Gumpert Nathalie methanol brandstofcel

Gumpert Nathalie wordt eerste in serie gebouwde auto met brandstofcel op methanol

Op de China International Import Expo (CIIE) in Shanghai konden we de supersportwagen Gumpert Nathalie bewonderen. Dit wordt de eerste in serie gebouwde auto die wordt aangedreven door een brandstofcel op methanol.

Methanolbrandstofcel

De werking is gelijk aan die van het meest gebruikte type brandstofcel, waarbij waterstof als brandstof wordt gebruikt. Alleen genereert de methanolbrandstofcel de elektrische energie door de indirecte verbranding van methanol in plaats van waterstof. In methanolbrandstofcellen reageert methanol in principe met zuurstof (uit de lucht) en vormt CO2 en water. Net als bij de waterstofbrandstofcel gebeurt dit niet direct als een chemische reactie, maar elektrochemisch. Dit levert elektrische energie op die gebruikt wordt voor de elektriciteit voor elektromotoren. Hierbij is meestal ook een accu als buffer nodig.

Tankinfrastructuur

Omdat auto’s met methanolbrandstofcellen meestal een vloeibaar mengsel van methanol en water gebruiken, kan er gebruik worden gemaakt van de bestaande tankinfrastructuur. Dat is een groot voordeel ten opzichte van waterstofbrandstofcellen. Om een positieve bijdrage aan het CO2-probleem te kunnen leveren, moet je wel gebruik maken van groene methanol.

Groene methanol

Volgens Aiways is rijden op groene methanol uit hernieuwbare bronnen ook CO2-neutraal. Dat is naar ons idee toch enigszins discutabel. Brandstofcellen op methanol produceren namelijk CO2. Je rijdt dus niet zonder lokale uitstoot, zoals je dat wel doet met waterstofbrandstofcellen. Methanol kan echter weer uit CO2 wordt geproduceerd, zoals met de zogenaamde groene methanol het geval is.

Volgens Chinese richtlijnen gunstig voor CO2-balans

Die groene methanol zou in ieder geval gunstig voor de CO2-balans in het klimaat moeten zijn. Dit voorjaar vaardigde het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie (MIIT) richtlijnen uit voor methanolvoertuigen. Hierin staat dat het gebruik van (groene? – red.) methanol als brandstof in auto’s moet worden bevorderd vanwege de gunstige CO2-balans.

Verkrijgbaarheid groene methanol

De verkrijgbaarheid van die groene methanol is mogelijk ook nog een uitdaging. We hebben het een en ander nagezocht over die groene methanol en ontdekt dat het in ieder geval geproduceerd wordt. Het wordt gebruikt in de maritieme sector en industrie. Of je met de Gumpert Nathalie inderdaad groene methanol kunt tanken of dat er bij de pomp alleen nog conventionele methanol aangeboden wordt, is ons nog niet duidelijk. Vooralsnog vinden we het alleen bij een aantal B2B-aanbieders.

 

Gumpert Nathalie methanol brandstofcel

 

Gumpert Nathalie

De supersportcoupé is ontwikkeld door Gumpert Aiways, de ontwikkelingsafdeling van Aiways in Ingolstadt. De Gumpert Nathalie is snel. Hij heeft een topsnelheid van 300 km/uur en accelereert van 0 tot 100 km/u in slechts 2,5 seconden. De actieradius is niet geheel duidelijk. Volgens de website van Roland Gumpert bedraagt die 850 kilometer bij 80 km/u en maximaal 1200 kilometer in Eco-modus. Een persbericht van Aiways rept weer over 1000 kilometer bij 120 km/u. Ook de verdere informatie is helaas nog beperkt. Wel is duidelijk dat de Gumpert Nathalie door vier elektromotoren zal worden aangedreven. Ook het vermogen is nog onduidelijk, er wordt vermeld dat ze samen “ongeveer 300-600 kW” leveren. Gezien de prestaties zal het vermogen naar ons idee eerder bij de 600 kW dan bij de 300 kW liggen.

Eerste in serie geproduceerde auto met methanolbrandstofcel

De auto is niet zomaar een studiemodel of conceptcar. Hij zal volgens Aiways in de zomer van 2020 daadwerkelijk in Duitsland worden gelanceerd. Als de Gumpert Nathalie daadwerkelijk komende zomer op de Duitse markt komt, is dit het eerste in serie geproduceerde voertuig met een methanolbrandstofcel. Volgens geruchten zal ook de Aiways U5 met deze technologie worden uitgerust. De methanolbrandstofcel zal samen met Blue World Technologies en SerEnergy A/S worden ontwikkeld. Aiways had begin dit jaar al in Blue World Technologies geïnvesteerd. Er is een samenwerkingsovereenkomst getekend om de gezamenlijke ontwikkeling veilig te stellen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven