Brandstofcellen technologie goedkoper duurzamer

Goedkopere brandstofcellen: hét antwoord op verbrandingsmotor in hybrides

De Amerikaanse Universiteit van Waterloo heeft een aantal jaren geleden een Fuel Cell and Green Energy Lab opgericht. Hier is men bezig met de ontwikkeling een nieuwe technologie op het gebied van emissievrije brandstofcellen. De met deze nieuwe technologie vervaardigde brandstofcellen zouden tot wel tien keer zo lang mee kunnen gaan en aanzienlijk goedkoper zijn.

Economisch interessant

Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Waterloo zou deze nieuwe brandstofcellen vanwege hun langere levensduur in economisch opzicht heel interessant zijn als vervanger van brandstofmotoren. “Met onze ontwerpbenadering zouden de kosten vergelijkbaar of zelfs goedkoper kunnen zijn dan bij benzinemotoren”, zegt Xianguo Li, directeur van het Fuel Cell and Green Energy Lab in Waterloo. “De toekomst is zeer rooskleurig. Dit is schone energie die kan bloeien.”

Hybride voertuigen met brandstofcellen

Onderzoekers concentreerden zich in eerste instantie op hybride voertuigen. Deze beschikken vanwege de beperkte actieradius in combinatie met de lange oplaadtijden ook over verbrandingsmotoren. Deze verbrandingsmotoren zouden kunnen worden vervangen door conventionele brandstofcellen maar dat is onrendabel omdat die te duur zijn.

Constante hoeveelheid elektriciteit

De onderzoekers hebben dat probleem opgelost met een methode die brandstofcellen veel duurzamer maakt. De cellen die zij ontwikkelen leveren namelijk een constante in plaats van een fluctuerende hoeveelheid elektriciteit. Ook deze brandstofcellen produceren elektriciteit uit de chemische reactie waarbij waterstof en zuurstof worden samengevoegd. De zogenaamde ‘Polymer Electrolyte’ brandstofcellen gaan echter veel langer mee en zijn ook veel eenvoudiger te maken. Daardoor kunnen ze dus veel goedkoper zijn, zowel in aanschaf als afschrijving. “We hebben een manier gevonden om de kosten te verlagen en toch te voldoen aan de verwachtingen op het gebied van duurzaamheid en prestaties”, zegt Li, een hoogleraar mechanische en mechatronische engineering. “We halen de economische doelstellingen terwijl we tegelijkertijd een oplossing voor emissievrije mobiliteit leveren”.

Massaproductie

Onderzoekers hopen dat de introductie van deze brandstofcellen in hybride voertuigen zal leiden tot massaproductie en nog lagere eenheidskosten. Door een betaalbare, veilige, betrouwbare en schone bron van elektrische energie te bieden kan de weg vrij worden gemaakt voor de vervanging van zowel accu’s als verbrandingsmotoren.

Hét antwoord op de verbrandingsmotor

“Dit is een goede eerste stap, een overgang naar wat het antwoord zou kunnen zijn op de verbrandingsmotor en de enorme schade die deze aan het milieu toebrengt,” aldus Li. Hij werkte samen met hoofdonderzoeker Hongtao Zhang, wiskundeprofessor Xinzhi Liu en Jinyue Yan, een energiedeskundige en professor in Zweden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven