donderdag, 29 februari, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsHyundai Mobis implementeert ‘crab walking’ e-Corner technologie in Ioniq 5

  Hyundai Mobis implementeert ‘crab walking’ e-Corner technologie in Ioniq 5

  Kun je je hem nog herinneren? De gave video met die ‘crab walk’ waarmee de nieuwe elektrische Hummer EV de aandacht van de halve wereld trok. Maar die technologie is niet uniek. REE heeft zoiets, en Hyundai ook. Vijf jaar na het debuut op de CES 2018 is Hyundai’s e-Corner technologie dichter bij de realiteit dan ooit.

  Sturen tot je er duizelig van wordt

  In feite is de techniek heel eenvoudig: je bouwt een elektrisch platform en zet op iedere hoek een stuurbaar wiel. Als je de voor- of achterwielen een kant op laat sturen, dan stuurt het voertuig net zo zoals we al we gewend zijn. Laat je de voor en achterwielen tegengesteld laat sturen, dan draait het voertuig om zijn as. Nog gekker wordt het als je de voor- en achterwielen zelfde kant op laat sturen. Dat beweegt het voertuig opzij, net als een krab. Vandaar de naam ‘crab walking’. Daarmee kun je fileparkeren ‘on steroids’ mogelijk maken. Of een auto behendig langs een obstakel manoeuvreren. Of steeds maar alle mogelijke kanten en richtingen op sturen tot je er duizelig van wordt.

  Over twee jaar beschikbaar?

  Twee jaar geleden presenteerde de Koreaanse fabrikant ook een prototype van de e-Corner technologie. Dit jaar, op de CES 2023, onthult Hyundai het systeem daadwerkelijk. Hyundai’s Mobis-divisie maakte dit keer geen speciaal prototype maar integreerde de e-Corner technologie gewoon in de Ioniq 5 EV en maakte daar een mooie video van.

  Dat wil nog niet zeggen dat Hyundai deze e-Corner modules nu al in productieauto’s kan aanbieden. Vorig jaar zei Hyundai Mobis dat dit in 2025 zou moeten gebeuren. En misschien niet alleen in auto’s van Hyundai, aangezien deze divisie ook onderdelen voor andere bedrijven produceert. Dat duurt dus nog een paar jaar, en wie weet zijn er tegen die tijd nog meer bedrijven die zoiets aanbieden. Een ding is duidelijk: dit soort technologieën zal autorijden absoluut een extra dimensie geven. Dat geldt ook voor het onderdeel “bijzondere verrichtingen” van het rijexamen. 😉

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos