BMW elektrificatieplannen

Zo zien de elektrificatieplannen van BMW er waarschijnlijk uit

Nu de eerste automerken officieel aankondigen dat ze gefaseerd afscheid nemen van verbrandingsmotoren, maakt ook BMW de elektrificatieplannen bekend. Dit jaar verwacht men de BMW iX en i4 te lanceren, gevolgd door de i7. De BMW i5 laat nog even op zich wachten.

SUV’s

De BMW iX3 is al verkrijgbaar en de ‘good old’ i3 rijdt natuurlijk al de nodige jaren rond. Dit jaar lanceert de Beierse autofabrikant twee nieuwe elektrische modellen, de i4 en iX. Deze zijn nog steeds gebaseerd op de huidige CLAR-clusterarchitectuur. BMW zal die architectuur overigens voor nog een aantal modellen gebruiken. De iX, waarvan BMW verwacht zo’n 30.000 eenheden per jaar te verkopen, komt het eerst. Dit model zit qua afmetingen tussen de X3 en X5 in maar heeft de ruimte van de X5. Met de iX en iX3 zit BMW qua SUV’s voorlopig goed, al is de X3-serie in 2024 aan vernieuwing toe.

Sedans

De i4 is afgeleid van de drie-serie maar zal ook veel elementen uit de hierboven afgebeelde i Vision Dynamics conceptcar hebben. Volgens Automobilwoche krijgt de BMW i4 accupakketten van 65 tot 85 kWh. Qua aandrijving kunnen kopers kiezen in vermogens van 220 tot 390 kW en is hij optioneel ook verkrijgbaar met vierwielaandrijving. Als volledig elektrische auto is hij in aanschaf uiteraard duurder dan de 3-serie. Toch mag je verwachten dat BMW hiermee in ieder geval op de thuismarkt een aardige concurrent voor Tesla op de weg zet.

Volgend jaar verwacht men ook de i7. BMW is bezig met een nieuwe 7-serie en daar is de i7 van afgeleid. Deze krijgt een accupakket tot 120 kW en een vermogen tot 490 kW. Voor de i5, afgeleid van de nieuwe 5-serie, moeten we nog even wachten, en wel tot 2024. Deze elektrische BMW krijgt een 110 kWh accupakket, vierwielaandrijving en een vermogen tot 440 kW.

Andere modellen

De kleine i3 nadert het einde van zijn life-time maar moet nog even door tot 2024. De verkoopcijfers dalen wel en een grotere accu zou hem gezien zijn concurrentiepositie goed doen. Maar BWM gaat hem rond 2024 vervangen door de iX1. Deze zal echter niet zo erg op de ‘normale’ X1 lijken en veel aerodynamischer zijn. Maar tegen 2024 zal BMW zijn programma in grote lijnen volledig geëlektrificeerd hebben. Dat wil zeggen: men kan in de voornaamste segmenten een elektrische auto bieden, in de vorm van de i3, iX1, iX3, i4, i5, i7 en iX.

CLAR2-architectuur

BMW gaat hoofdzakelijk uit van een architectuur die geschikt is voor alle soorten aandrijvingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de huidige CLAR-architectuur. Daarbij ligt de focus nog op verbrandingsmotoren. Maar BMW werkt ondertussen aan een opvolger. Bij de CLAR2-architectuur zal de focus meer op een elektrische aandrijflijn liggen. Verder zijn er geruchten dat BMW ook aan een volledig elektrische architectuur zou werken. Het schijnt dat BMW alle modelnamen van i1 tot i9 heeft laten vastleggen, inclusief de SUV-varianten (iX1 tot iX9 en iX). We kunnen in de toekomst dus nog heel veel ‘elektrisch’ uit München tegemoetzien.

2 Comments

 • Bas van der Weerd| 10/02/2021 bij 00:01 (Bewerk)

  Beste Hans, correct. Er zijn wat spionagefoto’s van testritten maar dat zegt weinig. Automerken testen immers van alles en nog wat. Verder is de informatie heel summier. Over ongeveer twee jaar verwacht men een beperkte facelift van de 3-serie. Dat zou ook wel eens het moment kunnen zijn dat er een elektrische variant van de BMW 3-serie op de markt komt.

 • Hans| 07/02/2021 bij 08:16 (Bewerk)

  Ik mis in het bovenste artikel iets over de Bmw 3 serie, die inmiddels al een aantal keren gesignaleerd is.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven