Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen maar deze auto moet meer dan een miljoen kosten. E-Legend, het Duits bedrijf dat deze EL1 wil gaan bouwen, is net als Audi gevestigd in Ingolstadt. En inderdaad, het ontwerp van de EL1 is geïnspireerd op de Audi Sport Quattro S1.
Jeugdliefde
Het is dan ook geen toeval dat E-Legend in de buurt van Ingolstadt is gevestigd. Het voertuig is ontworpen door Marcus Holzinger, oprichter van E-Legend. Al sinds zijn prille jeugd is hij autosportfan. Volgens ‘Auto Motor und Sport’ heeft zijn vader nog meegewerkt aan het ontwerp van de oorspronkelijke Audi Sport Quattro. Het is dan ook niet zo gek dat zoonlief auto-ontwerper werd en dat dit model een soort jeugdliefde van hem is.
Productie in 2023 en 2024
De EL1, die men over twee jaar verwacht te leveren, moet een elektrische coupé met vierwielaandrijving worden. Het eerste prototype van de EL1 zou begin 2022 klaar moeten zijn. Roding, specialist in het produceren van voertuigen in kleine series, gaat in totaal dertig eenheden van deze auto in retro-design maken. De eerste twaalf EL1’s moeten tegen eind 2023 worden geleverd, de overige 18 volgen in 2024.
Ontwerp
Het ontwerp van de buitenzijde van de EL1 is nagenoeg af. De positie en de vorm van de bagageklep zijn volgens Volgens Auto Motor und Sport zijn nog niet helemaal definitief. Ook is nog niet duidelijk of de camera’s die als buitenspiegelcamera’s tot de basisuitrusting behoren.
Het ontwerp voor het minimalistische interieur is nog niet helemaal af. Hoewel de focus bijna helemaal op sportief ligt, komt er nog wel enige luxe zoals airconditioning en elektrische ramen.
Drie motoren
Günther Riedl, directeur van Roding Automobile, is verantwoordelijk voor de technologie van de EL1. De auto wordt aangedreven door drie elektromotoren. Een op de vooras, twee op de achteras. Samen zijn ze goed voor een systeemvermogen van 600 kW (816 pk). Dankzij dit vermogen, de lichtgewicht carbon monocoque, de vierwielaandrijving en “on-demand torque blending” kan de EL1 naar verluidt in 2,8 seconden van nul naar 100 km/u accelereren. Sprinten naar 200 km/u gaat in minder dan tien seconden. De topsnelheid is begrensd op 255 km/u.
Accupakket
Het accupakket heeft een capaciteit van 90 kWh en bevindt zich onder de stoelen en in de middentunnel. De actieradius moet – ook bij een sportieve rijstijl – ongeveer 400 kilometer bedragen. Het elektrisch systeem werkt, net als de Audi e-tron GT en de Porsche Taycan, op een spanning van 800 volt. Snelladen moet dus écht snel kunnen.
Volgens Riedl worden de accumodules ook gebruikt door een “in high-performance sportwagens van een Duitse fabrikant”. Dat zou wel eens de Porsche Taycan kunnen zijn. Ze worden geproduceerd door een grote fabrikant, al wil Riedl niet vertellen welke dat is. Om ervoor te zorgen dat het accupakket bij het snelladen niet oververhit raakt, maakt men bij de EL1 gebruik van een geavanceerd vloeistofkoelsysteem.
Nog meer modellen
Wie denkt dat E-Legend zich beperkt tot dit ene model, vergist zich. Daarna volgen andere modellen, eveneens op rallylegendes geïnspireerd. De EL2 zou wel eens op een Lancia Stratos HF Stradale kunnen lijken. Voor de inspiratie van de EL3 heeft bedrijfsoprichter Holzinger de Lancia Delta S4, Lancia Rally 037, Peugeot 205 Turbo 16 E2 en Renault 5 Maxi Turbo in gedachten. Alle auto’s worden met de hand gebouwd.