donderdag, 9 februari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsElektrische Lamborghini laat nog even op zich wachten

  Elektrische Lamborghini laat nog even op zich wachten

  Stephan Winkelmann, CEO van Lamborghini, maakte deze week de elektrificatieplannen van het Italiaanse merk bekend. Onder de naam “Direzione Cor Tauri” stelde Lamborghini een routekaart voor emissievrije auto’s op. Eerst komen er hybrides, pas na 2025 komt er een volledig elektrisch model.

  Lamborghini toonde in 2017 al de Terzo Millennio, een studiemodel van een volledig elektrische sportwagen. Dit voertuig ging niet in productie. Ook de aangekondigde plug-in hybride van de Urus is er ook nooit gekomen. Maar Winkelman zegt dat er nu hard wordt gewerkt aan nieuwe technologieën en oplossingen om de prestaties en rijdynamiek van de geëlektrificeerde modellen in lijn met het merk te krijgen.

  Ook vertelde Winkelmann dat de elektrificatiestrategie van Lamborghini een behoorlijke koerswijziging inhoudt. “Hiermee willen we onze bijdrage leveren en met concrete projecten de milieu-impact blijven verminderen”, aldus Winkelmann. “Ons antwoord is een geïntegreerde aanpak die alles omvat, van producten tot de site van Sant’Agata Bolognese, en die ons naar een duurzamere toekomst leidt die niettemin trouw blijft aan ons DNA.”

  Direzione Cor Tauri

  “Cor Tauri is de helderste ster in het sterrenbeeld Stier en staat symbool voor de elektrificatiestrategie van Lamborghini, die trouw blijft aan de principes en de ziel van het merk”, aldus Winkelmann.

  In de interne doelstelling voor de “Direzione Cor Tauri”-strategie staat dat de producten begin 2025 vijftig procent minder CO2 moeten uitstoten. Vanwege de prestaties van de voertuigen van Lamborghini zou dit naar verluid alleen mogelijk zijn met uitgebreide hybridisering. Winkelmann voegt eraan toe dat “Lamborghini voor de hoogste technologische know-how bij de productie van motoren met uitmuntende prestaties staat”. Dit zal ook in de toekomst de topprioriteit zijn bij de ontwikkeling van innovatie, benadrukte de CEO van het bedrijf.

  CO2-neutraal

  Daarnaast gaat men de vestiging in Sant’Agata Bolognese CO2-neutraal maken. Hiermee is een grote investering gemoeid. Het bedrag van anderhalf miljard euro is de grootste die het bedrijf ooit heeft gedaan. De beslissing voor de elektrificatieplannen zijn volgens Winkelmann niet bij moederbedrijf Audi genomen, maar bij Lamborghini zelf. Gezien de steeds strengere emissiewetgeving had Lamborghini natuurlijk ook geen keus. Dat bevestigde Winkelmann ook aan het Handelsblatt: “Of je manoeuvreert jezelf uit de markt door niets te doen, of door het verkeerde te doen.”

  Drie fasen

  De strategie van Direzione Cor Tauri is onderverdeeld in drie fasen. Tot 2022 blijft men focussen op verbrandingsmotoren. In 2023 presenteert men de eerste hybride modellen. Dat houdt in dat er plug-in hybride aandrijflijnen komen voor de bestaande Urus, Huracan en Aventador modellen of hun opvolgers. Eind 2024 moet het hele programma hybride zijn.

  Elektrische Lamborghini wordt aparte serie

  Het studiemodel van de eerste elektrische Lamborghini komt pas dus in de tweede helft van dit decennium. Wanneer een productieversie van de elektrische Lamborghini op de weg komt, is uiteraard nog niet helemaal duidelijk. De Italianen blijven ook vaag over de details van de elektrische sportwagen. Ze bevestigen wel dat de elektrische auto als vierde serie naast de SUV en de twee PHEV-sportwagens komt.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Rose Reveal Plus: een e-bike die eruitziet als een gewone racefiets

  Bij de meeste e-bikes zie je al van afstand dat het geen normale fiets is. Niet iedereen is daar erg van gecharmeerd. Daarom heeft het Duitse Rose Bikes de Reveal Plus ontwikkeld. Een elektrische racefiets die qua uiterlijk amper te onderscheiden is van een normale racefiets. Je zou er bijna mee kunnen valsspelen.

  e-Videos