dinsdag, 19 maart, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsAptera komt terug met elektrische auto met actieradius van 1600 kilometer

    Aptera komt terug met elektrische auto met actieradius van 1600 kilometer

    De Amerikaanse startup Aptera Motors was lang geleden in het nieuws met een superzuinige, futuristische hybride. Helaas ging het in 2011 failliet. Nu komt het bedrijfje weer in het nieuws. Met dezelfde driewieler, maar nu geheel herzien, volledig elektrisch en met een enorme actieradius.

    Opnieuw ontwikkeld met behulp van tien jaar technische vooruitgang

    Aptera Motors, ooit begonnen als Accelerated Composites, is dus uit de as herrezen. Drie van de oprichters hebben het intellectuele eigendom teruggekocht en hebben het ontwerp maandenlang verfijnd. Het team heeft aspect opnieuw bekeken, gebruik makend van tien jaar technisch vooruitgang op het gebied van rekenkracht, hoogwaardige metalen en alle voor een EV benodigde componenten. Aan de hand van deze instepanningen is het team van Apteraervan overtuigd dat hun creatie een actieradius van wel 1600 kilometer zou kunnen halen. Dat willen ze ondermeer bereiken door het energieverbruik verregaand te beperken.

    Laag energieverbruik

    Men streeft naar een verbruik van maximaal 63 Wh per kilometer. Ter vergelijk: een Tesla Model 3 Standard Range verbruikt ruim 150 Wh per kilometer. Dat lage verbruik wil ben bewerkstellingen door een hoogwaardige in-wheel-motor, een verbeterde aërodynamica, een nog lager voertuiggewicht en een veel betere wegligging, wat resulteert in een indrukwekkende actieradius. De elektromotoren zijn van Aptera’s nieuwe partner Elaphe. Het zijn motoren met een hoog koppel welke in de wielen worden gebouwd. Hierdoor kan de luchtweerstand en dus ook het energieverbruik fors worden beperkt.

    Elaphe motor

    De Elaphe L1500 in-wheel motor heeft relatief gezien een enorm koppel van 1500 Nm koppel. Verder genereren de drie motoren ieder ruim 110 kW, passen ze in een 19-inch velg en zijn ze geschikt voor verschillende soorten aandrijvingen.

    Vectorbesturing

    Om kleine stuurcorrecties te voorkomen, maakt men gebruik van een vectorbesturingstechniek. Hierbij worden kleine stuurcorrecties uitgevoerd door het toerental van de afzonderlijke motoren aan te passen. Hierdoor hoeven de wielen fysiek niet te draaien waardoor de luchtstroom rond de voorwielophanging van Aptera niet verstoord wordt. Bovendien maakt deze techniek ook het draaien bij lage snelheden makkelijker. Daardoor is er geen zware, omvangrijke stuurbekrachtiging nodig. Tot slot zorgt het systeem ook in moeilijke omstandigheden zoals bij ijs en sneeuw voor optimale rijeigenschappen.

    Nooit meer opladen

    Je kunt wel zien dat de driewieler van Aptera wordt ontwikkeld in het zonovergoten Californië. Aptera is namelijk van plan om de driewieler ook te voorzien van zonnecellen. Het bedrijf noemt dit geïntegreerde laadmogelijkheid op zonne-energie “Never Charge”. Aptera doet hierbij een gewaagde uitspraak. Het  beweert namelijk dat dit het eerste laadsysteem voor zonnewagens zal zijn dat in staat is om ruimschoots te voldoen aan de kilometerbehoeften van de meeste chauffeurs. De ontwikkelaars verwachten dat de zonnecellen per dag voor ongeveer 60 kilometer aan rijbereik kunnen bijdragen. Dat is per jaar ruim 20.000 kilometer en voor heel veel mensen ruim voldoende. Als de zonnecellen meer vermogen leveren dan de accu nodig heeft dan kan de energie aan het elektriciteitsnet worden geleverd.

    Komende maanden meer bekend

    Verdere details en prijzen zullen in de komende maanden worden aangekondigd. Aansluitend wordt er met de pre-orders gestart. De Never Charge-technologie zal aanvankelijk beschikbaar zijn als onderdeel van een speciale editie. Later zal Never Charge optioneel voor elk Aptera voertuig beschikbaar zijn. Op dit moment is Aptera bezig met het starten van een crowd-funding campagne op WeFunder om een financiering van 2,5 miljoen dollar te verkrijgen.

    Gerelateerd

    2 REACTIES

    1. Om een km te rijden heeft men energie nodig. Heeft niets te maken met vermogen. U moet dus schrijven wattuur of KWh. En niet Watt of KW.

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    Test Audi Q6 e-tron: weer een beetje voorsprong

    Audi’s pay off ‘vorsprung durch technik’ is de laatste jaren onderhevig geweest aan erosie. Maar zie hier, met de komst van de Q6 is het credo weer afgestoft. We reden een rondje met een gecamoufleerd exemplaar op een testbaan in Zuid-Duitsland.

    e-Videos