donderdag, 29 februari, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsE-mobiliteit heeft bij Mazda betrekkelijk lage prioriteit

  E-mobiliteit heeft bij Mazda betrekkelijk lage prioriteit

  Mazda-voorzitter Akira Marumoto heeft in een interview een update gegeven over de toekomstplannen van de fabrikant. De Japanse autoproducent zal vanaf volgend jaar ook auto’s met elektrische motoren bouwen. Dit is echter vooral om te voldoen aan de toekomstige Europese CO2-wetgeving. Vooralsnog zal Mazda niet al te veel aandacht aan e-mobiliteit besteden.

  De bestverkochte serie van Mazda is de CX-5, een middelgrote SUV met een overeenkomstig hoog brandstofverbruik. Om het verbruik van zijn vloot te verminderen maakt Mazda gebruik van verschillende technologieën. Dat zijn onder meer voertuigen met Skyactiv-X aandrijving. Deze combineren volgens Marumoto de voordelen van diesel- en benzinemotoren. Maar de Japanse autofabrikant werkt ook aan de ontwikkeling van haar eerste volledig elektrische auto. Deze wordt volgend jaar gelanceerd in het kader van het ‘Sustainable Zoom-Zoom 2030‘ project, vertelde Marumoto in een interview met Automotive News. Er komen vanaf 2021 of 2022 ook plug-in hybriden met een beperkt elektrisch bereik.

  Aandeel diesel krimpt

  Mazda gaat er verder vanuit dat het marktaandeel van kleine en compacte dieselauto’s in de toekomst nog kleiner zal worden maar dat de situatie bij de grotere modellen zal stabiliseren. “Wij geloven dat de meest efficiënte aandrijving voor SUV’s en grote sedans een diesel in combinatie met een elektrische motor zal zijn”, zegt Marumoto. Hij zei niet wanneer Mazda een auto met een dergelijke aandrijving aan gaat bieden.

  Volledig elektrische auto in 2020

  Mazda werkt samen met Toyota aan de ontwikkeling van een nieuwe architectuur voor elektrische voertuigen. De eerste elektrische auto van Mazda wordt in 2020 gelanceerd maar die is nog steeds gebaseerd op haar eigen technologie, aldus Marumoto. Mazda heeft nog niet bekendgemaakt hoe die volledig elektrische auto er zal uitzien. Volgens de informatie van vorig jaar wordt een volledig nieuwe basis gebruikt maar zal qua uiterlijk lijken op de bestaande producten van het merk. “We willen niet dat een elektrische auto er als een koelkast uitziet, zoals bij andere autofabrikanten het geval is”, zegt Design Director Jo Stenuit.

  Wankelmotor als range-extender

  Vorig jaar meldde Mazda dat het ook een geëlektrificeerd voertuig met een wankelmotor als range-extender aan wil gaan bieden. Tot nader order hebben andere projecten prioriteit, maakte Marumoto duidelijk. Het valt dus nog te bezien of er daadwerkelijk een elektrische auto met een wankelmotor als range-extender komt.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos