Suda SA 01 onveilig crashtest

ADAC test goedkope Chinese auto en de kritiek is niet mals

Eind vorig jaar schreven we over de Chinese Suda SA 01, waarvan er een paar honderd in Duitsland rondrijden. Een auto die daar na aftrek van subsidie ongeveer 10 mille kost. Maar veilig is anders, blijkt uit een test van de ADAC. Het was natuurlijk ook te mooi om waar te zijn.

Aanvankelijk kwamen 200 eenheden van de Suda SA 01 naar Duitsland, maar er volgen nog meer. Maar de Suda SA 01 heeft geen airbags, ESP of andere veiligheidsvoorzieningen. Dat is in de EU alleen toegestaan als het om kleine series gaat. En dat is maar goed ook. De ADAC, de Duitse tegenhanger van onze ANWB, heeft hem aan een crashtest onderworpen. En daaruit blijkt dat de veiligheid van de Suda SA 01 (zoals we min of meer verwachtten) op een bedenkelijk laag peil staat.

Goedkoop, maar niet bepaald veilig

Het Chinese elektrische autootje kost na aftrek van de Duitse “Umweltbonus” bij onze oosterburen slechts 10.390 euro. Daarvoor krijg je weliswaar een elektrische auto met een 80 kW elektromotor en een 39,5 kWh accu die goed is voor een bereik van 200 kilometer volgens de WLTP-norm, maar daarmee houdt het ook ongeveer op. Want hoe aantrekkelijk dit goedkope elektrische autootje ook lijkt, je rijdt dan wel in iets wat volgens de ADAC een “groot veiligheidsrisico” inhoudt.

Crashtest

De ADAC heeft de Suda SA 01 onderzocht en aan een crashtest onderworpen. “Bij een volledige frontale botsing met 64 km/u raakte het stuurwiel het hoofd en de borst van de bestuurder hard, wat tot ernstige verwondingen zou hebben geleid” De ADAC vervolgt: “Bovendien leidden onderdelen onder het dashboard in het geval van de voorpassagier tot verwondingen aan de knie en de dij. Naast het ontbreken van airbags in de bestuurders- en voorpassagiersstoelen, had het ontbreken van gordelspanners ook een negatieve invloed op de crash”.

 

Ook merkte de ADAC op dat de schade aan het voertuig na de crash zo groot was, dat het portier van de bestuurder niet meer open kon. Verder heeft de Suda geen voorzieningen waarmee reddingswerkers het hoogspanningssysteem kunnen deactiveren. De testers: “in een noodgeval zouden kostbare minuten verloren zijn gegaan bij het redden van de inzittenden, daarnaast is er het risico op een elektrische schok”.

Rijgedrag is teleurstellend

Het rijgedrag van de Suda SA 01 is volgens ook ronduit teleurstellend. Door het ontbreken van ESP slipte het voertuig bij de uitwijkproef vanaf ongeveer 70 km/u en kon het niet meer gestopt worden. Moderne auto’s met ESP zouden de test zelfs bij meer dan 90 km/u glansrijk doorstaan. De gevoelloze besturing en de lange remweg (gemiddeld 42 meter bij 100 km/u) zijn niet bevorderlijk voor de veiligheid.

Vereenvoudigde typegoedkeuring bekritiseerd

De ADAC bekritiseert de Chinese fabrikant omdat deze gebruik maakte van de “vereenvoudigde typegoedkeuring voor kleine series”. Hiermee zette Suda een voertuig op de markt dat qua veiligheid aanzienlijke tekortkomingen vertoont. Ook leveranciers van kleine series voertuigen moeten zich volgens de ADAC laten leiden door de huidige stand van de techniek. Volgens de ADAC moet de wetgever in geval van twijfel de juridische leemte opvullen door verbeteringen aan te brengen in de procedure van de typegoedkeuring. Ook vinden de Duitse testers dat het volstrekt onlogisch is om overheidssubsidie te verlenen voor voertuigen die een twijfelachtig veiligheidsniveau hebben.

Daar komt nog bij dat de Suda SA 01 op het eerste gezicht best wel aantrekkelijk lijkt. Wie zich niet stoort aan het goedkoop ogende uiterlijk heeft behoorlijk wat ruimte en alleszins redelijk werkend infotainmentsysteem. Ook de ongecompliceerde bediening de redelijk vlotte acceleratie kunnen kopers over de streep trekken. Qua veiligheid is het een ander verhaal. En ook de afwerking en het laadvermogen zijn allesbehalve overtuigend.

Slechte afwerking

Ook de afwerking van de Suda SA01 laat volgens de ADAC te wensen over, evenals de goedkope materialen. De onderzochte Suda SA 01 had verschillende onvolkomenheden aan de lak en de achterklep en het handschoenenkastje waren slecht gemonteerd.

Snelladen bijna onmogelijk

Zelfs als je de lage prijs in ogenschouw neemt, komt de Suda SA 01 niet eens in de buurt van de huidige stand van de techniek. Het 40 kWh accupakket biedt dan wel een redelijke actieradius, dat geldt niet voor het laadvermogen. Met een AC-laadvermogen van slechts 3 kW is de auto na een nacht niet altijd helemaal vol. Het DC-laadvermogen van 22 kW heeft nog amper iets met ‘snel’ laden te maken. Bovendien zorgden communicatieproblemen tussen het voertuig en verschillende DC-stations dat je de auto lang niet altijd aan de snellader kunt laden. Dat maakt het dus bijna onmogelijk om lange afstanden af te leggen.

 

Foto: ADAC

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven