maandag, 11 december, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsDe elektrische BMW iX1 komt komend najaar op de markt

  De elektrische BMW iX1 komt komend najaar op de markt

  Op dit moment rolt de BMW X1 nog van de band in het Limburgse Born. Helaas voor VDL Nedcar besloot BMW om de nieuwe generatie van de X1 in het Duitse Regensburg te gaan bouwen. De nieuwe X1, waarvan de volledig elektrische versie iX1 gaat heten, is zojuist onthuld en zal komend najaar zijn marktintroductie beleven.

  Voor het eerst ook volledig elektrisch

  De huidige generatie van de BMW X1 is alleen verkrijgbaar met verbrandingsmotor en als plug-in hybride. In de derde generatie komt daar ook een volledig elektrische versie bij. Helaas zal men bij de marktintroductie in oktober 2022 in eerste instantie alleen kunnen kiezen twee benzine- en dieselmotoren.

  Gelukkig zal er “onmiddellijk daarna” ook een volledig elektrische iX1 xDrive30 alsmede twee plug-in hybride modellen volgen. BMW zal alle uitvoeringen van de X1, dus zowel de modellen met verbrandingsmotoren als die met een plug-in hybride en volledig elektrische aandrijving, voor het eerst op één productielijn gaan bouwen. Ook in het geval van de nieuwe (derde) generatie van de X1 betreft het een compacte SUV. Dat ‘compacte’ valt overigens best wel mee want de X1 zal 4,5 meter lang en 1,85 meter breed worden. Hij is rondom dus een paar centimeter groter dan zijn voorganger.

  nieuwe elektrische BMW iX11

  Prestaties

  Dat eerste elektrische model is de BMW iX1 xDrive30. Dit wordt naar eigen zeggen de eerste elektrische auto met vierwielaandrijving van het Beierse merk in het compacte segment.

  Hij is voorzien van twee elektromotoren die samen, inclusief een tijdelijke boost, een vermogen van 230 kW kunnen leveren. Zonder die boost bedraagt het systeemvermogen 200 kW bij een systeemkoppel van 494 Nm. De elektromotoren zijn zoals BMW het noemt van de “eDrive-technologie van de vijfde generatie”. Deze synchrone motoren worden ook gebruikt voor andere elektrische modellen van dit moment, zoals de iX3, iX en i4.

  De iX1 kan worden geleverd met een elektrisch inklapbare trekhaak. Daarmee kan de BMW iX een geremde aanhanger van 1.200 kilo trekken.

  Actieradius en opladen

  Aan de hand van de informatie op de microwebsite die BMW al in maart voor de BMW X1 publiceerde, weten we al dat de iX1 een actieradius op van 413 tot 438 kilometer. Dit zijn geschatte waarden, de definitieve waarden weten we pas na de homologatie. Het accupakket van de iX1 meet effectief 64,7 kWh. De DC-laadsnelheid bedraagt 130 kW, volgens BMW duurt het iets minder dan een half uur om de auto van 10 tot 80 procent op te laden.

  De iX1 wordt voorzien van laadsoftware die is afgeleid van die van de i7.  De laadcurve is geoptimaliseerd wat in een nog kortere laadtijd moet resulteren. Een speciale koelstrategie zorgt tijdens het snelladen voor een langere levensduur van de accu. De BMW iX1 kan de accu ook pre-conditioneren. Bijzondere is dat dit niet alleen werkt aan de hand van de laadstops die de ingebouwde navigatie automatisch berekent. Men kan het pre-conditioneren volgens BMW ook handmatig activeren.

  Naast de standaard 11 kW on-board lader is er optioneel ook een 22 kW on-board lader leverbaar. Daarmee kan de oplaadtijd worden teruggebracht van 6,30 uur naar 3,45 uur.

  Exterieur

  Het exterieurdesign van de nieuwe X1 kenmerkt zich door de krachtigere proporties, wielkasten met scherpe contouren en een voor de BMW X-modellen kenmerkende stijl van de voor- en achterzijde. Het front krijgt in de derde generatie wat meer uitstraling, mede dankzij de dominante, vlakke LED-koplampen, de grote BMW-nier en de X-vormige lijnen die zich naar buiten uitstrekken. Opvallend is de opvallende chromen afwerking bij de onderste luchtinlaat, die een beetje afbreuk doet aan het doorgaans strakke design van BMW. De achterzijde is wat harmonieuzer, met wijd uitlopende wielkasten, een vrij vlakke achterruit en opvallende led-achterlichten.

  Interieur

  Het interieur is typisch BMW, met een op de bestuurder gericht instrumentenpaneel. De zitpositie is in de derde generatie nog iets hoger en biedt een uitstekend uitzicht op het instrumentenpaneel en de omgeving. Het interieur doet denken dat van de grotere iX en de 2-serie Active Tourer. In het oog springende elementen zijn  het vlakke dashboard met BMW’s Curved Display, een zwevende middenarmsteun met geïntegreerd bedieningspaneel en een smartphone-oplaadpad in het voorste gedeelte van de middenconsole. Verder heeft de iX1 uiteraard het BMW Maps navigatiesysteem en daarnaast ook een intelligent geregelde 2-zone automatische klimaatregeling, evenals nog meer rijhulpsystemen dan het vorige model. BMW-fans zullen het niet waarderen dat BMW in de iX1 de iDrive-draaiknop achterwege te laten.

  Achterin biedt de nieuwe X1 ruimte voor drie volwassenen, die volgens BMW merkbaar meer zitcomfort hebben. De bagageruimte kan in fasen worden uitgebreid dankzij de in delen neerklapbare rugleuning van de achterbank. Hierdoor kan men het laadvolume vergroten van 540 tot 1600 liter.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos