Test Nio EL6: Verrassend volumemodel na de ET5 (Touring) en ET7

We zouden de indruk kunnen wekken bij e-Drivers ambassadeur te zijn van Nio, zo veel nieuws brengen we van het nieuwe merk. Bij deze wederom een test van een nieuwste model, de EL6, dat wordt gezien als hun verwachte volumemodel.

Kunnen we nog meer verwachten?

Na de succesvolle introductie van de ET7, ET5 en de Touring-versie daarvan, is Nio nog lang niet klaar. Ze hebben zelfs al een coupé-variant van deze midsize SUV, de EC6, onthuld, en er is een kans dat deze naar Nederland komt. Dan kennen we inmiddels ook de ES8, de SUV-variant van de ET7. Een 5,10 meter lange van luchtvering voorziene zes-zitter, die al in productie is. Omdat Audi de letter S in combinatie met een cijfer heeft geregistreerd als merknaam zou deze ES8 in Europa als EL8 in het programma komen, maar Nio heeft nog niet besloten of de SUV de oversteek naar de Oude Wereld maakt. Ook vanwege het genoemde eigendomsrecht van Audi heet de EL6 in Europa geen ES6, zoals de Chinezen ‘m op de thuisbasis noemen.

Nieuwe accuwisselstations van Nio in Nederland

Tot zo ver de namen en de toekomst van Nio. Hoewel, even iets over de accuwisselstations van Nio. Daarvan zijn er nu zeven in gebruik in Nederland. De achtste op punt van openen, in Amsterdam. Uiteindelijk zullen we zo’n twaalf wisselstations krijgen in Nederland. Het merendeel in de Randstad, maar ook het noorden en oosten krijgen een plek waar Nio-rijders een accuutje kunnen ruilen. Deze EL6 krijgt de beschikking over de nieuwe 100 kWh accu, die 180 kW DC-laden aan kan, tegen 130 kW voor de oorspronkelijke 100 kWh batterij. Het wachten is vooralsnog op de 150 kWh solid state accu, die al een tijdje is beloofd door Nio. In China rijden de eerste Nio’s met die forse accu, die een rijbereik van zo maar 850 kilometer mogelijk maakt. Reken op 2024 voor dit brok energie in Nederland beschikbaar is. Reken er ook op dat het maandbedrag dat je voor zoveel energieopslag moet betalen serieus is, als je weet dat huidige 100 kWh accu maandelijks 289,- euro kost. Het mag inmiddels bekend zijn, je accu huur je bij Nio. Dat kan al vanaf 169,- euro, voor de 75 kWh batterij. Er is tot op heden geen enkele consument in Nederland geweest die de auto én accu in één keer heeft afgerekend. Gewoon maandelijks betalen, zo doen de Nio-gebruikers dat.

EL6 of ET5 Touring – een keuze op basis van ruimte

De keuze tussen de EL6 en de ET5 Touring hangt vooral af van je behoefte aan ruimte. Op de redactie van e-drivers hebben we er natuurlijk even over gediscussieerd. Wij vinden de Touring bijzonder geslaagd, op het Italiaanse af. Zeker geen ruimtewonder. Heb je veel ruimte nodig, een flinke bagagebak en wat meer dan de gebruikelijke hoeveelheid hoofdruimte, kies dan de EL6. Dit is een echte SUV, met de functionaliteit die daar bij hoort. De prijs verschilt niet enorm, 59.500,- euro voor de Touring tegen 55.900,- voor de EL6. Dat de EL6 met zijn veelzijdige karakter en nette prijsstelling tot het volumemodel van Nio gaat uitgroeien, is wel duidelijk.

Altijd vierwielaandrijving

De EL6 voelt een tikkeltje comfortabeler dan de Touring. De auto stuurt prettig. Wel had het stuur best iets verder naar je toe verstelbaar mogen zijn en ook de zitpositie had een fractie lager gekund. Een Nio, deze EL6 dus ook, heeft altijd twee elektromotoren en dus altijd vierwielaandrijving. Integrale aandrijving is één van de unieke karaktertrekken van Nio. Het merk werkt overigens aan twee nieuwe ‘autolabels’, sub-labels van Nio om precies te zijn, waarvan er vermoedelijk één naar Europa komt. Of deze nieuwe merken ook van het accuwisselsysteem gebruik gaan maken, is vooralsnog onduidelijk. Je hebt in de EL6 de beschikking over 490 pk. Vind je dat wat overdreven, dan kun je het karakter van de auto in een meer sympathieke setting zetten. We reden de EL6 trouwens met het jongste softwarepakket, Banyan 2.0.0, dat over alle modellen wordt uitgerold. Het gaat te ver om alle details van deze software update hier te delen. Maar wij hebben ervaren bij de e-drivers duurtest-ET7 dat de auto daadwerkelijk telkens een beetje groeit, een beetje beter wordt.

Feedback voor William Li

e huidige auto gedurende de levensloop verbeteren, dat is precies hoe bestuursvoorzitter en founder William Li het voor ogen had. Vandaar dat consumenten via de Nio-app, maar ook via het ‘pratende poppetje’ Nomi hun feedback kunnen geven. Li en zijn team besteden daar naar het schijnt flink wat tijd aan, wat daadwerkelijk telkens resulteert in verdere verbeteringen. Het maakt van de EL6 een interessante nieuwe SUV. Tegenhanger van de Tesla Model Y, hoewel die als basisversie een betere prijs heeft, maar ook minder in zijn uitrusting zit. Ook concurreert de EL6 met de BMW iX3, de Ford Mustang Mach-E en in enige mate met de Audi Q8, ofschoon die weer iets duurder is.

Tekst: Werner Budding

 

Vorig artikelLucid lanceert de Gravity SUV op de LA Auto Show
Volgend artikelLancia bevestigt komst van elektrische topmodel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in