Test Nio ET5: Meer dan een gekrompen ET7

Het recept dat Nio heeft gebruikt om tot de ET5 te komen, lijkt te bestaan uit bekende ingrediënten. Toch heeft de ET5 weldegelijk een ander karakter dan zijn grotere broer, de ET7, die we een half jaar op de redactie van e-drivers.com te logeren hebben.

Nio hanteert dezelfde werkwijze als BMW, Audi, Mercedes en Tesla; het design van de verschillende modellen in het programma lijkt sterk op elkaar. Kijk naar Mercedes, een E-klasse heeft veel overeenkomsten met een S-klasse. Pas als je naar de details kijkt of de modellen staan naast elkaar, dan zie je het onderscheid pas echt goed. De verse ET5 heeft dezelfde vormgeving als de ET7; platte neus, gestroomlijnde body, relatief korte achterzijde, mooi gevormde wielkuipen waar de wielen netjes in verborgen zijn.

Dertig centimeter korter dan de ET7

Met zijn 4,80 meter is de ET5 toch zo’n 30 centimeter minder lang dan de ET7. Dat betekent dat de ruimte binnenin ook iets beperkter is. Als je achterin zit, passen je voeten maar amper onder de voorstoelen, je hoofd schuurt lichtjes tegen de rand van de glazen hemel. Min of meer is de ruimte achterin overeenkomstig met die van de Tesla Model 3. Om de bagageruimte toch voldoende volume te geven, is de hoedenplank vrij hoog geplaatst, daardoor kijk je via je binnenspiegel door een relatief ‘plat’ achterraam. De achterbank is omklapbaar. Gelukkig is de ET5 voorzien van goed werkende camera’s; de zij-, voor- en achterkant zijn perfect te overzien middels de camera’s die hun informatie doorgeven aan het goed afleesbare scherm in de auto.

Interieur voorzien van mooie materialen

Dat interieur is exact hetzelfde als in de ET7. Dus vóór je, achter het lekker dikke stuurwiel, een klein scherm met voldoende details, zonder head up display overigens. Op het centrale scherm zijn verder alle vitale zaken te bedienen of te bekijken, dat scherm laat zich bovendien accuraat aansturen. Je zit op fijne stoelen, die net ietsje te hoog staan. Dit kun je ondervangen door de rugleuning wat naar achteren te plaatsen. Ook in de ET5 zijn opvallend fijn aanvoelende en luxe ogende materialen gebruikt. Het woord premium wordt vaak gebruikt, maar het interieur van de ET5 voelt weldegelijk premium aan.

490 pk

De aandrijflijn verschilt met die van de ET7. Het totaal vermogen van de beide elektromotoren bedraagt 490 pk, tegen 653 pk in de ET7. Wel aanwezig in de ET5 is de knop waarmee je de motorkarakteristiek kunt instellen. In Sport+ levert de aandrijflijn het totale vermogen, waarmee je naar 100 km/h sprint in 4 seconden. De top is begrensd op 200 km/h. De instelling Comfort levert gevoelsmatig het beste rijkarakter op. Het vermogen komt dan relatief gemoedelijk vrij.

Dynamisch rijgedrag

Hoewel de ET5 en de ET7 qua design sterk op elkaar lijken, het interieur van beide modellen overeenkomt, net als de gebruikte software en instellingmogelijkheden, heeft de ET5 een behoorlijk afwijkend rijkarakter. Dit zit ‘m in het gebruik van schroefveren in de wielophanging, waar de ET7 het met luchtvering moet doen. Nou is een elektrische auto altijd vrij zwaar, zo weegt ook de ET5 zo’n twee ton. Vandaar dat luchtvering vaak een betere keus is bij EV’s. Toch weet de ET5 indruk te maken met de afstelling van de wielophanging. Het geheel voelt volwassen aan, voorzichtig dynamisch zelfs. De dempers weten overmatige beweging van de carrosserie goed onder controle te houden, zonder al te stevig aan te voelen. Zoek je de sportiefste Nio, ga dan voor de ET5. Vooral ook omdat het grootste deel van de krachten naar de achterwielen gaan, voelt de auto in de stand Sport betrokken aan.

850 kilometer rijbereik

Nio’s zijn ‘niet voor de geef’. Het Chinese merk positioneert zich niet als prijspakker, maar als premium, met volwaardige rijeigenschappen en een dito bouwkwaliteit. Een Nio ET5 inclusief accu kost 61.271,- euro. Kies je ervoor om de accu te huren, zodat je ook gebruik kunt maken van de accuwissel mogelijkheid, in Nederland en daarbuiten, dan betaal je 51.900,- euro en maandelijks 169,- euro voor de 75 kWh accu, waarmee je zo’n 460 kilometer ver komt. Je kunt er ook voor kiezen om soms, voorafgaand aan een lange vakantierit, te kiezen voor de 100 kWh accu. Dan betaal je kortstondig een hoger maandtarief voor de accu, maar verhoog je je rijbereik tot zo’n 590 kilometer. Ergens aan het eind van de zomer start Nio bovendien met de levering van de 150 kWh accu, die dus ook onder de ET5 past. Reken dan op een rijbereik van een kilometer of 850. Het einde van de dieselauto was al ingezet, maar met de komst van Nio en de mogelijkheid om accu’s te wisselen, in vijf minuten tijd én daarbij de kans om daar binnenkort die gigantische 150 kWh accu onder te zetten, maakt de diesel volstrekt overbodig.

Vorig artikelAtlas: een sprong voorwaarts in de bezorgtechnologie?
Volgend artikelLEVC onthult veelzijdige Space Oriented Architecture

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in