dinsdag, 23 april, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsTesla verhoogt laadsnelheid Model 3 tot 200kW

  Tesla verhoogt laadsnelheid Model 3 tot 200kW

  Sinds het Pinksterweekend installeert Tesla nieuwe firmware op de in Europa geleverde exemplaren van Model 3. Hiermee kun je bij de laadlocaties van enkele externe leveranciers laden met een vermogen tot 200 kiloWatt.

  De update die Tesla momenteel uitrolt voor Model 3 maakt het mogelijk om met 200 kW te laden bij openbare HPC-laadstations. Dit geldt niet alleen voor de eigen superchargers van de derde generatie van het bedrijf, maar ook de snelladers van derden zoals Ionity, Allego en Fastned. Met deze update, die over verschillende batches zal worden verdeeld, wordt de Model 3 in de versie met vierwielaandrijving de snelst oplaadbare elektrische auto van Europa. Tot nu toe was dat de Audi e-tron, met een laadvermogen tot 150 kiloWatt. Eind dit jaar zal Tesla in Europa de laadcapaciteit nog een keer verhogen. Dan wordt de capaciteit van Model 3 via een update verhoogd tot 250 kilowatt. Fastned laat hier het verschil van de recente update zien:

   

  Model 3 laadt nu sneller dan e-tron

  Een video van de Noorse elektrische autoblogger Björn Nyland laat zien dat Model 3 nu sneller oplaadt dan een Audi e-tron. De laadcapaciteit van de Tesla stijgt bij een Ionity-station tot 195 kW, maar begint langzaam af te nemen vanaf een laadniveau bij ongeveer 40 procent. Bij 65 procent is het nog steeds 100 kW, met 90 procent 35 kW. Op het hoogtepunt laadt de Audi langzamer (maximaal 148 kW), maar de laadstroom blijft wel constanter. De laadcapaciteit neemt slechts af vanaf een laadniveau van 69 procent, bij 81 procent daalt het laadvermogen van de e-tron tot onder een laadvermogen van 100 kW.

   

  Superchargers V3

  Nog sneller laden van Model 3 kan waarschijnlijk met de nieuwe generatie Superchargers (V3). Tesla heeft bevestigd dat alle acht oplaadpunten van het hoofdkantoor in het Californische Fremont zijn omgebouwd tot V3. Ze zijn inmiddels ook toegankelijk voor alle Tesla-chauffeurs. Tot voor kort mocht slechts een klein aantal mensen gebruik kunnen maken van de nieuwe oplaadpunten. In Europa en Azië zullen de V3 Supercharchers bij de eerste laadstations vanaf het vierde kwartaal beschikbaar zijn. Ook al verschillen de oplaadpunten qua uiterlijk nauwelijks van de V2-lader, het zijn toch volledig nieuwe ontwikkelingen.

  CCS-aansluiting

  Met de V3 Supercharger schakelt Tesla in Europa ook volledig over op de CCS-aansluiting. De Model 3 heeft standaard een CCS-aansluiting in Europa. Sinds mei 2019 worden de Model S en Model X met een CCS-voorbereiding gebouwd zodat deze via een adapter op een CCS-laadpaal kunnen opladen. Voor eigenaren van oudere modellen S en X biedt Tesla biedt een retrofit aan voor 500 euro inclusief adapter.

  CCS-laden zonder retrofit of voorbereiding

  Zonder deze CCS-voorbereiding zou het theoretisch niet mogelijk moeten zijn om de met de CCS-adapter te kunnen laden. Toch heeft een eigenaar van een Model S – naar eigen zeggen – zonder deze voorbereiding eenvoudigweg de adapter uitgeprobeerd. In een video zou te zien zijn dat deze bij een Ionity-laadpunt gewoon kan laden tot 132 kW. Het is nog steeds onduidelijk hoe dit werkte. Tesla heeft geconstateerd dat de auto daadwerkelijk geen CCS-retrofit had.

  Rectificatie

  Eerder stond in dit bericht dat de hogere laadcapaciteit niet bij alle HPC-laadstations beschikbaar was omdat de daar gebruikte ABB-laders niet voor 500 maar voor 400 Ampère geschikt zouden zijn. ABB verzekert ons echter dat alle ABB-laders, dus ook de laders die al voor HPC-laadpalen zijn geleverd, geschikt zijn voor een laadstroom tot 500 Ampère.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos