zondag, 8 september, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsLeapmotor C01: veelbelovend vlaggenschip met cell-to-chassis technologie

    Leapmotor C01: veelbelovend vlaggenschip met cell-to-chassis technologie

    De in Hongkong gevestigde startup Leapmotor kondigde een paar maanden geleden aan dat het een beursgang overweegt en tegen 2025 maar liefst acht EV’s in het programma wil hebben. Nu introduceert Leapmotor zijn vlaggenschip. De C01 is een elektrische sedan met cel-to-chassis technologie.

    Specificaties

    Tijdens de première maakte Leapmotor niet alleen het ontwerp maar ook de technische specificaties en de eerste prijzen bekend. Qua ontwerp is de C01 een van de vele gestroomlijnde sedans die we de laatste tijd zien. De Cw-waarde van 0,226 is zonder meer prima, al ligt deze nog altijd zo’n toen procent hoger van de 0,20 van de Mercedes EQS. Er is een RWD-versie met een vermogen van 200 kW gepland terwijl de AWD-versie over 400 kW beschikt. De krachtigste versie kan in 3,7 seconden naar 100 km/h accelereren.

    Leapmotor C01

    De ongeveer vijf meter lange Leapmotor C01 heeft een riante wielbasis van 293 cm en een forse kofferbak met een inhoud van 496 liter. Hij wordt aangeboden met verschillende accu’s. De capaciteit daarvan bedraagt maximaal 90 kWh en de maximale actieradius bedraagt derhalve 500 tot ruim 700 kilometer. Volgens de NEDC/CLTC-normen wel te verstaan, de WLTP-actieradius zal dus beduidend lager liggen. De maximale DC-laadsnelheid bedraagt 150 kW, aan de normale laadpalen kun je hem met 11 kW opladen.

    Cell-to-chassis

    Die actieradius is niet het meest bijzondere aan de Leapmotor C01. Het zogenaamde cell-to-chassis concept is wél heel interessant. In de nieuwe sedan worden de accumodules namelijk rechtstreeks in het chassis van het voertuig geïnstalleerd. De afzonderlijke cellen worden nog wel gegroepeerd in een aparte behuizing gemonteerd. Die modules worden in de Leapmotor C01 echter niet meer gezamenlijk in een accupakket maar rechtstreeks aan het chassis gemonteerd. Dit moet volgens Leapmotor het aantal componenten met 20 procent reduceren. Dat heeft ook zijn weerslag op het gewicht, dat door deze constructie 15 kilogram minder is.

    Leapmotor C01 cell-to-chassis

    Ruimtewinst

    Minstens zo interessant is de ruimtewinst van dit concept. Volgens Leapmotor is er door het achterwege laten van het accupakket 14,5 procent meer inbouwruimte voor accucellen beschikbaar. Dat betekent dat er meer accucellen kunnen worden gemonteerd, of dat de auto lager kan blijven. Dat komt uiteraard weer ten goede van de stroomlijn en efficiëntie.

    Leapmotor C01 connectiviteit

    Connectiviteit

    De C01 moet het vlaggenschip van Leapmotor worden. Daarom zal de C01 een overdaad aan connectiviteitsvoorzieningen krijgen, waar met name de Chinese klanten gecharmeerd van zullen zijn. De auto beschikt over drie beeldschermen, die worden aangestuurd door een Qualcomm Snapdragon 8155-chip. Een interessant aspect is de gezichtsherkenning, waarmee de auto onder meer kan worden ontgrendeld en gestart. Dat ontgrendelen gaat ook via IOS-Siri. Er kunnen via de gezichtsherkenning maar liefst 25 persoonlijke instellingen worden opgeslagen. Uiteraard speelt ook de stembediening een belangrijke rol. Verder beschikt de Leapmotor C01 over het eigen Leapmotor Pilot-systeem waarmee semi-autonoom rijden mogelijk is.

    Leapmotor C01

    Prijzen

    Tot slot de prijzen. In China biedt Leapmotor de C01 aan voor prijzen tussen de 180.000 en 270.000 yuan. Als we dat omrekenen naar euro’s, dan komen we uit om ruim 25 tot 38 mille. Dat zijn gezien het gebodene enorm scherpe prijzen, al zullen ze in Europa vanwege invoerrechten, belastingen en andere heffingen wel een stuk hoger liggen. Maar zelfs al zouden de prijzen hierdoor verdubbelen, dan zijn ze nog steeds bijzonder interessant. Leapmotor accepteert in China overigens nu al voorbestellingen voor de C01 in China.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos