tesla een heel effectief netwerk met Superchargers heeft gebouwd. Om het nog erger te maken: de Tesla’s komen ook nog eens ruim 100 kilometer verder op een acculading. Zelfs de goedkopere Model S Long Range komt met 663 km nog een stuk verder. Wat dat betreft zou je denken dat Audi de strijd met Tesla bij voorbaat verloren heeft, en dat het een gelopen race is.

Audi e-tron GT

Strijd is heus nog niet gestreden

Maar dat gaat ons te ver. Want er is ook nog zoiets als smaak en voorkeur. En die is bij iedereen anders. Bovendien heeft een Audi nu eenmaal ook nog zoiets als prestige en imago, vooral bij onze oosterburen. En dat is toch de grootste markt voor Audi. Daar zijn genoeg Audi-fans te vinden die verder kijken dan alleen de prestaties. Daarom denken wij dat de Audi e-tron GT en de sportievere RS-uitvoering absoluut een succes gaat worden. Al was het alleen maar omdat mensen toe zijn aan iets nieuws, iets anders.

Wat dat betreft komt Audi op het goede moment. Want ondanks de recente (minieme) facelift en de snellere Plaid-versies nadert de Model S het einde van zijn life-cycle. En er zullen genoeg mensen zien die er een beetje op uitgekeken raken. Dan ligt de stap naar een andere sportieve elektrische auto in dit premium segment best wel voor de hand.

Audi e-Tron GT

Goed, genoeg over het vergelijk. Tijd voor iets meer informatie over de auto’s zelf. De ‘normale’ Audi e-Tron GT beschikt over twee elektromotoren: één op de vooras en één op de achteras. Onder normale omstandigheden worden alleen de voorwielen aangedreven. Zo nodig springt de achterste elektromotor bij, waardoor de Audi een ‘elektrische’ vorm van Quattro-aandrijving heeft. Samen leveren de elektromotoren van de e-tron GT zo’n 350 kW. Je kunt ook gebruik maken van de Boost-modus. Dan leveren de motoren van de e-tron GT een vermogen van 390 kW waarmee hij in 4,1 seconden naar de 100 km/u accelereert en een topsnelheid van 245 km/u haalt.

Audi RS e-tron GT

Audi RS e-Tron GT

Wie liever een snellere en sportievere versie heeft, kan bij de Audi-dealer de Audi RS e-Tron GT uitzoeken. Die heeft een systeemvermogen van 598 pk/440 kW, terwijl je in de Boost-modus met 475 kW nog iets vermogen tot je beschikking hebt. In die modus kan de Audi RS e-Tron GT van 0-100 km/u accelereren in 3,3 seconden en haalt hij een top van 250 km/u. Meer dan genoeg voor een forse duw in de rug, waarbij je het de inzittenden meestal niet bepaald comfortabel maakt.

Deze prestaties komen overigens nagenoeg overeen met die van de Tesla Model S Long Range. Die heeft een vermogen van 500 kW, een top van 250 km/u en sprint in 3,2 seconden naar de 100 km/u. Maar ja, die heeft dus wel een veel grotere actieradius van 663 km en kan bijna overal terecht bij een SuperCharger. En dat is toch wel een belangrijk aspect. Gelukkig voor Audi zijn er zoals gezegd nog veel meer factoren die de keuze van de koper bepalen.

Audi RS e-tron GT

Ook heeft Audi een wijdverbreid dealernetwerk en heeft Tesla op het gebied van service weer geen smetteloze reputatie. De tijd gaat het leren. Binnenkort komen we nog uitgebreid op deze nieuwe Audi terug, met een overzicht waarin we hem niet alleen met de Tesla Model S maar ook met de Porsche Taycan vergelijken. Moeten we in dat vergelijk ook de Lucid Air meenemen? Of andere modellen? Laat het maar weten in de comments.

Audi e-tron GT

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven