dinsdag, 19 maart, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsClean Logistics bouwt dieseltrucks om naar waterstof

    Clean Logistics bouwt dieseltrucks om naar waterstof

    Laatst schreven we dat er steeds meer bedrijven zijn die personen- en bedrijfsauto’s elektrificeren. Aan dat rijtje kunnen we nu ook Clean Logistics toevoegen. Deze Duitse start-up gaat nog een stapje verder en wil zware dieseltrucks voorzien van een elektromotor en brandstofcel op waterstof.  

    Het in Winsen gevestigde Clean Logistics wil zogenaamde HyBat-trucks op de weg brengen. Deze hebben een emissievrije brandstofceltechnologie en krachtige accu’s voor energieopslag. Het bedrijf heeft daar een modulaire ombouwmethode voor ontwikkeld. Om dit ook in de praktijk te kunnen brengen, heeft Clean Logistics van het Duitse ministerie van Verkeer en Digitale Infrastructuur (BMVI) een subsidie gekregen. Dirk Lehmann, algemeen directeur van Clean Logistics vertelt: “Met een totaal bedrag van zes miljoen euro voor de ontwikkeling van deze nieuwe technologie zijn we nu in staat om de eerste omgebouwde voertuigen in het derde kwartaal van 2020 op de weg te brengen.” Het bedrijf is ook aangesloten bij het Noord-Duitse Waterstofnetwerk onder leiding van Michael Westhagemann, de Hamburgse senator voor economie, transport en innovatie.

    Emissievrij rijden door omschakeling naar hybride waterstofaandrijving

    Clean Logistics maakt gebruik van een concept waarbij volgens Lehmann een elektrische naafaandrijving wordt gecombineerd met een waterstofbrandstofcel. Na de demontage van de diesel- en hulpaggregaten van de truck en het transport van de oude onderdelen naar outsourcingpartners vindt de modulaire ombouw naar het gebruik van waterstof plaats. De brandstofceltechnologie wordt verzorgd door Proton Motor. eCap Mobility zorgt voor het elektrificeren van de trucks terwijl HARI en HYDAC zorgen voor de waterstofinfrastructuur. De ombouw kan ook worden uitgevoerd door gecertificeerde samenwerkingspartners”, zegt Dirk Graszt, Managing Director van Clean Logistics. “Daardoor zijn we in staat om in de toekomst grotere aantallen trucks om te bouwen.”

    Bereik tot 500 km

    Volgens Clean Logistics hebben de eerste HyBat-trucks een actieradius van 400 tot 500 kilometer. Dit bereik is gebaseerd op waterstoftanks met een totale capaciteit van 45 kilogram per truck met H35-technologie (H2-gas bij 350 bar druk). Die actieradius zal later nog groter kunnen worden. De uiteindelijke configuratie kan dan worden afgestemd op de eisen van de klant. Uiteraard kunnen de HyBat-trucks ook een stuk rijden op de accu’s. Dankzij een krachtig accupakket hebben ze een bereik van meer dan 100 kilometer.

    Waterstof uit windenergie

    Clean Logistics is ook bezig met een ecosysteem voor de benodigde waterstof. Men streeft naar een eigen, belastingvrije en onafhankelijke waterstofvoorziening uit pure windenergie. “Al eind 2020 zullen duizenden oudere windturbines uit de EEG-subsidie vallen – alleen al in Noord-Duitsland betekent dit potentieel 1.500-2.500 installaties voor de productie van waterstof”, zegt Lehmann. De afkorting staat voor Erneuerbare Energien Gesetz, een 20 jaar oude subsidieregeling voor het opwekken van groene stroom. De windturbine wordt van het net gescheiden. Vervolgens wordt er bij de windturbine een elektrolyse-installatie met accusysteem geplaatst. Door die accu’s is er onafhankelijk van de wind altijd voldoende energie om waterstof te produceren. Die waterstof wordt vervolgens afgevuld in tankwagens welke om deze naar het dichtstbijzijnde depot te vervoeren vervoerd en om te ruilen voor lege trailers.

    Mobiel tanksysteem voor waterstof

    Het rijden op waterstof valt of staat met de aanwezigheid van een goede infrastructuur zodat er ook waterstof getankt kan worden. Daar heeft Clean Logistics een slimme oplossing voor: de HyBat-trucks halen hun waterstof uit een mobiel tanksysteem. De waterstof kan gewoon worden getankt uit de trailers die de waterstof ophaalden bij de elektrolyse-installatie. Omdat Clean Logistics en haar partners de windmolens (evenals de trailers) huren, zijn ze exploitanten van de windturbines. Daardoor is de eigen productie van waterstof volledig vrijgesteld van belasting.

    Gerelateerd

    2 REACTIES

    1. Beste.weet iemand die mijn werkbus Mercedes Sprinter kan ombouwen van diesel naar elektrisch of waterstof ik heb geen idee waar ik naar moet kijken kan ook weinig vinden op internet ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. met vriendelijke groet Rob

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    Test Audi Q6 e-tron: weer een beetje voorsprong

    Audi’s pay off ‘vorsprung durch technik’ is de laatste jaren onderhevig geweest aan erosie. Maar zie hier, met de komst van de Q6 is het credo weer afgestoft. We reden een rondje met een gecamoufleerd exemplaar op een testbaan in Zuid-Duitsland.

    e-Videos