Lancering elektrische Ford Explorer uitgesteld tot de zomer

elektrische Ford Explorer

Als een van de grootste automerken wereldwijd is Ford’s intrede in de elektrische voertuigenmarkt niet bepaald razendsnel gegaan. Voor de wereldwijde markt heeft het Amerikaanse merk de Mustang Mach-E en de Transit bestelwagens, voor de thuismarkt de F150 pick-up. Bij de modellen voor de Europese markt heeft Ford vertraging opgelopen.

Vooralsnog twee elektrische modellen

Ford heeft voorlopig twee modellen gepland voor de Europese markt. Dat zijn een SUV en een coupé. De eerste, de SUV, gaat Explorer heten. Om het ingewikkeld te houden heeft Ford in Amerika al zo’n model in de portfolio. Met verbrandingsmotor uiteraard, en ook een maatje groter. Je ziet hem vaak in de Amerikaanse politieseries. De elektrische Ford Explorer is dan ook vooral bedoeld voor de Europese markt, en is kleiner dan zijn Amerikaanse tegenhanger om te voldoen aan de Europese voorkeuren en normen.

Samenwerking met Volkswagen

Opvallend is het feit dat Ford ervoor gekozen heeft om voor deze twee elektrische modellen gebruik te maken van het MEB-platform van concurrent Volkswagen. Nu werken deze twee autofabrikanten de laatste tijd ook al op andere gebieden samen. Zo is de nieuwe generatie van de Volkswagen Transporter bijvoorbeeld afgeleid van de Ford Transit Custom.

Volkswagen heeft overigens al eerder aangegeven dat andere merken inderdaad ook gebruik kunnen maken van dit MEB-platform. Ford bouwt de auto’s overigens wel helemaal zelf. Dat gebeurt in de recent omgebouwde fabriek bij Keulen, waar de Amerikaanse fabrikant ook een ontwikkelingscentrum voor elektrische voertuigen heeft opgezet.

Deze samenwerking met Volkswagen resulteert in een elektrische SUV die in een reeks aan aandrijfvarianten verkrijgbaar zal zijn. Deze variëren van een achterwielaangedreven model met 170 pk tot een krachtigere vierwielaangedreven versie met maar liefst 340 pk.

Ontwikkeling elektrische Explorer vertraagd

Ondanks de keuze van Ford om het MEB-platform van Volkswagen te gebruiken voor Explorer, heeft de ontwikkeling langer geduurd dan de bedoeling was. Ford stond namelijk voor aanzienlijke uitdagingen tijdens de ontwikkeling van de Explorer. Dit vooral vanwege de strikte Europese accunormen die een vertraging van acht maanden veroorzaakten. Deze vertraging heeft ervoor gezorgd dat de lancering van de elektrische Ford Explorer nu pas in de zomer van 2024 plaats zal vinden. Als de productie inderdaad in juni van start gaat, kunnen we de eerste leveringen van de elektrische Explorer in augustus verwachten.

Elektrificatieplannen

De lancering van de Explorer is slechts het begin van Ford’s ambitieuze elektrificatieplannen in Europa. Ford plant de introductie van meerdere nieuwe elektrische modellen, waarbij geruchten wijzen op een elektrische coupé die mogelijk de legendarische naam Capri zal dragen. Ook die coupé (of SUV coupé) zal Ford op het MEB-platform bouwen. Hoewel Ford verder nog niet veel heeft prijsgegeven, mogen we verwachten dat er daarna nog meer elektrische modellen zullen volgen.

Vorig artikelPolitie start met aanbesteding elektrische politieauto’s
Volgend artikelDuurtest eind update: Nio ET7 – Eind goed, al goed

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in