Helia Solarauto

Helia solarauto haalt 900 kilometer op een acculading

Er zijn de laatste tijd steeds meer elektrische auto’s waarvan de actieradius redelijk vergelijkbaar is met die van een auto met brandstofmotor. Studenten van de Universiteit van Cambridge meenden dat het qua energieverbruik nog veel beter kan. Zij besloten om de meest efficiënte elektrische auto van het Verenigd Koninkrijk te bouwen.

Energieverbruik van de Helia is 10x zo laag

De Helia, zoals zij hun solarauto hebben genoemd, kan met een volledig opgeladen accu ongeveer 900 kilometer met een snelheid van 80 kilometer per uur kan rijden. Dit zou genoeg moeten zijn om Groot-Brittannië van oost naar west of Duitsland van noord naar zuid te doorkruisen. Die enorme actieradius werd mede mogelijk gemaakt door een enorm laag energieverbruik. Het energieverbruik van de Helio is ongeveer tien keer lager dan bij de gebruikelijke elektrische auto’s. Dat enorme verschil werd voornamelijk bereikt door middel van drie benaderingen.

Accu met extreem hoge dichtheid

De studenten gebruikten een accu met een extreem hoge energiedichtheid. De accu van de Helio is qua volume slechts een kwart zo groot als die van de Model 3 van Tesla, maar heeft een twee keer zo grote capaciteit. Ook werd het gewicht van het voertuig flink gereduceerd. Er is bij het ontwerp van het voertuig niet alleen rekening gehouden met de aerodynamica maar ook met een verregaande gewichtsbesparing.  De grootste gewichtsbesparing werd bereikt in het passagierscompartiment.

Helia Solarauto

 

Carbon carrosserie

De forma Formaplex uit Portsmouth – bekend uit de Formule 1 – bouwde een ultralichte carrosserie van carbon. Door de lichtere accu en carrosserie weegt de Helia in totaal slechts 550 kilogram. Ter vergelijking, de Tesla Model 3 weegt 1.800 kilogram. Verder zijn er speciaal door Bridgestone ontwikkelde banden met een zo laag mogelijke rolweerstand gemonteerd. Last but not least: er zijn zeer efficiënte zonnecellen op het dak geïnstalleerd om het bereik nog verder te vergroten.

Bridgestone World Solar Challenge 2019 eindigde teleurstellend

De Helio was ontwikkeld om aan de Bridgestone World Solar Challenge 2019 mee te doen. Die race eindigde teleurstellen voor de studenten van het Cambridge University Eco Racing team. Technische problemen verhinderden namelijk dat de auto de eerste etappe haalde. Het team achter de Helia zonnewagen liet zich echter niet uit het veld slaan. Het verscheen aan de start van soortgelijke wedstrijden in Europa. Maar het doel van het onderzoek en de Helio is niet om races te winnen. De bedoeling is dat om de ideeën en benaderingen te testen om die vervolgens ook in normale auto’s toe te kunnen passen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven