Toyota waterstoftechnologie brandstofcel

Toyota zet waterstoftechnologie in op Zomerspelen

Komende zomer zijn er weer Olympische Zomerspelen. Dit keer vinden ze plaats in het Japanse Tokyo. Toyota is sponsor en wil de atleten en organisatoren voorzien van een wagenpark met de laagste uitstoot in de geschiedenis van de Olympische en Paralympische Spelen.

Brandstofcellen

Dit moet mogelijk worden gemaakt door een wagenpark waarvan de voertuigen zijn uitgerust met onder andere brandstofcellen. Deze produceren elektriciteit uit zuurstof en waterstof en kunnen op die manier elektrische auto’s van energie voorzien. Het enige uitlaatgas wat brandstofcellen produceren is waterdamp.

Toyota Mirai

 

Vernieuwde Mirai

Voor de Olympische Zomerspelen van 2020 zal Toyota ongeveer 500 exemplaren van de opvolger van de Toyota Mirai in gaan zetten. Deze opvolger wordt eind deze maand officieel gepresenteerd op de Tokyo Motor Show (24 oktober tot 4 november). Het gecombineerde verbruik van de huidige Mirai is 0,76 kilogram waterstof per 100 kilometer; het gecombineerde elektriciteitsverbruik en de CO2-uitstoot bedraagt 0 gram per kilometer. Het nieuwe model van Toyota’s zal wat betreft brandstofverbruik en actieradius zelfs nog beter presteren. Behalve met de Mirai-personenauto zal Toyota de Spelen ondersteunen met Sora brandstofcelbussen en ook met vorkheftrucks met brandstofcellen. Er zullen aan het begin van de Olympische Spelen 160 waterstoftankstations beschikbaar zijn.

 

Totaal 3700 geëlektrificeerde Toyota’s op Zomerspelen

In totaal zullen er op de komende editie van de Olympische Zomerspelen zo’n 3700 geëlektrificeerde Toyota’s worden ingezet. Dit zijn naast de auto’s met brandstofcellen ook hybriden, plug-in hybriden en volledig elektrische Toyota’s. Onder die duizenden Toyota’s zijn ook 20 exemplaren van de speciaal ontworpen e-Pallette, die hieronder is afgebeeld. Deze autonoom rijdende busjes zijn in een speciale “Tokyo 2020” uitvoering gestoken en zullen geautomatiseerd lijnvervoer verzorgen in de Olympische en Paralympische dorpen.

Toyota e-Palette autonoom busje

Japan gelooft in waterstoftechnologie

Japan zelf wil in de toekomst meer gebruik gaan maken van waterstof. Dat is twee jaar geleden geformuleerd in de zogenaamde Basic Hydrogen Strategy. Deze strategie moet in nauwe samenwerking met de industrie worden uitgevoerd. Enkele van de belangrijkste betrokken bedrijven zijn JX Nippon Oil & Energy, Kawasaki Heavy Industries (KHI), Panasonic en Toyota. Het is de bedoeling dat er volgend jaar 40.000 brandstofcelauto’s op de Japanse wegen zullen rijden. Tien jaar later moeten dat er ongeveer 800.000 zijn.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven