Smart toekomst nieuwe modellen elektrisch

Volgende stap voor nieuwe toekomst Smart aangekondigd

De Daimler Groep heeft besloten dat het merk Smart uitsluitend elektrische auto’s gaat bouwen. De huidige modellen worden nog geproduceerd op basis van Renault-technologie. Het toekomstige Smart-programma wordt samen met Geely ontwikkeld. Daimler heeft de volgende stap voor de nieuwe toekomst van Smart bevestigd.

Oprichting Smart Europe GmbH

Eind vorig jaar werd in China al de joint venture “Smart Automobile Co., Ltd.” opgericht door Geely en de Daimler-dochter Mercedes-Benz. Nu volgt zoals aangekondigd ook de oprichting van “Smart Europe GmbH”. Dit is de dochteronderneming van de joint venture, welke de verkoop, de marketing en de after-sales voor de Europese markt op zich zal nemen.

ForTwo en ForFour niet te bestellen

Voorlopig bouwt Smart de compacte ForTwo en ForFour, die oorspronkelijk voor een verbrandingsmotor waren ontworpen, nog steeds als volledig elektrische auto. Beide modellen kregen eind vorig jaar een facelift, maar de elektrische aandrijflijn is al jaren hetzelfde. Ondanks dat het niet de modernste modellen zijn, is de vraag veel hoger dan gepland. Dit komt mede door de hoge aankoopsubsidie in Duitsland. Je kunt de elektrische Smarts op dit moment zelfs niet eens bestellen.

Nieuwe Smart-modellen komen uit China

De toekomst van Smart ligt in China. Daar worden ook de nieuwe modellen ontwikkeld en geproduceerd. Maar Daimler heeft in de afspraken met Geely wel bedingen dat het productontwerp hoofdzakelijk in het hoofdkantoor van Daimler in Stuttgart wordt uitgevoerd. In de toekomst zal de nadruk liggen op volledig elektrische en ‘connected’ voertuigen in de premiumklasse. Er wordt ook een geheel nieuw platform voor de nieuwe, elektrische Smarts ontwikkeld. Als het goed is, presenteert Smart de nieuwe modellen in 2022. Niet lang daarna opent men ook de orderboeken.

Compacte, elektrische stadsauto’s

De nieuwe Smart-modellen worden – net als de huidige modellen van Smart – ontwikkeld voor gebruik in de stad. Dit kondigen de bedrijven als volgt aan: “Een nieuwe volledig elektrische voertuigarchitectuur vormt de basis voor Smart’s toetreding tot het topsegment van het B-segment met de eerste producten die naar verwachting in 2022 op de markt worden gebracht.”

In hoeverre dat ‘top’ ook echt top is, moeten we nog even afwachten. De kans bestaat natuurlijk dat de prijs uiteindelijk toch een belangrijke rol speelt. Officieel luidt de boodschap alleen maar: “De koers voor de nieuwe voertuiggeneratie is uitgezet. De volgende versies van ForTwo en ForFour of soortgelijke kleine elektrische auto’s komen eraan.” Volgens insiders komen er ook compleet nieuwe modellen, waaronder een compacte volledig elektrische SUV.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven