Geely lanceert premium EV-merk Zeekr

Het Chinese Geely wil een nieuw topmerk elektrische auto’s lanceren. Zeekr, zoals het nieuwe merk heet, moet auto’s bouwen van een hogere kwaliteit dan Tesla. Geely, ook al eigenaar van onder anderen Volvo, Polestar en Lynk & Co, wil een groter marktaandeel in het premium segment veroveren.

Diverse bronnen melden dat de nieuwe elektrische voertuigen op het zogenaamde opensource SEA-platform (Sustainable Experience Architecture) komen te staan. Dat platform werd ook genoemd als de basis voor een nieuwe kleine elektrische Volvo en voor de Zero, waarvan nog niet helemaal duidelijk of die inderdaad onder de merknaam Lynk & Co op de markt komt. De elektrische auto’s van Zeekr moeten dienen als springplank om voet aan de grond te krijgen in het hogere marktsegment. Want Li Shufu, oprichter en CEO van Geely, heeft een lang gekoesterde ambitie om premium auto’s te produceren en het op te nemen tegen Tesla. In feite is Geely daar in de vorm van Volvo, Polestar en Lynk & Co al mee bezig maar de ambities van Li Shufu kennen klaarblijkelijk geen grenzen.

Geely Preface

Verkoop via hubs

Net als Tesla, Polestar en het hier nog onbekende NIO wil Geely ‘hubs’ openen in stadscentra om daar auto’s te verkopen. Tegen een vaste prijs, vertelt Li Shufu, en niet zoals de dealers hun auto’s verkopen. Sommige hubs beheert Geely zelf, andere waarschijnlijk in samenwerking met dealers. In februari meldde Reuters al dat een dochteronderneming van Geely showrooms in stadscentra aan het plannen was. Een van de concurrenten van Geely in China is NIO. Dit merk heeft onder anderen goede voet aan de grond gekregen door een intensieve klantenbinding. En daarom wil ook Geely een lijn lifestyle artikelen van kleding en accessoires lanceren en een club voor autobezitters oprichten.

Leveringsprogramma nog onbekend

Welke automodellen Geely onder de merknaam Zeekr wil lanceren, is nog onbekend. Maar we kunnen natuurlijk met een schuin oog kijken naar de Polestar Precept (foto boven), de Geel Preface (foto midden) en de Zero (foto onder). Interessant is natuurlijk ook het feit dat Geely met 10% een van de grotere aandeelhouders van het Daimler-concern is. Geely gaat indirect dus een concurrent van zichzelf op de markt zetten.

Geely Lynk & Co Zero Concept

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven