Fisker Ocean Magna

De laatste updates over de Fisker Ocean

Een tijdje geleden werd bekend dat de Fisker Ocean de eerste auto buiten de VW Group kon worden, die gebruik maakt van het MEB-platform. Dat blijkt niet het geval te zijn. Wel weten we wie de productiepartner van Fisker wordt, waar de auto gebouwd wordt én wie een grote order heeft geplaatst.

Productie in Graz

Amerikaanse startup is lange tijd in onderhandeling geweest met de Volkswagen Group om het MEB-platform te mogen gebruiken. Daar bouwde Fisker immers ook de prototypes mee.  Maar Volkswagen hield de boot steeds af. Dat duurde Henrik Fisker te lang en hij besloot dat de Canadese/Oostenrijkse contractfabrikant Magna de Ocean gaat bouwen. De architectuur zal een combinatie van Magna- en Fisker-technologie combineren. Er is nog geen definitieve overeenkomst maar dat is slechts een kwestie van tijd. Fisker zal de Ocean eerst in de VS zal lanceren maar later ook in Europa aanbieden. Ook de exemplaren voor de V.S. komen in eerste instantie uit de Magna Steyr fabriek in het Oostenrijkse Graz. De productie moet voor het einde van 2022 beginnen. Fisker onderhandelt nog wel met VW over de levering van exterieur- en interieuronderdelen. Samen met Magna is Fisker ook in onderhandeling met enkele grote accufabrikanten.

Prijzen

Fisker zal de Ocean in de Verenigde Staten aanbieden voor prijzen die beginnen bij iets minder dan 37.500 dollar voor belastingen. Daarmee is hij een fractie duurder dan de Tesla Model 3. Uiteraard biedt men als alternatief ook flexibele abonnementsmodellen aan. Fisker belooft onder andere een actieradius van ongeveer 480 kilometer, een hoge laadsnelheid en een speciale focus op de duurzaamheid van de auto.

Magna wordt ook investeerder

Interessant voor oprichter Henrik Fisker is ook het feit dat Magna niet alleen partner wordt met betrekking tot de productie en technologie. Magna gaat ook in Fisker gaat investeren. “We gaan met volle kracht verder met deze deal,” zei Fisker in een interview met Automotive News. “Dit is een grote mijlpaal. We kwamen tot de conclusie dat Magna een geweldige partner zou zijn omdat ze als directe investeerder het doel van het op de markt brengen van de auto met ons delen”. Swamy Kotagiri, Chief Technology Officer van Magna, benadrukte ook het aantrekkelijke ontwerp van de Ocean en de automotive ervaring die het team van Fisker zelf in huis heeft. De partners voorzien dat Magna uiteindelijk een aandeel van maximaal zes procent in Fisker Inc. verwerft. “We zijn niet geïnteresseerd in aandelen of eigendom,” benadrukte Kotagiri. “Het is de waarde van het hele pakket dat telt. Het is een bedrijfsmodel.”

Naar de beurs

Fisker Inc. is overigens de tweede startup van Henrik Fisker. Zijn eerste bedrijf, Fisker Automotive, ging failliet en maakte onder de hoede van Great Wall Motors een doorstart als Karma Automotive. Henrik Fisker wil de verdere stappen van zijn nieuwe startup financieren via een voor dit jaar geplande beursgang.

Europees hoofdkantoor in München

Hoewel Fisker de Ocean eerst in de V.S. aan zal bieden, hoeven we er niet aan te twijfelen dat “the world’s most sustainable vehicle” ook in Europa zal worden verkocht. Daarom komt er ook een Europees hoofdkantoor in München. Een stad waar veel mensen uit de automotive branche werken, wat het vinden van geschikt personeel gemakkelijker maakt, en ook dicht bij het Oostenrijkse Graz waar de auto gebouwd zal worden. Henrik Fisker vernoemt zijn locaties graag naar Hollywoodproducties. Het nieuwe Europese hoofdkantoor gaat dan ook “Matrix” heten, geheel passend bij de Hollywood-naamgeving van de andere Fisker-locaties. Het nieuwe wereldwijde hoofdkwartier in Manhattan Beach, Californië, gaat “Inception” heten. “Door ons regionale hoofdkantoor in Zuid-Duitsland te vestigen, kunnen we snel en efficiënt beginnen met het opbouwen van onze verkoopactiviteiten in heel Europa”.

Grote order

Er zijn al meer dan 9.000 pre-orders voor de Ocean binnen. Vorige week werd bekend dat Fisker weer een nieuwe order mocht noteren. De Deense ride-hailing service Viggo heeft 300 eenheden van de Fisker Ocean besteld. Viggo is opgericht in 2019 en heeft als doel het stadsvervoer nieuwe mogelijkheden te bieden door middel van geavanceerde data-gedreven innovatie, emissievrije auto’s en Scandinavische eenvoud. Sinds de oprichting heeft Viggo een netwerk van meer dan 55 (tegen het einde van het jaar 100) elektrische auto’s opgebouwd en meer dan 100.000 ritten uitgevoerd. In het komende jaar wil Viggo uitbreiden naar Noorwegen. De 300 elektrische SUV’s van Fisker zullen op de Noorse markt worden gebruikt. Viggo richt zich op zakelijke klanten, onder haar klantenbestand bevinden zich veel grote multinationals.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven