Dyson EV

Dyson gooit de handdoek in de ring

Sir James Dyson stopt met de ontwikkeling van ‘zijn’ elektrische auto. Al heel lang was er een geruchtenstroom dat de bekende uitvinder van de stofzakloze stofzuiger een elektrische auto aan het ontwikkelen was. Dat werd pas in 2017 bevestigd. Nu komt Dyson met het nieuws dat men het project gaat staken.

Zo’n twee jaar geleden vertelde James Dyson dat hij al een paar jaar bezig was met de ontwikkeling van een elektrische auto. Dat was eigenlijk het enige concrete wat hij ooit naar buiten bracht. Het project is ook altijd omgeven door mysterie. Hoewel bekend is dat er een aantal rijdende prototypes zijn geproduceerd, zijn er nooit beelden van de auto’s naar buiten gebracht.

Ontwikkeling was al heel ver

Toch was men al heel ver met de ontwikkeling van de auto en Dyson is dan ook heel dicht bij de onthulling van zijn creatie gekomen. Zo was de fabriek in Singapore om de auto’s te bouwen al gepland, waren de toeleveranciers bekend en waren er al contacten met de dealers gelegd. Dyson’s bedrijf had in een jaar tijd flinke stappen gezet. Wel volgde er op elke stap vooruit vaak ook een tegenslag en het nodige uitstel. En al die vertragingen en tegenslagen kosten een heleboel geld.

De auto zou nooit genoeg opleveren

Uiteindelijk besefte Dyson dat zijn elektrische auto nooit zoveel winst op zou leveren dat hij de ontwikkelingskosten terug zou verdienen. In tegenstelling tot bedrijven als Tesla werkt Dyson niet met investeerders die niet voor een riskante belegging terugdeinzen. Hij investeerde vooral met zijn eigen geld. Daarom beslist hij eind vorige week om dat het verstandiger was om de handdoek in de ring te gooien. Toen het nieuws op 10 oktober naar buiten kwam was dat een bittere pil voor de medewerkers van de ontwikkelingsafdeling op een voormalig RAF-vliegveld. Twee jaar geleden, toen Dyson officieel het nieuws over zijn elektrische auto naar buiten bracht was het groot feest. Helaas verdwijnt Dyson’s droom nu in het niets. Maar liever dat dan een nachtmerrie.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven