Duurtest eind update: Nio ET7 – Eind goed, al goed

Na een dikke 30.000 kilometer in de ET7 te hebben gereden, zijn we erover uit. Het accuwisselsysteem van Nio levert een totaal product dat kan wedijveren met een dikke diesel waar we de afgelopen decennia zo gek op zijn geweest.

Massages in veel vormen

Een duurtestperiode van ruim een half jaar brengt veel aan het licht, voor- en nadelen. Om met dat laatste te starten. Waren er veel nadelen? Nee, niet reusachtig. Je kunt wat vinden van de stoelen. Deze zijn fors, hetgeen ook past bij een auto van 5,10 meter lang. Hoe grotere de auto, des te flinker het meubilair meestal dat in de auto past. Op lange ritten bieden de stoelen net wat te weinig steun. Maar het pleit dat ze een verwarmfunctie hebben, maar lekkerder nog, er zit een geweldige massage in verwerkt. Naar wens met stemopdracht via Nomi aan te sturen. Allerlei soorten massages zijn mogelijk, alleen de Thaise ontbreekt, maar daarvoor kun je terecht in de meeste grote steden.

Verbeterd autonoom rijden

In het begin van de duurtestperiode was het autonoom rijden wat warrig. De auto wist niet telkens wat te doen in ‘rommelige snelweg situaties’, maar middels wat heldere over-the-air update is het robot-rijden flink verbeterd. Dan was er nog de radio-ontvangst; die laat soms wat te wensen over. De bediening van het entertainmentsysteem daarentegen is zonder meer voor elkaar. Ook dit was in het begin niet het geval. Maar een flinke update creëerde een nieuw, veel beter bedieningspaneel.

Heerlijk comfortabel

Fijn is het volmaakte comfortniveau van het lucht geveerde onderstel. De scheurneuzen onder ons zullen het vermoedelijk wat te soft vinden. Als je de onderstelafstemming op sportief zet, ontstaat er een wat artificiële hardheid in het rijgedrag, hetgeen zeker niet ons voorkeur heeft. Wij reden de ET7 overigens vrijwel altijd in de ‘eco’ stand. Het regenereren verloopt dan goed, en de vermogensafgifte is niet al te bruusk. Pas je de wildste stand toe, dan beschik je over 650 pk, wat lekker is, maar beslist niet altijd noodzakelijk. In een comfort-sedan als de ET7 heb je eigenlijk wel voldoende aan een pk-tje of 450.

Accuwisselsysteem en kosten

Laad je de Nio gewoon thuis, op het werk en op de plekken waar je parkeert, dan zul je niet vaak gebruik hoeven maken van Nio’s swapstations. Op ritten door Europa, hebben we het wisselen wel altijd gebruikt, in Duitsland. Dat verloopt prima. Inmiddels is Nio bezig met het plaatsen van de nieuwe lichting wisselstations, die in minder dan vijf minuten de auto van een verse accu voorzien. Deze wordt altijd maximaal gevuld tot 90 procent, iets dat ook de voorkeur heeft als je aan een snellader staat. Het laatste scheutje duurt vaak toch te lang. Het aantal wisselstations dat Nio nu heeft, zal gestaag worden uitgebreid. Inmiddels kun je al naar de Alpen sturen op ‘wisselbasis’. Eenmaal op de wintersport bestemming aan de lader, na een weekje weer vol geladen retour heimat, en langs twee wisselstation scoor je een rijtijd die gewoon overeenkomt met die van een dikke diesel. Tot 31 maart kost het wisselen van een accu niks. Vooralsnog krijgen de gebruikers van de wisseltruc maandelijks twee gratis swapacties. Alleen de energie brengt Nio in rekening. Ben je door je gratis ‘wissels’ heen, dan betaal je een tientje per transactie. Kijken we naar ons gebruik het afgelopen half jaar, waar best wat buitenlandse ritten in zaten, dan zouden we goed weg komen met twee wisselacties per maand. De geladen energie bij een Nio swapstation kost 0,44 cent per kWh. Tel je de prijs van de energie en een tientje voor een wisselbeurt bij elkaar op, dan ben je meer kwijt dan laden bij een willekeurige snellader langs de snelweg. Het wisselen duurt echter een minuut of vijf, dat gaat dus flink vlotter. Overigens maakt de ET7 indruk met zijn energieverbruik. Bij een gemiddelde rijstijl kun je een jaarlijks moyenne halen van zo’n 20 kWh per 100 kilometer.

Zet de ET7 maar op je keuzelijstje

Kunnen we de Nio ET7 aanraden? Wel zeker, al zullen we de andere modellen uit het programma vaker tegenkomen op straat. De ET5 biedt alle voordelen van een ET7, en is er naar wens als Touring. Voor de EL6 geldt hetzelfde, met als bijkomend voordeel dat die 6 een SUV is, met meer functionaliteiten en een iets vriendelijkere prijs. Deze ET7 kun je het best vergelijken met een Mercedes EQE en een BMW i5. Sterke concurrenten, die op het gebied van merkwaarden en het gevoel van ‘geslaagdheid’ boven de Nio uitsteken. Kijk je echter puur naar het gebruiksgemak dan maakt de ET7 met zijn accuwissel mogelijkheid meer indruk. Een auto dus die in je keuzelijstje moet staan als je in de markt bent voor een zakensedan.

Tekst: Werner Budding, camera: Rob Steltman

Vorig artikelLancering elektrische Ford Explorer uitgesteld tot de zomer
Volgend artikelPorsche Macan voortaan alleen met elektrische aandrijving

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in