Riversimple Rasa

Riversimple zoekt financiers om Rasa waterstofauto te kunnen produceren

De in Wales gevestigde startup Riversimple, die kleine waterstofauto’s op de markt wil brengen, kondigt aan dat het over drie jaar de productie van de kleine Rasa wil starten. Aansluitend wil Riversimple ook een lichte bestelwagen, eveneens op waterstof, lanceren.

Investeringsronde

Om de Rasa en die bestelwagen te kunnen produceren, heeft de startup nog wel wat geld nodig. Tot nu toe richtte het bedrijf zich vooral op crowdfunding en subsidiëring. Maar nu wil Riversimple, begeleid door Gambit Corporate Finance LLP, via een investeringsronde 150 miljoen pond (ongeveer 166 miljoen euro) inzamelen. Het feit dat het bedrijf nu investeerders benadert, is een behoorlijke omslag.

Riversimple Rasa

Twee productiefaciliteiten

Het geld wordt geïnvesteerd in twee productiefaciliteiten. In één ervan voor de geplande Rasa. De serieproductie van deze kleine brandstofcelauto moet in 2023 starten. De tweede productiefaciliteit is vooral bedoeld voor de bouw van de kleine bestelwagen met brandstofcel. Deze is bedoeld voor de bekende ‘laatste mijl’. Iedere productiefaciliteit moet een capaciteit van ongeveer 5.000 voertuigen per jaar krijgen en werk bieden aan ongeveer 200 medewerkers. Riversimple is momenteel op zoek naar locaties in Centraal- en Zuid-Wales en is in gesprek met de Britse regering en die van Wales over de productieplannen.

‘Nieuw tijdperk van autoproductie’

Enerzijds gingen er de afgelopen tijd steeds meer stemmen op dat personenauto’s op waterstof het niet gaan redden. Bij vrachtwagens ziet men wel het nodige potentieel, mede omdat de industrie allang bekend is met deze brandstof. Toch zijn er de laatste maanden weer signalen dat men toch weer gaat kijken naar de mogelijkheden van personenauto’s op waterstof. Riversimple is er uiteraard wel enthousiast over: “Het potentieel van waterstof om bij te dragen aan een schone energietoekomst wordt wereldwijd erkend door overheden en de private sector. Met het dreigende verbod op voertuigen met verbrandingsmotoren is het tijd om ons te richten op schone en efficiënte alternatieven”, aldus Hugo Spowers, de oprichter van het bedrijf. “We zijn gericht op het leveren van een praktisch en commercieel levensvatbaar brandstofcelvoertuig. We willen een nieuw tijdperk van autoproductie in het hart van Wales inluiden”.

Rasa

Voor wie nog nooit van de Rasa gehoord heeft: dit is een kleine, lichtgewicht tweezits brandstofcelauto met vleugeldeuren. Het eigenzinnige autootje was drie tot vier jaar geleden volop in het nieuws. Men beloofde dat er in 2018 een productie van enkele duizenden eenheden zou starten maar het is al enkele jaren stil rond het bedrijf. De Rasa een compacte, lage hatchback met een eigenzinnig uiterlijk en een lichtgewicht carbon fiber monocoque chassis dat naar eigen zeggen minder dan 40 kg weegt.

Verder heeft de Rasa een aparte elektromotor voor ieder wiel. Deze motoren dienen ook als rem en kunnen tijdens het remmen meer dan 50 procent van de kinetische energie terugwinnen door middel van recuperatie, belooft Riversimple. De energie wordt opgeslagen in supercondensatoren die ook het grootste deel van het vermogen voor de acceleratie leveren. De waterstofbrandstofcel zelf heeft een vermogen van 8,5 kilowatt.

Maar het meest opvallende is het feit dat hij bijna 500 kilometer kan rijden op anderhalve kilo waterstof. Bij de introductie gaf men een ‘well-to-wheel’ CO2-uitstoot van 40 g/km op waarbij het ons niet helemaal duidelijk is of men uitging van groene of grijze waterstof.

Pilot

Hoewel er een paar jaar geleden al een rijdend prototype was, komt er een nieuwe pilot. Simpleside meldt dat er momenteel enkele Rasa-prototypes met de hand worden gemaakt voor een door de overheid gefinancierde pilot. De beperkingen rondom de coronapandemie zorgen alleen voor de nodige vertraging.

Niet kopen maar leasen

De Rasa wordt op de markt gebracht in een “Mobility as a Service” bedrijfsmodel. Je kunt de Rasa tegen een vast maandelijks bedrag plus kilometervergoeding huren. Naast het voertuig zelf zal het abonnementsmodel volgens Riversimple ook onderhoud, verzekering, banden en brandstof omvatten. Tot nu toe hebben al 4.000 mensen hun interesse in de Rasa laten blijken.

Riversimple Rasa

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven