De Chinese autofabrikant Geely, eigenaar van onder anderen Volvo en Polestar, is al een tijd bezig met de ontwikkeling van een nieuw elektrische platform. We wisten eigenlijk alleen dat het heel veelzijdig zou zijn en ook aan andere fabrikanten zou worden aangeboden. Eindelijk is er nu meer bekend.
Dat nieuwe platform gaat, en dat wisten we al een tijdje, SEA heten. Dat is een afkorting voor ‘Sustainable Experience Architecture’. Het SEA-platform is geschikt voor elektrische voertuigen in alle gangbare formaten en segmenten. Men heeft het over het A- tot en met het E-segment én over lichte bedrijfsvoertuigen. Geely wil er zelf maar liefst vijf versies van gaan uitbrengen. Het Chinese concern gaat er namelijk elektrische voertuigen voor Lynk & Co, Zeekr, Volvo en Smart mee bouwen. Bovendien is men ook in gesprek met het Chinese techbedrijf Baidu over de bouw van een autonoom rijdende elektrische auto. Daarnaast zal Geely zal de nieuwe architectuur ook als een open-source platform aan andere fabrikanten aanbieden.
Vijf varianten
Het SEA-platform kan worden afgestemd op de afzonderlijke segmenten. Geely noemt verschillende varianten. De SEA E (Entry) is bedoeld voor kleine auto’s in het A-segment, de SEA2 voor de segmenten B tot en met D terwijl de SEA1 geschikt is voor auto’s in de segmenten D tot en met F. Daarnaast is er de SEA Sport (Sport) voor de sportievere modellen. Met het SEA-C (Commercial) platform kan men lichte bedrijfsvoertuigen, waaronder ook pick-ups, met een maximum gewicht tussen de 3,5 en 5,5 ton bouwen.
Voorwiel-, achterwiel- of vierwielaandrijving
De platforms zijn heel flexibel met betrekking tot de aandrijving. Zij zijn geschikt voor enkele of meerdere motoren voor configuraties met voorwiel-, achterwiel- of vierwielaandrijving. Ook is er sprake van een optionele range-extender die een actieradius tot 1.000 km mogelijk moet maken.
Steeds keus uit twee accupakketten
Bij iedere variant van het platform is er steeds keus uit twee verschillende accupakketten. Bij de SEA-E kan men kiezen voor accu’s van 58 of 68 kWh. De SEA-1 variant heeft de grootste accu’s, voor de auto’s in het D tot F-segment kan men kiezen voor een 86 of 100 kWh accu. De actieradius is uiteraard afhankelijk van de gekozen accu en het segment en ligt tussen de 460 en 700 km volgens de (verouderde) NEDC-norm. De accu’s zijn afkomstig van CATL en de voertuigen kunnen er naar verluidt 200.000 km mee afleggen zonder dat dit ten koste gaat van de actieradius. Na twee miljoen kilometer zou de capaciteit nog minimaal 80 procent van die van een nieuwe moeten zijn. Er is nog niets concreets vrijgegeven over het laden, en of men met een boordspanning van 400 of 800 volt werkt.
Unibody
Net als Tesla aankondigde zullen ook de accupakketten van auto’s op basis van het SEA-platform een volledig in het chassis worden geïntegreerd. Bij zo’n zogenaamde unibodyconstructie maakt het accupakket deel uit van de constructie en draagt het daadwerkelijk bij aan de sterkte.
Om ook zeer lage voertuigen te kunnen bouwen is het noodzakelijk dat het accupakket zo weinig mogelijk hoogte bij de voetenruimte in beslag neemt. Daarom biedt de Sport-variant van het platform ook de mogelijkheid om een deel van de accucellen in de middentunnel te plaatsen.