Banden onder EV slijten minder snel dan onder auto’s met verbrandingsmotor

Nokian Tyres, ontwikkelaar en producent van premium banden, heeft elektrische auto’s onder de loep genomen en rekent nu af met de vooroordelen die er zijn.  “Een veel voorkomend idee onder automobilisten is dat banden van elektrische voertuigen sneller zouden slijten. Het tegenovergestelde is het geval,” zegt Nokian Tyres. Sterker nog de conclusie is dat banden van elektrische voertuigen meestal langzamer slijten dan banden die zijn gemonteerd op voertuigen met verbrandingsmotoren.

 

Veiligheid, rolweerstand en laag geluidsniveau

Feit is dat EV’s een hoog vermogen hebben en meer wegen dan de klassieke verbranders. Banden voor elektrische voertuigen moeten dan ook speciale eigenschappen hebben. De meest relevante criteria voor EV-banden zijn veiligheid, lage rolweerstand en laag geluidsniveau. De nadruk ligt daarbij op de veiligheidsfactor. Een lage rolweerstand daarentegen vergroot het bereik van het voertuig. Elektrische voertuigen zijn stil, dus een laag geluidsniveau van de banden is een essentieel comfort aspect.

“Als een automobilist veel in de winter onderweg is en dan ook nog eens op slecht onderhouden wegen, adviseren wij expliciet een set winterbanden te kopen. Deze investering in rijveiligheid is absoluut de moeite waard. Het profiel van traditionele allweather banden komt meer tegemoet aan de eisen die aan een band in de zomer worden gesteld.” aldus Mikko Liukkula, Development Manager bij Nokian Tyres

Banden voor EV’s zijn minder veeleisend dan eerder gedacht

In 2016 stelde de CEO van Continental, Degenhart, dat de banden op EV’s sneller slijten. Het hoge koppel van elektrische motoren zou hier debet aan zijn. Mikko Liukkula stelt uitdrukkelijk dat dit vooroordeel ten aanzien van banden voor elektrische voertuigen onjuist is. EV’s zijn niet bijzonder veeleisend op het gebied van banden, eerder het tegenovergestelde.

“Banden van een EV slijten beduidend langzamer dan die van een verbrandingsmotor wagen. Dit komt door de goede tractiecontrole. De rijhulpsystemen en de snelle vermogensaanpassing van de elektromotor zorgen voor aanzienlijk minder slippen. Het EV systeem reageert veel sneller dan het systeem voor verbrandingsmotoren dat is gericht op remmen en het motortoerental beperken.” aldus Liukkula.

Daarnaast geeft Liukkula aan dat de winterbanden op zijn Tesla na 12.000 kilometer afgelopen winter minder dan een millimeter aan profieldiepte hebben verloren. Bij het in-house testen van banden worden door Nokian echter verschillende EV modellen gebruikt  waardoor er een schat aan ervaring is over de geschiktheid van banden voor verschillende voertuigtypen. De banden worden bijvoorbeeld ook getest op elektrische taxi’s.

Martin Dražik, productmanager bij Nokian Tyres CE, wijst erop in de winter vooral op bandenslijtage en op bandenspanning te letten. Regelmatige controle hiervan heeft een positief effect op de levensduur van de banden. “Een goede vuistregel is: verwissel banden met een profieldiepte verschil van meer dan twee millimeter. Eens per winterseizoen is meestal voldoende.”

De volgende punten zijn belangrijk bij het kiezen van banden voor EV’s:

Rijveiligheid: Het belangrijkste is rekening houden met de van toepassing zijnde rijomstandigheden. De banden moeten hieraan worden aangepast.

Lage rolweerstand: hoe lager de rolweerstand, hoe groter het bereik.

Laag geluidsniveau: de keuze voor geluidsarme banden verbetert voor de EV rijder het de rijervaring en het rijcomfort.

Winterbanden of allweather banden: Winterbanden bieden betere grip in winterse omstandigheden.

 

Vorig artikelGaat de i4 BMW’s paradepaardje in de middenklasse worden?
Volgend artikelHelia solarauto haalt 900 kilometer op een acculading

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in