Door rechtszaak kan Microlino waarschijnlijk pas in 2020 starten

De Zwitserse ondernemersfamilie Ouboter, eigenaar van de Microlino en het Duitse bedrijf Artega blijven maar ruzie maken over wie de schattige elektrische mini-auto in de vorige of in de gewijzigde vorm op de markt mag brengen. De rechtbank in München heeft onlangs bepaald dat Artega voorlopig geen Microlino-afgeleide mag verspreiden.

Klaus Dieter Frers, directeur van Artega, kreeg van de rechtbank een tijdelijk verbod om zijn versie van een elektrische mini EV in de stijl van de BMW Isetta, op de markt te brengen. Frers kondigde vervolgens in een persbericht aan dat hij alle mogelijke maatregelen zal nemen tegen de “volledig verrassende” rechterlijke beslissing.

Karo naast Microlino

De Microlino werd in 2015 gepresenteerd door de Ouboters. Met hun bedrijf Micro Mobility Systems verkopen de Zwitsers al jaren met succes scooters en e-scooters, nu willen ze uitbreiden met grotere e-mobielen. De Microlino zou vanaf dit jaar door het Italiaanse TMI geproduceerd gaan worden. Na de overname van TMI door Artega wilde Frers zijn eigen, optisch gewijzigde en technisch geoptimaliseerde versie van de Microlino: de Karo op de markt brengen.

De Ouboters claimen de enige te zijn die het ontwerp en het platform van de Microlino mogen vermarkten. Frers stelt dat ook Artega het recht heeft om een mini EV te produceren en te verkopen. Hij presenteerde op de IAA Frankfurt al een herziene versie onder de nieuwe naam Karo en kondigde de levering voor dit jaar aan.

Artega claimt dezelfde distributie rechten te hebben als Micro Mobility Systems

Frers stelt dat de samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling en commercialisering van de Microlino, die in 2016 tussen TMI en Ouboters ‘Micro Mobility Systems AG is overeengekomen, verschillende clausules bevat “die in strijd zijn met het kartelrecht “. Daarom heeft Artega International (opvolger van de TMI) “automatisch dezelfde Europese distributierechten op het ontwikkelingsresultaat, waarop beide partijen recht hebben omdat er ook een 50:50 kostenverdeling is overeengekomen”.

Frers benadrukt dat wat hem betreft een een schikking met de Ouboters en Micro Mobility Systems mogelijk is. Echter “Zonder een tegemoetkoming zijdens Micro zullen er juridische stappen worden genomen die het onmogelijk maken om de Microlino op de markt te brengen, omdat de rechten van Artega op het ontwerp worden geschonden.”

Met een marktlancering van de Microlino dit jaar nog, wordt het waarschijnlijk niks meer gezien het geschil dat er nu is. Dit zegt Oliver Ouboter, een van de twee zonen van de micro-chef Wim Ouboter, onlangs in een bijlage van het Handelsblatt. Hoewel de familie intensief werkt aan een plan B, dwz aan de productie met een andere partner, is een verkoopstart pas realistisch in 2020.

Vorig artikelHyundai plant in Europa waterstof ecosysteem met trucks
Volgend artikelDyson gooit de handdoek in de ring

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in