Mercedes EQA elektrische SUV

Mercedes EQA wordt compacte elektrische SUV

Een van de nieuwe modellen in de nieuwe serie elektrische EQ-modellen van Mercedes de EQA. In 2017 werd de indruk gewekt dat dit een elektrische variant van de A-Klasse zou worden. Dat is niet het geval. De EQA wordt volgens Autobild, dat beweert over nieuwe informatie te beschikken, een compacte SUV.

Mercedes biedt bij de personenwagens momenteel twee elektrische auto’s aan. Dat is de EQC, de grote SUV die bij ons momenteel een duurtest ondergaat, en de EQV minibus. Beide zijn weliswaar volledig elektrisch, maar wel gebaseerd op series die oorspronkelijk zijn ontworpen voor verbrandingsmotoren.

Op basis van de GLA

Volgens Autobild is dat ook het geval met de EQA, waarvoor de GLA als basis dient. Verder weet Autobild te melden dat er waarschijnlijk accupakketten met een capaciteit van 60 tot 110 kWh beschikbaar zullen zijn. Met het kleinste accupakket zou al een bereik van ongeveer 400 kilometer mogelijk zijn. Dat steekt gunstig af ten opzichte van de grotere EQC, die met een 89 kWh-accu momenteel een bereik van 390 kilometer volgens de WLTP-norm heeft. Wanneer de accu van de EQA leeg is, moet het mogelijk zijn om deze aan de snellader in maximaal 20 minuten tot 70 procent te laden.

Drie verschillende motoren

De EQA wordt volgens Autobild een stuk zwaarder dan de GLA. Het extra gewicht van de accu ligt tussen de 600 en 700 kilo. Dit gewicht, dat in de bodem komt, is echter ook goed voor de stabiliteit. Volgens insiders zijn voor de elektromotoren drie vermogensniveaus met 150 kW (204 pk), 200 kW (272 pk) en 250 kW (340 pk) gepland om voldoende rijdynamiek te garanderen. Volgens Autobild.de zal de EQA er aan de voorzijde uitzien als de GLA, maar zal de grille worden vervangen door het gebruikelijke EQ-scherm. De elektrische variant van de GLA zou zich ook kunnen onderscheiden door onder andere een pijlvormige lichtsignatuur zoals die van de A-Klasse. Aan de achterzijde zou de EQA een doorlopende lichtstrook kunnen hebben, en een schort die is afgeleid van de EQC.

Marktintroductie volgend jaar

Mercedes toonde begin dit jaar al wat beelden van EQA-prototypes tijdens de wintertest in Zweden. In mei circuleerden de eerste foto’s van de compacte elektrische SUV met minder camouflage. Alleen de voor- en achterzijde waren toen nog bedekt. De marktintroductie van de EQA is naar verwachting in 2021.

1 Commentaar

 • Pieter| 04/08/2020 bij 09:08

  Jammer en vlgs mij een gemiste kans dit model. Het eerdere studie model zag er m.i. “elektrischer” uit dan dit model,
  Ik wordt een “suv” van deze modellen. Onderscheidt je nu is met iets aparts!!

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven