Tesla’s Gigafactory 1

Groeipijnen in accuproductie

Er worden wereldwijd steeds meer EV’s verkocht. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws. Maar de accuproducenten hebben steeds meer moeite om het tempo van de autofabrikanten bij te benen. Zo schijnt Panasonic, de Japanse producent van de accu’s voor de Tesla Model 3, bijvoorbeeld moeite te hebben om Tesla voldoende accu’s te kunnen leveren. Tesla en Panasonic zijn qua organisatie behoorlijke tegenpolen maar zijn evengoed een intensieve samenwerking in Tesla’s Gigafactory 1 aangegaan. Daar lijken nu toch wat barstjes in te komen.

Productie Model 3 onder druk

Panasonic kun je beschouwen als een soort van mastodont en Tesla als een jonge hond. Dat gaat niet altijd even goed samen. Elon Musk twitterde laatst dat Panasonic op een dusdanig laag tempo opereert dat dit de productie van Tesla’s Model 3 vertraagt. Tesla wil de productie deze zomer opvoeren tot 5000 overtuigen per week maar moet dan wel over voldoende accu’s beschikken. Afgelopen donderdag vertelde Panasonic-CEO Kazuhiro Tsuga aan de reporters van Bloomberg dat er een uitdaging is wanneer Tesla volgend jaar met de productie van Model Y gaat beginnen. Hij zei dat er dan een tekort aan accu’s ontstaat en dat dit een van de dingen is die ze, net als de accuproductie in China, met Tesla zullen bespreken. Investeringen in uitbreidingen zijn bij Panasonic nu niet aan de orde. Men wil eerst de productie van accu’s verhogen.

Accuproductie in China

Tesla bouwt een nieuwe fabriek in Sjanghai, waar Tesla meer betaalbare versies van Model 3 en Model Y wil produceren. Tesla heeft niet aangekondigd wie de leverancier van de accu’s voor de Chinese fabriek zal zijn. Er is contact met verschillende leveranciers waaronder ook Panasonic. Geen van beide bedrijven heeft aangegeven dat er in China een soortgelijke samenwerking als in Gigafactory 1 wordt verwacht.

Groeipijnen

De beperkingen op de levering van batterijen en de grote hoeveelheid afgekeurde en afgedankte materialen wijzen op groeipijnen in de productie van elektrische auto’s. Dit komt vooral omdat er meer EV’s worden verkocht en gebouwd dan de leveranciers van accu’s en overige materialen aankunnen.

Slechts één lithiummijn in de V.S.

Reuters meldt dat de in de V.S. aanwezige reserves van de materialen voor accu’s niet volledig in kaart zijn gebracht. In het verslag van Reuters staat dat de V.S. slechts één werkende lithiummijn (met verscheidene anderen in ontwikkeling) hebben. Ook zijn er volgens Reuters niet genoeg verwerkingsfaciliteiten voor kobalt en lithium. Verder zou de mijnbouw zich niet snel genoeg aan kunnen passen om aan de groeiende vraag te voldoen. De Amerikaanse overheid overweegt om de regelgeving te stroomlijnen voor mijnen die essentiële materialen voor de productie van lithium-ion accu’s zouden leveren.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven