Daimler elektrificatieplannen

Daimler geeft concrete informatie over elektrificatieplannen

De Daimler Group presenteerde tijdens een virtuele conferentie zijn nieuwe productstrategie voor de Mercedes-Benz personenauto’s. Hierin sprak men onder meer over een versnelde ontwikkeling van elektrische aandrijflijnen. Mercedes streeft naar “de leidende positie in elektrische aandrijvingen en voertuigsoftware”.

Ambition 2039

In het kader van ‘Ambition 2039′ wil Mercedes-Benz in minder dan 20 jaar tijd een geheel CO2-neutraal nieuw wagenpark aanbieden. Tegen 2030 moet meer dan de helft van alle auto’s met elektrische aandrijving worden verkocht, inclusief volledig elektrische voertuigen en plug-in hybriden.

Daimler Mercedes elektrificatieplannen

Elektrificatie

Alle producten en segmenten worden geëlektrificeerd. Hierbij is men ook aangewezen op nieuw ontwikkelde e-architecturen. Het EVA-platform (Electric Vehicle Architecture) wordt vanaf 2021 de basis voor vier nieuwe elektrische voertuigen. Dit zijn sedans en grotere SUV’s. Ook plant men geëlektrificeerde versie van bestaande voertuigen alsmede elektrische voertuigen van AMG, Maybach en de G-Klasse. Daarnaast gaat Daimler ook modellen bouwen op het MMA-platform (Mercedes-Benz Modular Architecture), dat Daimler momenteel voor compacte en middelgrote voertuigen ontwikkelt.

‘Volledig potentieel aanboren’

“Het is cruciaal dat we onze kracht als luxemerk gebruiken om economische waarde te creëren, de positionering van ons productportfolio te vergroten en de productmix te verbeteren”, aldus Ola Källenius, CEO van Daimler. “We zullen het volledige potentieel van onze unieke submerken AMG, Maybach, G en EQ aanboren. De strategie is gericht op activiteiten die cruciaal zijn voor ons succes: elektrische voertuigen op stand-alone platforms en eigen voertuigsoftware. We zullen de structurele kosten aanpakken en streven naar een sterke en duurzame winstgevendheid”.

Mercedes EQS

Met de EQS introduceert Mercedes een nieuwe architectuur voor elektrische voertuigen. Op basis daarvan lanceert Mercedes volgend jaar de EQS. Dit wordt een volledig elektrisch alternatief voor de S-Klasse. Deze premium sedan is het eerste model met de EVA-technologie als basis. Vervolgens komen de EQE, een “business sedan” alsmede SUV varianten van de EQS en EQE op de nieuwe architectuur. “De nieuwe luxe en hogere klasse generatie elektrische voertuigen is gebaseerd op een speciaal ontwikkelde architectuur. Deze is in alle opzichten schaalbaar en kan over de modellen heen worden gebruikt. De wielbasis en de spoorbreedte en alle andere systeemcomponenten, met name de accu’s, zijn dankzij de modulaire systeembouwset variabel”, aldus Mercedes.

Mercedes EQS elektrisch

Bereik tot 700 kilometer

Voor de EQS voorzien de ontwikkelaars een bereik tot 700 kilometer volgens de WLTP-norm. Wat de productie betreft, blijft Mercedes zich richten op het zodanig ontwerpen van haar voertuigen en fabrieken dat het de verschillende modellen op dezelfde productielijnen kan bouwen. Uiteraard beschikken de EV’s ook over diverse beproefde bestaande technologieën van Mercedes-Benz, zoals het MBUX (Mercedes-Benz User Experience) besturings- en displaysysteem en de bestuurdersassistentiesystemen.

Huidige platformen

Parallel aan de introductie van de puur elektrische architectuur volgend jaar zal Mercedes haar huidige platformen blijven elektrificeren. Naast de reeds beschikbare middelgrote SUV EQC en de EQV personenbus, bevestigt het bedrijf ook de komst van de compacte SUV EQA en de EQB. De productie van de EQA gaat dit jaar van start, die van de EQB volgt in 2021.

MMA-platform

Tenslotte wil Daimler het programma vanaf 2025 aanvullen met nog meer elektrische modellen in het compacte en middelgrote segment op basis van het nieuwe MMA-platform.

Elektrische Mercedes SUV EQA

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven