AMG lithiummijn Brazilië lithiumraffinaderij Duitsland

Nederlands bedrijf bouwt eerste Duitse lithiumraffinaderij

Als we het bij auto’s over AMG hebben, denken we meestal meteen aan een snelle Mercedes. Maar nu gaat het om de Nederlandse Advanced Metallurgical Group, afgekort AMG. Dit bedrijf investeerde al eerder in een Braziliaanse lithiummijn en gaat nu de eerste Duitse lithiumraffinaderij bouwen.

Lithiumhydroxideraffinaderij

Het gaat hierbij om een lithiumhydroxideraffinaderij. Het wordt de eerste in Duitsland. AMG wil deze gaan bouwen in Zeitz, in de deelstaat Saksen-Anhalt. Het lithium moet daar worden verwerkt waarna het kan worden gebruikt voor de productie van accu’s voor elektrische auto’s. Het wordt volgens AMG de eerste fabriek in Duitsland die in staat is om “technical grade” lithiumhydroxide te produceren. Het lithiumhydroxide heeft dan een voor de productie van accucellen vereiste zuiverheidsgraad.

Kathodes

Lithiumhydroxide is nodig voor de productie van de kathodes, een van de meest elementaire onderdelen van een accu. De productie van “technical grade” lithiumhydroxide zou een belangrijke stap zijn in de productie van elektrische auto’s voor Duitsland.

Investering spreekt voor zich

AMG heeft donderdag aangekondigd dat het een bedrag van 50 tot 60 miljoen euro in de Duitse raffinaderij wil investeren. Volgens Stefan Schererer, projectmanager en hoofd van de Duitse dochteronderneming van AMG, spreekt de investering voor zich. “De auto- en accufabrikanten hebben vastgesteld dat het zinvol is om in Europa accu’s voor elektrische auto’s te bouwen en te assembleren”. Tesla heeft bijvoorbeeld zojuist aangekondigd dat het auto’s gaat bouwen in de buurt van Berlijn. CATL, een van ’s werelds grootste producenten van accucellen, plant een fabriek in Erfurt. Duitse chemische bedrijven, zoals BASF, zijn al toonaangevend in de productie van kathodes voor batterijcellen.

Mijnbouw in Brazilië

AMG heeft een paar jaar geleden al te investeren in een lithiummijn in Brazilië. Hier maakt men gebruik van een reeds 40 jaar in gebruik zijnde mijn en bijbehorende infrastructuur in Mibra, waar al jaren tantalium wordt gewonnen. Tantalium is een scheikundig element en wordt ook wel een supermetaal genoemd. Dit materiaal wordt gebruikt in smartphones, tablets en computers. AMG wil daar lithium-houdende materialen terugwinnen uit de bestaande en toekomstige residuen in zijn winstgevende tantaliumactiviteiten in Mibra. De kosten voor de ertswinning komen daar al voor rekening van de tantaliumactiviteiten. Op die manier wil AMG wereldwijd een goedkope producent van lithiumconcentraat worden.

Van grondstof tot geassembleerd accupakket

De eerste Duitse lithiumraffinaderij zal over twee tot drie jaar operationeel zijn. In theorie heeft Duitsland over een tijdje zelfs de hele productieketen van grondstof tot geassembleerd accupakket. In het Duitse Erzgebirge wordt namelijk gewerkt aan de hernieuwde ingebruikname van een lithiummijn.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven