zaterdag, 28 januari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsSubsidiepotje elektrische auto’s is voor dit jaar alweer leeg

  Subsidiepotje elektrische auto’s is voor dit jaar alweer leeg

  Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat meldt dat het subsidiepotje voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto voor dit jaar alweer op is. Nadat ruim 21.000 mensen er gebruik van konden maken, is het potje van 71 miljoen na amper vijf maanden helemaal leeg.

  SEPP-regeling

  Omdat elektrische auto’s milieuvriendelijker zijn dan die met een verbrandingsmotor, wil het kabinet de aanschaf daarvan stimuleren. Het kabinet stelde voor kopers van een nieuwe elektrische auto een subsidie van 3350 euro subsidie in het vooruitzicht. De stimuleringsregeling geldt voor de aanschaf van nieuwe auto’s in het kleine- en middensegment. Ze moeten een minimale actieradius van 120 kilometer hebben, en een catalogusprijs tussen de 12.000 en 45.000 euro. Dat die stimuleringsregeling populair is, blijkt wel uit het feit dat er van januari tot eind mei ruim 21.000 mensen gebruik van hebben gemaakt. Officieel heet de stimuleringsregeling “Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren”, afgekort SEPP, en werd in 2020 ingevoerd.

  “Goed nieuws”

  In een brief aan de Tweede Kamer noemt Staatssecretaris Heijnen de populariteit van elektrische auto’s “goed nieuws”: “Ik zie dat deze regeling echt helpt om elektrisch rijden voor particulieren dichterbij te brengen”. Uiteraard vind hij het jammer voor de mensen die nu nog een elektrische auto willen aanschaffen: “De keerzijde is dat wie de komende maanden voor een nieuwe elektrische personenauto wil kiezen én een beroep op deze regeling wil doen, moet wachten tot begin volgend jaar”.

  Gebruikte elektrische auto’s

  Als alternatief kunnen die mensen ook de aanschaf van een gebruikte elektrische auto overwegen. Ook daarvoor is er namelijk een subsidie beschikbaar, namelijk 2000 euro per auto. Van de 20,4 miljoen subsidie die daarvoor beschikbaar is gesteld, is nog 3,7 miljoen euro over. Ook dat zal dus niet zo lang meer duren.

  Nog tot en met 2024

  De SEPP-regeling is ook de komende jaren van toepassing. Dat wil zeggen: in ieder geval tot en met 2024. Het subsidiebedrag voor nieuwe elektrische auto’s wordt de komende twee jaar wel wat lager. In 2023 is er een subsidie van 2950 euro beschikbaar voor een nieuwe elektrische auto, het jaar daarna 2550 euro. Het bedrag voor gebruikte auto’s blijft 2000 euro. Volgend jaar is er in totaal 67 miljoen euro voor de stimuleringsregeling voor nieuwe auto’s beschikbaar en 32,4 miljoen euro voor gebruikte auto. In 2025 is er respectievelijk 58 miljoen en 29,4 miljoen euro beschikbaar.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Slim elektrisch rijden doe je met de Smart #1

  Smart is bezig met een nieuwe, opwindende fase in zijn bestaan. Waar de eerste en huidige modellen van Smart vooral compacte, praktische stadsautootjes waren, ontwikkelde eigenaar Daimler samen met het grote Chinese Geely-concern de geheel nieuwe Smart #1. Een compacte, elektrische SUV die het merk op een ander niveau brengt.

  e-Videos